Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui geven u ook deze week voer om de vrijdagmiddagborrels door te komen. Dore vertelt u alvast wat hip is in het Rotterdam van 2020, Eeva vraagt zich af of hoe het staat met onze democratische controle en Ferrie droomt over een Mega Gay Experience op de Maasvlakte, gewoon, om die Russen te pesten.

Rotterdam’s Coolest

2020: je wandelt over de Pannekoekstraat. Waarom ook niet? De met kauwgom versierde stoeptegels hebben plaats gemaakt voor een interactief wegdek dat in verbinding staat met al wat jij prettig vindt. Het is uitverkoop bij jouw favoriete kledingwinkel en bij jouw favoriete koffietent wordt jouw favoriete soya double latte chai chai reeds opgeschuimd. Daar heb jij, in 2020 op zaterdagmiddag om 15:30, immers áltijd trek in. Aldus het interactieve wegdek, dat in 2020 net zo gewoon is als de olijke kindernaam Ollie.
Het is één van de ideeën die ik afgelopen dinsdag hoorde tijdens een live-sessie Lidewij Edelkoort’en. Gedurende een wandeling door Rotterdam somden trendwatchers van het project The Coolhunt (Hoge School Rotterdam i.s.m. Science of the Time) op wat hier cool is. Een schatkist aan informatie om je de vrijdagmiddagborrel mee door te pochen en er vervolgens aan toe te voegen: “maar dat wist ik natuurlijk al lang.” Evenals al die andere disciplines, rocket science daargelaten, blijkt ook trendwatchen geen rocket science.
Cool in Rotterdam en de zaadjes voor alles wat komen gaat, zijn:
Elektriciteitshokjes, graafmachines, overhoop gehaalde straten, snackkarren, graffiti, klimop, de Rotterdamse daken, langgerekte graszoden waar niemand komt, hergebruik van leegstaande gebouwen (geen zorgen dus om al die leegstand, die is juist super cool), überhaupt hergebruik, de herbeleving van de Rotterdamse geschiedenis, überhaupt herbeleving, Aziatische eettenten, Aziatische marktkramen, Aziatische theeschenkerijen, überhaupt Azië; het continent dat nog altijd hip, cool, happening, ‘helemaal nu’ en ‘nog meer de toekomst’ is.
Als laatste cool bevonden was het Rotterdamse ambacht. Ambacht is héél erg cool. Dat kopiëren de Aziaten vervolgens weer waardoor de cirkel rond is. En nee, gelukkig maar, we gaan het niet van hen verliezen, aldus trendwatcher en professor aan Shanghai University Carl Rohde. Hun arbeidsethos ligt weliswaar enkele elektriciteitshokjes hoger, hun levensstandaard enkele snackkarren lager. In Shanghai zijn ze jaloers op onze frisse Weena-lucht.
Zondag wordt het twintig graden. Ik Lidewij Edelkoort hierbij dat iedereen ambachtelijke zandkastelen gaat bouwen in onze overhoop gehaalde straten.
door Dore van Duivenbode

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

De stad aan de macht – maar dan echt

Jos van der Lans, de goeroe van het burgerkrachtdenken, schreef twee weken geleden een essay dat goed aansloeg in de Rotterdamse Twittergemeenschap. In ‘De stad als branieschopper‘ beschrijft Van der Lans hoe steden, en niet langer naties, de belangrijkste motor van maatschappelijke innovatie zullen worden. Actieve Rotterdammers, ondernemers, ambtenaren tot aan vertrekkend wethouder Jantine Kriens aan toe – iedereen was vol lof over dit essay, dat verscheen in de Groene Amsterdammer. Van der Lans beroept zich op Benjamin R. Barber die op internationaal vlak de opkomst van de steden signaleert in zijn boek If Mayors Ruled the World. Maar Van der Lans ziet ook een beweging van burgers in steden die do-it-yourself oplossingen verzinnen voor allerhande vraagstukken. Hiervan is in Rotterdam de Leeszaal West een mooi voorbeeld.
Naast de opkomst van lokale burgerinitiatieven in steden, speelt er nog iets. Voor velen is dit een ver-van-mijn-bed-show, maar dit kabinet zet een grote transformatie door: de zogenaamde ‘decentralisatie’. Allerlei belangrijke voorzieningen, zoals de bijstand, de jeugdzorg en de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten, vallen binnenkort onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en niet meer van het Rijk. Zo’n 14 miljard euro wordt hiermee overgeheveld, inclusief een bezuiniging. Ook Rotterdam krijgt vanaf
2015 dus een veel grotere pot met geld te besteden en heeft daarin veel beleidsvrijheid. Als onze stedelijke politiek straks meer te zeggen heeft over dit soort belangrijke terreinen, is het voorstel van een gekozen burgemeester van Van der Lans een logisch gevolg.
In deze jubelstemming over de politiek die weer terugkeert naar het begrijpelijke en tastbare niveau van de polis, mis ik één onderwerp. Want als de gemeentelijke overheid veel belangrijker wordt, hoe zorgen we er dan voor dat de democratische controle dan ook meegroeit? Op dit moment is het raadslidschap in Rotterdam namelijk een deeltijdbaan van slechts 20 uur in de week. We mogen in De Beste Stuurlui dan graag en makkelijk klagen over het niveau van onze raadsleden, feit is dat veel van hen ernaast nog een andere baan hebben. Als de gemeenteraad straks meer verantwoordelijkheid krijgt om te beslissen over al die miljoenen euro’s bestemd voor kwestbare groepen en belangrijke sociale voorzieningen, dan mag ik hopen dat het raadslidschap hun volle aandacht heeft in een full-time positie.
door Eeva Liukku

De Russen komen

Het kan je niet ontgaan zijn: met een bliksembezoek van Poetin is deze week het Ruslandjaar begonnen. Vladimir werd hartelijk verwelkomd door minister Timmermans, opende samen met Beatrix een tentoonstelling in de hoofdstedelijke Hermitage, en verklaarde tijdens een persconferentie dat homo’s in Rusland “volledige rechten en vrijheden” hebben. Na het plaatsen van de politiek correcte kanttekeningen (Rutte: “Een constructief gesprek”), was het tijd voor de economisch lucratieve handtekeningen: vette deals over bloemen en olie. Intussen stonden buiten duizenden mensen terecht heel boos te zijn, omdat het zo slecht is gesteld met de mensenrechten in Rusland.
Constateringen: Bevriende staatshoofden moet je niet beledigen, Timmermans spreekt een behoorlijk mondje Russisch, burgemeester Van der Laan kan betere smoezen bedenken, in Rusland zouden pedovereniging Martijn én de SGP onmogelijk zijn.
Nog een constatering: Rotterdam leek geheel afwezig tijdens Poetins audiëntie. Dat terwijl Summa Capital, een Russisch overheidsbedrijf, voor een slordige 800 miljoen euro een olieterminal in de Europoort gaat realiseren. Het had wat voeten in de aarde gehad, want er waren eerst wat problemen met milieuvergunninkjes, maar op de valreep kon Minister Kamp trots verkondigen dat “de belemmeringen zijn weggenomen”. Was dat nou maar eerder gebeurd: in januari ging Aboutaleb er nog van uit dat Poetin de eerste paal zou komen slaan in Rotterdam. Want “Rotterdam is van significante betekenis geworden voor Rusland”, omdat Summa (“ook als de noordelijke route is dichtgevroren”) vanuit de Rotterdamse terminal olie kan blijven verkopen, en zo “een rol kan blijven spelen als het gaat om het bepalen van de olieprijs in de wereld”. Einde citaat van onze burgervader.
Rotterdam wordt de verzekering voor de Russische energie-hegemonie, en ze komen niet eens langs. Terwijl die schijnheilige gastheer, de burgemeester van 020, vanwege een paar lullige mensenrechten z’n snor drukt. En de vorige burgemeester van dezelfde stad recalcitrant de homovlag ophangt. Ondankbare honden zijn het, die Russen. En die Amsterdammers, die nog steeds in de veronderstelling verkeren dat ze ‘the Gay Capital of Europe’ zijn…
Laat ze die olieterminal maar lekker in Antwerpen bouwen. Dan bouwen wij in de Europoort een enorm gay-attractiepark. Maasvlakte Mega Gay Experience: een themapark rondom industrie en homoseksualiteit. Zullen Poetin en Van der Laan lelijk op hun neus kijken.
door Ferrie Weeda

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina