Ga naar de inhoud

Gers! wil vooral laten zien hoe leuk Rotterdam is

De nieuwe Gers! is uit. Journalist en bladenmaker Sjoerd Wielenga noemde de eerste editie op Vers Beton ‘een kritiekloze glossy’. Is er iets veranderd?
Omdat ik niet kon slapen, ging ik de nieuwe Gers! lezen. Ik hoopte zo snel weg te dommelen. Dat gebeurde niet. En dat is een compliment aan de makers: kennelijk was hun blad niet saai genoeg.
Het concept is hetzelfde gebleven: veel verhalen en foto’s waaruit moet blijken hoe ‘gers’ Rotterdam wel niet is. En dat alles steevast prachtig vormgegeven. De vorige editie van Gers! noemde ik een kritiekloze glossy. Is er iets veranderd?

Acteur Martin van Waardenberg achter de schermen bij de fotoshoot voor de cover van Gers! #2
Acteur Martin van Waardenberg achter de schermen bij de fotoshoot voor de cover van Gers! #2

Ja, er is iets veranderd. Voornamelijk kleine dingen: de auteurs van de artikelen worden nu wel genoemd, er is een leuke rubriek als ‘gersigheden’ (Rotterdamse hebbedingetjes) en een pagina met de leukste boeken over de stad.
De redactie heeft overduidelijk geprobeerd wat kritischer te zijn. Zo staat boven een promoartikel over café Sijf dat het een ‘advertorial’ is, een advertentie die eruit ziet als redactioneel stuk. We mogen dus aannemen dat voor andere enthousiaste verhalen over Rotterdamse toko’s niet betaald is (wat bij de vorige editie nog maar gissen was). Ook wordt in verschillende interviews gevraagd wat er beter zou kunnen in Rotterdam. Door zes pagina’s uit te trekken voor een vraaggesprek met professioneel chagrijn Martin van Waardenberg, laat Gers! merken dat het de rauwe kantjes opzoekt. Hij noemt ‘het chagrijnige’ en ‘het kankeren op Feyenoord’ het leukste dat er is – ‘en tegelijkertijd apetrots zijn als het allemaal wel een keertje lukt.’ Opvallend is zijn milde antwoord op de vraag wat er anders moet in Rotterdam: ‘Gewoon doorgaan zo.’
Een column van een zekere Marcel Jongmans relativeert Rotterdam als wereldstad met een 24/7-cultuur (wat de gemeente wel pretendeert te hebben). ‘Zolang je als binnenstad nog posters moet ophangen dat je laat open bent, weet je hoe het zit. Ooit een fatsoenlijke hap eten geprobeerd te bestellen na 02:00 uur?’
Maar toch. De kritische geluiden voelen op een of andere manier toch als ‘omdat-het-nu-eenmaal-moet’. Wie het blad uit heeft, krijgt toch al snel het ongemakkelijke gevoel dat Rotterdam helemaal fantastisch is. Vrijwel iedereen die het blad aan het woord laat, vindt de stad het paradijs op aarde. Maar was kapsones niet het handelsmerk van een andere stad? In het DNA van Gers! zit geen kritische houding. Het blad wil vooral gewoon laten zien hoe leuk Rotterdam is. Dat is niet erg; van Linda verwacht je immers ook niet de onafhankelijke en kritische houding van Elsevier.
Maar ach mensen, het is lente. Nederland is de afgelopen weken al genoeg overspoeld door zurigheid die zich binnenkort in onze stad zal afspelen. Dus ontspan als harddenkende Rotterdammer lekker in de zon met Gers! #2 en droom lekker weg. Nadat ik Gers! uit had, heb ik heerlijk geslapen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures