Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Omdat veel zeelui deze weken op vakantie zijn, laten ditmaal slechts twee stuurlui van Vers Beton hun licht op Rotterdam schijnen. Gelukkig doen ze dat wel met bouwlampen die hun weerga niet kennen. Want waar slaat tijdens festivals dat alcoholverbod in vredesnaam op? En moet het Stadsinitiatief in 2014 geen tegenhanger krijgen in de vorm van het Stadsdestructief?

“Alcoholische drank vanaf hier toegestaan”

Tijdens Motel Mozaique zat ik een ochtend lang op het Schouwburgplein, voor de gelegenheid omgedoopt tot Plaza Mozaique. Een zonnetje, een bankje, een programmaboekje en een kopje koffie later begon de smerige kater in mijn hoofd plaats te maken voor een meer aaibare kitten – en kreeg ik zin in een biertje. Maar dat ging zomaar niet. Een rieten hekje met daarvoor een lome beveiliger-met-een-V scheidde mij namelijk van de bar. En op dat rieten hekje hing een A4’tje met de geprinte tekst: “Alcoholische drank vanaf hier toegestaan”.
Nou goed, ik ben de beroerdste niet, dus ik loop langs de beveiliger-met-een-V, door het rieten hekje met het geprinte A4’tje, naar de bar, en bestel een biertje. Direct daarna zie ik twee vrienden de Plaza oplopen. Ik wil naar ze toe, maar dat mag niet van de beveiliger-met-een-V. Dus ik zet mijn biertje weer neer, loop door het rieten hekje met het geprinte A4’tje, maak een praatje, loop weer terug, pak mijn biertje, en neem een slok.
Gadver. Lauw. Dood. En mijn aaibare kitten transformeert weer in een sissend hellebeest.
Vanwaar deze kneuterige betutteling? Ik begrijp dat de stad een licht trauma heeft overgehouden aan grote evenementen. Jonge Rotterdammers vertellen nog altijd met ogen als schoteltjes over de huldiging van 1999 (“Apocalyptisch!” zei iemand zelfs tegen me), en ik snap ook dat Aboutaleb zich de hik is geschrokken van de strandrellen tijdens zijn wittebroodsweken als burgemeester. Maar het is ook lente in de stad, en het is feest, en mensen willen chillen.
Kortom: relax! Neem de maatregelen die nodig zijn om getrokken pistolen en een apocalyps te voorkomen, en kom daarna achter je bureau vandaan. Ga in de zon zitten en drink een biertje. Geniet van de lente in de stad. En zet die stomme printer uit.
door Ties Joosten

Illustratie
De Beste Stuurlui

Het Stadsdestructief

Terwijl vorig jaar heel Rotterdam groen kleurde vanwege het Stadsinitiatief, is het dit jaar een beetje een tamme bedoening. Er zijn opeens wat finalisten en een handvol overuren makende Twitter- en Facebookpagina’s, maar de pr-machine van vorig jaar heeft blijkbaar nog wat zand in de raderen. Afijn, stemmen kan pas vanaf 23 mei, dus wie weet dat de gemeente en de genomineerden de komende weken de blikken met confettikanonnen, paginagrote posters, liefelijke lobbyisten en radioreclames alsnog opentrekken.

(Niet dat dat er veel toe doet trouwens, want het Popkantoor en de Urban Hotspring zijn toch de gedoodverfde winnaars, maar goed, laten we voor de vorm toch even doen alsof er een strijd woedt, dat maakte de Amerikaanse verkiezingen ook een stuk draaglijker, terwijl iedereen van tevoren allang wist dat Obama glorieus zou overwinnen.)
Laat ik van deze radiostilte gebruikmaken om Korrie Louwes, van wie ik weet dat ze als verantwoordelijk wethouder altijd openstaat voor kritiek en suggesties, gratis het volgende concept aan de hand te doen voor de editie van 2014: het Stadsdestructief.
Het Stadsdestructief en het Stadsinitiatief worden samen een soort Yin en Yang om de stad in balans te houden. Want naast dat we een project uitkiezen dat er gaat komen, mogen we met het Stadsdestructief ook stemmen op een Rotterdams fenomeen dat als de wiedeweerga moet verdwijnen. Zo ontstaat er geen chaos van nieuwe initiatieven in de stad en zorgen we ervoor dat de kosten voor het ene gedekt worden met de bezuinigingen op het andere. Bovendien maken we de stad en passant nóg leuker. Een beetje manager zou zeggen: synergie! Holisme! 1+1=3!
Hoe werkt het? Tegelijkertijd met het inleveren van projecten voor het Stadsinitiatief mogen alle Rotterdammers voor het Stadsdestructief ook alle mogelijke zaken voordragen die grondig en snel geëradiceerd moeten worden. De designpakken van de Stadswachten, het alcoholverbod in het park, sociale-woningbouw in Historisch Delfshaven,  Richard Moti als wethouder, dubbelparkeren op de Nieuwe Binnenweg, de megafoons op de verkiezingswagens van Leefbaar Rotterdam, het haar van Arno Bonte: anything goes voor het Stadsdestructief.
Uit alle nominaties kiest vervolgens een board vol notoire zuurpruimen, stellingnemers en criticasters (u merkt het al, ik stel me hierbij beschikbaar, hoewel Jules Deelder, Jan Rotmans en Francisco van Jole me ook prima kandidaten lijken) de 7 meest urgent te vernietigen Rotterdamse zaken uit. Deze board baseert zich hierbij onder meer op de negatieve impact op het dagelijks leven, onzinnige kosten die ermee gepaard gaan, verantwoordelijkheid van de gemeentebestuur voor het bestaan ervan, en draagvlak onder de bevolking. Hierna mag de bevolking – tegelijkertijd met de finale van het Stadsinitiatief – laten weten welk project het hardst moet verdwijnen. En aangezien het resultaat democratisch tot stand is gekomen, móet de winnaar zich wel neerleggen bij de consequenties. Tel uit je winst!
Vindt u dit een verschrikkelijk slecht plan? Geen probleem. U mag het Stadsdestructief gewoon nomineren voor het Stadsdestructief.
door Inge Janse

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Lees 16 reacties
 1. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Gisteravond bij de politieke talkshow Draad heb ik mijn column over het Stadsdestructief voorgedragen. Aangezien die versie voor deze avond herschreven is en mensen het wilden teruglezen, vind je deze versie hieronder.

  Het Stadsdestructief

  Weet u het nog, vorig jaar rond deze tijd? Dat u geen straat, plein of tunnel kon doorkruisen zonder getackeld te worden door een gepapier-macheede Luchtsingel, lading rondzwervende preien en paprika’s uit eigen stad, of een uit Meccano opgetrokken Hef met daarop uw hoogsteigen naam?

  Maar hoe anders is het anno nu! Wat is het Stadsinitiatief een tamme bedoening dit jaar! Ja, er zijn zonder bombarie opeens wat finalisten bekendgemaakt, een handvol Twitter- en Facebookpagina’s maakt de nodige overuren, her en der zijn schimmige posters verschenen, maar de pr-machine van vorig jaar heeft vermoedelijk genoeg zand in de raderen om een heel Popkantoor van te bouwen. De crisis raakt ons allemaal, blijkbaar.

  Laat ik van deze radiostilte gebruikmaken om Korrie Louwes, van wie ik weet dat ze als verantwoordelijk wethouder altijd openstaat voor kritiek en suggesties, gratis het volgende concept aan de hand te doen voor de editie van 2014: het Stadsdestructief.

  Het Stadsdestructief en het Stadsinitiatief worden samen een soort Yin en Yang om de stad in balans te houden. Want naast dat we een project uitkiezen dat er gaat komen, mogen we met het Stadsdestructief ook stemmen op een Rotterdams fenomeen dat als de wiedeweerga moet verdwijnen. Zo ontstaat er geen chaos aan initiatieven in de stad én zorgen we ervoor dat de kosten voor het ene gedekt worden met de bezuinigingen op het andere. Bovendien maken we de stad en passant nóg leuker. Een beetje manager zou zeggen: synergie! Holisme! 1+1=3!

  Hoe het werkt? Laten we daarvoor naar de natuur kijken en ervoor kiezen dat projecten in de lente bloeien en in de herfst verwelken. Een half jaar na de lenterevolutie waarin het winnende Stadsinitiatief geplant wordt, mag – als de eerste blaadjes vallen – elke Rotterdammer van 12 jaar of ouder alle mogelijke zaken voordragen die grondig en snel vernietigd moeten worden. De designpakken van de Stadswachten, het alcoholverbod in het park, Hoek van Holland als deelgemeente, sociale-woningbouw in Historisch Delfshaven, Richard Moti als wethouder, dubbelparkeren op de Nieuwe Binnenweg, de megafoons op de verkiezingswagens van Leefbaar Rotterdam, het haar van Arno Bonte: anything goes voor het Stadsdestructief.

  Vervolgens komt de board aan bod. Deze selecte groep notoire zuurpruimen, stellingnemers en criticasters (en u merkt het al, ik stel me hierbij beschikbaar, hoewel Marco Pastors, Jules Deelder, de barvrouw van Café Aan Zet, Jan Rotmans en Francisco van Jole me ook prima kandidaten lijken) kiest vervolgens uit alle nominaties de 7 meest urgent te vernietigen Rotterdamse zaken uit. Deze board baseert zich hierbij onder meer op de negatieve impact van de projecten op het dagelijks leven, onzinnige kosten die ermee gepaard gaan, verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur voor het bestaan ervan, en antipathie van de bevolking.

  Als deze shortlist tot stand is gekomen, mogen alle Rotterdammers naar de digitale stembus. Er kan daarbij ook blanco gestemd worden, maar die optie werkt veel beter dan bij het Stadsinitiatief. Bij het Stadsdestructief betekent niet of blanco stemmen namelijk dat je wilt dat álle geselecteerde projecten het loodje leggen. Ideaal, want zo weten we zeker dat alle genomineerden hun uiterste best zullen doen om hun concurrenten zo zwart mogelijk te maken om zo zelf buiten schot te blijven. De herfst in Rotterdam wordt vanaf 2014 een absolute topperiode!

  En vindt u dit een verschrikkelijk slecht plan? Geen probleem. U mag het Stadsdestructief gewoon nomineren voor het Stadsdestructief.

 2. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Als we Twitter mogen geloven, kunnen we in 2014 aan de slag met het Stadsdestructief :)

  (Francisco van Jole heeft ondertussen het bericht favoriet gemaakt, en Jules Deelder is nog op zoek naar waar Twitter precies op de Mathenesserlaan woont)

 3. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Goed plan dat stadsdestructief. Mijn idee: De markt op de Binnenrotte weg. Daar waait op 1 zaterdag meer plastic in de bomen dan ik in mijn hele leven uitspaar door nee te zeggen tegen plastic tasjes. Straks gewoon alleen die markthal en van de Binnenrotte maken we een park, met water! Is helaas alleen geen bezuiniging denk ik. ;)

 4. Profielbeeld van Frank Fabian van Keeren
  Frank Fabian van Keeren

  Als voorzitter van de Werkgroep Algeheel Cynisme stel ik me hierbaar beschikbaar als jurylid.

  Ik heb nog wel wat ideetjes trouwens ook. Maar dat is misschien belangenverstrengeling?

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Belangenverstrengeling wordt automatisch afgestraft, aangezien je dan als boardmember genomineerd wordt voor het Stadsdestructief. Alles mag dus!

   Dus vertel: wat zijn je ideeën?

 5. Profielbeeld van Tom
  Tom

  Mijn Stadsdestructief top 8:

  1. Dubbelparkeren/Racen op de Nieuwe Binnenweg
  2. Wijdverspreid trespa geweld in West
  3. Stadswachten en TOS in het algemeen (geen gezag/wel brutaal)
  4. De lijnbaan
  5. Onnodige hoogbouw buiten centrum (o.a. woontoren in Prinsenpark)
  6. Weghalen zebra’s en al het snelweggeweld in Centrum
  7. Shoarmatente in oude tramhuis/het Gelagh

  1. Profielbeeld van Teun
   Teun

   top 8? je hebt ze genummerd en komt zelf tot 7…mag ik de 8e eraan toevoegen, Tom?
   8. de woon- en kantorentoren Calypso. Net weer een windvlaag mogen incasseren toen ik erlangs fietste

  2. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   # 7 ! Ja, verdikkeme, ja! Daar moet toch als de wiedeweerga de bruinste kroeg van Rotterdam in komen, inclusief 24-uursvergunning en 12 Belgische bieren op de tap?

 6. Profielbeeld van Robin
  Robin

  Binnen het rieten hekwerk mag je niet blowen, wel drinken. Buiten het hekwerk mag je wel blowen, niet drinken. Leuk hoor, al die regeltjes… Erg scheef ook allemaal. Rotterdam is een echte festival stad ofzoiets, toch?

  1. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   Precies. Als je dus wil blowen & drinken loop je je het rambam.

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Mag je in Rotterdam blowen op de openbare weg? Dat wist ik niet. Ook in gebieden waar het alcoholverbod geldig is zoals het centrum?

   2. Profielbeeld van Robin
    Robin

    Geen idee. Ik blow niet. Maar als ze hier voor mijn kantoor zitten te blowen of op de Westblaak is dat geen probleem voor voorbij rijdende politie of stadswacht, terwijl je met een flesje bier (voor je eigen kantoor!) direct een boete krijgt.

   3. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Goed voor je conditie, man. Zo blijven Rotterdammers – ondanks alle ethanol en thc – waanzinnig fit, en kunnen ze maandagochtend weer fit en fris de haven in. Uitgekiend sportplan van de stad!

  2. Profielbeeld van Ties Joosten
   Ties Joosten

   Ik vraag me al een tijdje af hoe dat zit met blowen in Rotterdam inderdaad. Ik dacht dat dat gewoon mocht, in Amsterdam heb je in ieder geval van die speciale Verboden Te Blowen-borden (die er te gek uitzien overigens) op plekken waar het niet mag. Die heb ik hier niet gezien…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.