Ga naar de inhoud

De klokkenluider van Rotterdam

Het Beurs WTC luidt op 14 mei tussen 13.29 en 13.40 haar klokken, samen met alle kerken en overige Rotterdamse instellingen die de beschikking hebben over een klokkenspel. De tijdsduur valt samen met de duur van het bombardement op 14 mei 1940. Het feit dat het dagelijks luiden van de beursklokken op nagenoeg hetzelfde tijdstip plaats vind (van 13.25 tot 13.30), is volgens de woordvoerder van het Beurs WTC een puur geval van toeval. 
“Heb je ooit wel eens rond half twee stil gestaan voor het Beursgebouw? Nee, natuurlijk niet! Heb je wel eens naar dat carillon geluisterd? Het is atonale teringherrie! Natuurlijk herdenken ze daarmee het bombardement!”
Woorden van die strekking waren mijn deel toen ik een kennis vroeg naar de reden van het Rotterdamse klokgelui. Dagelijks dendert er vanaf het beursgebouw een knalhard carillon neer op de argeloze bewoners en bezoekers van Rotterdam. Als goedgelovig mens nam ik de woorden voor waar aan, maar toch knaagde er iets. Ik besloot op onderzoek te gaan. Een aantal dagen achtereen zorgde ik dat ik iets voor half twee in de buurt was van de beurstrappen. Ik loerde de omgeving af, op zoek naar de klokkenluider die mij kon vertellen waar de klepel van dit verhaal hing.
In mijn hoofd had ik hem al helemaal uitgetekend. Hij heette Bertus. In zijn blauwe stofjas kwam hij elke dag op de brommer vanuit Overschie naar de stad getuft. Zijn vrouw zwaaide hem uit met de woorden “En kijk uit met je rug hè?”, want het urenlange klokkenluiden was Bertus niet in de koude kleren gaan zitten. Maar een echte vent zeikt daar niet over. Daarom zat hij al lang en breed op de brommert, want hij deed dit al jaren, zoals wijlen zijn vader dat ook jarenlang gedaan had. En zo tuurde ik in weer en wind de Coolsingel af, klaar om deze onbekende Rotterdamse held in zijn blauwe stofjas te ontvangen. Samen zouden we de beurstrappen beklimmen en bij het carillon zou Bertus twee keer in zijn handen te spugen om vervolgens het ruwe kabeltouw in zijn verweerde handen te nemen. Om dan, met een één-twee-drie-in-Godsnaam om stipt 13 uur 25 de Beursklokken te laten klingelen. Alles ter ere van zij die vielen.
Maar helaas, hoe ik ook keek: geen Bertus. Wel veel haastende mensen, onderweg naar Hema of loempiakraam. De kraag opgestoken, niet alleen tegen de wind, maar ook tegen die beierende atonaliteit van boven. Niemand stond stil om te luisteren.
Ik besloot een mailtje te tikken naar de communicatieafdeling van het Beurs World Trade Center. Of het klopte dat ze de slachtoffers van het bombardement herdachten. En of ik de klokkenluider mocht spreken. De communicatieman wist ook niet waarom ze de klokken luiden. “Ik ga het aan onze directeur vragen.” Dat deed hij: “Het luiden van de klokken is een overblijfsel van vroeger toen de beurshandelaren voor een bepaalde tijd binnen moesten zijn omdat de handel weer werd hervat. Wie te laat was, mocht er niet meer in”.
“En wie luidt de klokken nu dan? Hebben jullie een vaste klokkenluider?” antwoordde ik. Het plichtsgetrouwe gezicht van Bertus doemde op voor mijn geestesoog.
“Oh, daar komt geen mens bij kijken. Dat gaat allemaal automatisch!” lachte de communicatieman. Dat lachje voelde als verraad aan mijn oude Bertus met zijn brommert, blauwe stofjas en vooroorlogse plichtsgevoel. Toch klingelden de beursklokken elke dag weer, ook zonder klokkenluider. En vandaag doen ze dat voor één keer wél ter herinnering aan de slachtoffers van het bombardement.

Illustratie
Illustratie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures