Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vincent Cardinaal vertelt elke twee weken het ‘verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. De straten van Rotterdam vormen niet alleen letterlijk de stad, ook figuurlijk zijn zij een raster waarin verleden, heden en misschien zelfs toekomst samenkomen. Vandaag deel zes: de (Oude & Nieuwe) Binnenweg.

Binnenweg, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 13 maart 1888. Het predicaat 'oude' werd toegevoegd op 14 januari 1977.
Binnenweg, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 13 maart 1888. Het predicaat ‘oude’ werd toegevoegd op 14 januari 1977.

Van oudsher ligt hij getrokken tussen Delfshaven en het centrum van Rotterdam: de Binnenweg. Aan de toevoeging ‘nieuwe’ en ‘oude’ doen we in principe niet in dit stuk. Dat is nieuwerwetse, bestuurlijke onzin, geplakt op een gebied dat traditioneel precies doet waar het zin in heeft. Al in 1454 liep er een zogeheten ‘binnenweg’ door wat toen nog de Coolpolder was. De grens van het gebied is vaker verschoven dan een mens van onderbroek wisselt, maar de naam ‘binnenweg’ is altijd fier overeind gebleven.
De Binnenweg aflopen is synoniem aan je onderbuik voelen tintelen. Hoe later op de dag, hoe heviger. Of je nu vanaf het centrum of Delfshaven komt, de goede verstaander weet genoeg: hier zijn de zeven hoofdzonden nooit ver weg.
De laatste decennia is de straat netjes onderverdeeld geraakt in duidelijk afgebakende sectoren. Vanaf het centrum gezien krijg je eerst het ‘oude’ gedeelte voor de kiezen met zijn bruine kroegjes. Ook begint hier de lange slinger aan lokale ondernemers die het gebied rijk is. De terreur van louter franchising en dertien-in-dozijn die de rest van het centrum van Rotterdam beslaat neemt hier langzaam af. Dan volgt het gedeelte ‘tot de bocht’ – de hoofdzonden beginnen zich al wat beter te manifesteren aan de hand van de kroegen die van oudsher al wat jong en semihip is herbergen.
Na de bocht kan een vroom mens nog even uitblazen bij het keurige Westerpaviljoen maar daarna gaat hij toch echt voor de bijl: hoerenkasten en jazzcafé Dizzy rond de ’s Gravendijkwal.
Verderop ligt het grote stadsdorp dat grofweg op zijn plek wordt gehouden door de Claes de Vrieselaan en de Heemraadssingel. Plaats van actieve bewonersverenigingen, van mensen die nooit meer uit West weg willen. Plek van de halve kunstsector die de stad rijk is tegen het lijf lopen bij de plaatselijke Albert Heijn.
Tot slot betreedt een mens misschien wel het meest interessante stuk: de overgang naar Delfshaven. Groezelig en tegendraads vol coffeeshops, kebabzaken en belwinkels. Het verkeer trekt er zijn eigen chaotische plan.
Dat decadentie en vertier een zodanige plek op het Binnenwegtraject hebben gevonden lijkt geen toeval. Wie er de geschiedenisboeken op naslaat komt een gebied tegen waar het bier al honderden jaren onafgebroken schuimt. Kennelijk beweegt de dorstige Rotterdammer zich al eeuwen richting de Binnenweg, het breken van het zevende gebod altijd binnen handbereik.
Vroeger liep er zelfs een heuse Nadorstlaan, grofweg tussen wat we nu kennen als Oude Binnenweg en Kruiskade. Deze straat was vernoemd naar een herberg genaamd ‘Nadorst’, in de zeventiende eeuw daar gevestigd. Wie zijn lichaamssappen is kwijtgespeeld aan de Binnenweg kan zich troosten met de gedachte dat vele Rotterdammers je voor zijn gegaan.
Het laatste jaar is de Binnenweg her en der opgeleukt. Er was even angst dat één en ander iets teveel de kant van de Meent zou uitgaan, maar het is binnen de perken gebleven. De straat heeft zijn ambivalentie behouden. En dat is iets om te koesteren, zeker in een stad waar het steeds meer op Barendrecht begint te lijken. Steden zijn soms gevaarlijk en bijna altijd onlogisch. Schemergebieden zijn essentieel voor het vormen van karakter. De Binnenweg is een levensader, en geen onbelangrijke. Het is een plek om vreemden bij hun eerste bezoek aan de stad mee naar toe te nemen. Om je maagdelijkheid te verliezen. Om je portemonnee kwijt te raken. Een plaats waar ieders hart klopt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina