Ga naar de inhoud

Stadsinitiatief 2013: waar moet je (niet) op stemmen?

Na het vele stof dat de eerste editie van het Stadsinitiatief deed opwaaien, verloopt de huidige editie in relatieve rust. Terug naar de essentie dus: wie moet er winnen? En wie niet? De redactie van Vers Beton bekeek de genomineerde projecten en geeft haar stemadviezen: soms voor, soms tegen, maar altijd met liefde voor de stad. Doe er uw voordeel mee!

Beeld Stadsinitiattief VersBeton 02

Ferrie stemt op: blanco

Vorig jaar kon het niet, nu wel: blanco stemmen. Een goede optie voor iedereen die – net als ik – betrokken is bij de stad, alle initiatieven een warm hart toedraagt, maar uiterst kritisch staat tegenover deze vertoning. Hoe leuk en goed alle ideeën ook zijn, het is belachelijk dat er miljoenen gaan naar nieuwe, weinig substantiële initiatieven, terwijl er bezuinigd wordt op structurele stedelijke voorzieningen. Het is bovendien krankzinnig dat er een duur circus omheen gebouwd wordt, dat buiten de maatschappelijke bovenlaag nauwelijks weerklank vindt.

Wat heeft ‘de groene marathon’ voor zin als stadsnatuur niet onderhouden wordt? Waarom nieuwe speel- en ravotplekken creëren als bestaande speeltuinen worden gesloten? Een miljoen voor ‘work at school’ terwijl de SKVR-schoolprojecten worden gekort? Een nieuw poppodium terwijl de Maassilo, de voormalige Watt, Waterfront en dalijk ook de Gouvernestraat goeddeels leeg staan? En een drijvend zwembad is natuurlijk hartstikke geil, maar intussen vallen de tegels in bestaande zwembaden van de muur omdat er geen geld voor onderhoud is. En voor wie het vergeten was: aan de Maasboulevard staat nog een ongebruikt tropisch zwemparadijs weg te kwijnen. Voor schaatsfanaten: Tussen Weena en het spoor bevindt zich een leegstaande schaatshal.

Ben je tegen circus en hapsnap, en vóór structureel en duurzaam beleid: stem blanco. (door Ferrie Weeda)

Lucette stemt niet op: blanco

Voor de tweede keer kunnen Rotterdammers niet tégen het Stadsinitiatief stemmen. Ze moeten vóór iets stemmen, of het nu een zwembad in de Maas of een oprolbare ijsbaan in Kralingen is.  Er is wel een optie voor een blanco stem, maar wat zegt dat nu? Zo goed als niets natuurlijk.  Wie blanco stemt, kan namelijk net zo goed voor alle Stadsinitiatieven zijn, en wie alles goed vindt, kan dan net zo goed een echte keuze maken, want wat het wordt maakt dan toch niks meer uit.

Is dat erg, niet tegen kunnen stemmen? Het antwoord is: ja. Er zijn in deze stad mensen die niet snappen dat het college miljoenen in pretprojecten steekt terwijl de stad in een moeras van schulden duikelt. Deze collegeperiode sloot de stad de begroting elk jaar af door tientallen miljoenen uit de reserves te halen. Er gaat dus elk jaar veel meer uit de stadskas dan er in komt.

Tegelijk schoten de lokale lasten omhoog. Zo scoorde Rotterdam afgelopen vrijdag nog in RTL Nieuws met het ‘fact van de dag’ dat de kapvergunning hier de hoogste van Nederland is. Logisch, want wie durft er nu € 738 te vragen voor ‘ja-stempel’ op een verzoek om een boom in je eigen tuin om te mogen hakken?

De blanco stem is een keuze van niks. Een stadsbestuur dat écht wil weten wat de inwoners willen, geeft hun de kans te laten weten dat zij het geld liever aan wat anders besteden. (door Lucette Mascini)

illustratie
illustratie

Iris stemt op: Popkantoor

De Stadsinitiatieven zijn grofweg in te delen in 3 categorieën: leuke attracties, leerzame initiatieven waarvan je je soms afvraagt waarom daar geld uit een gemeentepotje voor nodig is, en initiatieven die ronduit stom zijn. Die laatste categorie is een kwestie van smaak (en misschien zijn die eerste 2 dat ook wel), maar gelukkig mag ik voor het Stadsinitiatief stemmen op iets waar ik zelf plezier aan beleef.

Het Popkantoor moet er daarom ook niet met de prijzenpot van het Stadsinitiatief vandoor gaan omdat het project dat verdient. Het is omdat ík dat verdien. Een Rotterdamse muziekliefhebber staat namelijk op donderdagavond in Paradiso na de toegift op z’n klokje te kijken of de laatste trein nog te halen valt. En na afloop van een concert in Tivoli is zij afhankelijk van het nachtnet van de NS, dat 2 uur nodig heeft om me over Amsterdam naar huis te brengen. Kom op, dat is geen bandjes kijken. Wat een treurnis. In een beetje stad is een concertzaal een basisvoorziening, en het Popkantoor durft daar de schouders weer onder te zetten.

Geen geld dus naar een toeristische trekpleister in de Rijnhaven, loopbaanoriëntatie voor basisschoolkinderen, of het zoveelste saaie groene initiatief. Geef het budget aan een toffe plek die midden in de stad bruist. Dan is het leuk dat Rotterdam ook nog buiten de stadsgrenzen goede sier maakt met zo’n attractie, maar in de eerste plaats wil ik een Popkantoor voor de Rotterdammer zelf. (door Iris van der Spoel)

Tara stemt niet op: Popkantoor

De geschiedenis heeft ons geleerd dat zonder structurele subsidie een poppodium in Rotterdam niet kan overleven. Zelfs mét subsidie lukt het niet. Waarom moeten de 3 mooiste zalen van een prima functionerende bioscoop dan worden omgebouwd tot popzaal? Waarom kan dat niet in een reeds geschikte zaal die leegstaat? Initiatiefnemer Dave Geensen laat vooralsnog na op deze vragen antwoord te geven. Dus nee, aan mijn bioscoop geen polonaise, Cinerama is mijn thuis, en daar moet je van afblijven.

“Maar jij wil toch ook graag een poppodium in Rotterdam? En jij wil toch ook graag dat Cinerama open blijft?” Met dit credo weet Popkantoor vrij simpel zieltjes te winnen. Voor wie het nog niet wist: Cinerama maakt gewoon winst, en van sluiting is geen sprake.

Maar wie is Cinerama? Dat zijn de mensen die daar werken en de trouwe bezoekers. De partij met wie Popkantoor in gesprek is gegaan is daarentegen Wolff, de sympathieke bioscoopuitbater die weliswaar de sluiting van Cinerama heeft voorkomen, maar ook verantwoordelijk is voor de matige programmering én het ontslag van kritische medewerkers (waaronder ondergetekende).

In Cinerama is welgeteld één medewerker die enthousiast is over het Popkantoor. De rest vreest dat als de deceptie rond is, we geen poppodium én geen Cinerama hebben. (door Tara Lewis)

illustratie
illustratie

Marina stemt niet op: Ravottuh

“Kom nou! Geen spelende kinderen in mijn straat, al die herrie die ze maken, dat gillen van kinderen, die ballen in mijn tuin, dat geeft alleen maar overlast! U zegt dat het goed is voor hun ontwikkeling? Daar zorgen de ouders dan maar zelf voor.”

Inderdaad, de samenleving kan nog maar weinig hebben van haar jeugd. Zo luidt één van de verklaringen voor de wijze waarop in de huidige samenleving opvoedproblemen en opgroeiproblemen gedefinieerd worden, die Jo Hermanns (2009) geeft in zijn oratie Het Opvoeden Verleerd.

Het jeugdtolerantieniveau is zo’n beetje onder het vriespunt. Als het gaat over kinderen en jongeren zijn termen als ‘risico’s’ en ‘overlast’ aan de orde van de dag. Gedrag dat nog niet zo lang geleden werd geïnterpreteerd als gedrag dat hoort bij het jong zijn, wordt nu gezien als maatschappelijke overlast. Jengelende kinderen of de driftbuien van een peuter leiden al lang niet meer tot begrip, wel tot verwijten. Kinderdagverblijven worden uit woonwijken geweerd omdat de kleintjes te veel lawaai maken. En hangjongeren worden al snel als gevaarlijk en bedreigend gezien, zelfs als ze nauwelijks storend gedrag of zelfs enig gedrag vertonen. Supermarkten hebben zelfs briefjes op hun deuren hangen dat niet meer dan één jongere tegelijk naar binnen mag.

Oftewel: denken jullie nu echt dat een stem op Ravottuh betekent dat het jeugdtolerantieniveau omhoog gaat? (door Marina Meeuwisse)

Tim stemt niet op: Schaatsbaan Rotterdam

Jaren lang schaatste ik zelf fanatiek langebaanwedstrijden, maar de laatste jaren niet meer, aangezien het te onhandig is om naar Breda of Den Haag te moeten. Wat zou het daarom mooi zijn om een échte 400 meter ijsbaan in Rotterdam te hebben.

En zowaar! Er ligt nu een Stadsinitiatief voor een ijsbaan. Simpel, zou je zeggen: stemmen en gaan! Maar zo simpel is het helaas niet. Voor de begrote € 2 miljoen kan je namelijk helemaal geen volwaardige ijsbaan maken. Een simpele, volwaardige 400m ijsbaan zoals die in Breda kost namelijk al snel € 15 miljoen. Maar dat het geen volwaardige ijsbaan wordt voor de langere termijn, dát vertellen de initiatiefnemers er natuurlijk niet bij…

Bovendien zal de ijsbaan van het Stadsinitiatief maar een deel van het seizoen open zijn: 12 weken, waar echte ijsbanen zo’n 24 weken open zijn. Hoopgevender zijn daarom de plannen van investeerder Michael van de Kuit. Hij wil namelijk een volwaardige baan in de stad bij het Stadionpark bouwen. De gemeente hoeft alleen maar ‘ja’ te zeggen en mee te werken.

Kortom: als je als schaatsliefhebber écht een 400m wedstrijdbaan in Rotterdam wilt hebben, dan is het dus simpel: stem NIET op Schaatsbaan Rotterdam, en zorg dat de gemeente investeerder Michael van de Kuit zo snel mogelijk laat bouwen! Dan kunnen we over een paar jaar écht de ijzers onderbinden in Rotterdam Sportstad. (door Tim de Bruijn)

illustratie
illustratie

Inge stemt op: Urban Hotspring

Ja, het kost geld, dat Stadsinitiatief. Veel geld. Miljoenen. Maar op een jaarlijkse begroting van € 3,5 miljard is het echt peanuts, en het leert de burger bovendien dat eigen initiatieven minimaal even waardevol kunnen zijn als ideeën van vergrijsde ambtenaren. Bottom up is het nieuwe top down, weet je.

En dus kies ik zonder gewetensbezwaren voor de Urban Hotspring, en maak zo waar wat Jan Rotmans ooit al profeteerde: hergebruik van de Rijnhaven. En de concurrentie dan? Nou kijk. Het Popkantoor is een exclusieve witte-jongens-hobby (en als Rotterdam iets absoluut niet is – de goden zij geprezen en gedankt! -, dan is het wel een witte stad), en de andere 5 projecten hebben zo’n hilarisch hoog fimokleiclubgehalte dat zelfs verstokte geitenwollensokkerdragers zich achter de ongewassen oren krabben terwijl ze een portie linksdraaiende havermoutvlokken verorberen in hun duurzame kraakpand.

Ps ‘stemmen is zwemmen’? Had ik tóch nog bijna niet op het project gestemd. Ik heb nog liever taalfouten dan dit soort verschrikkelijke rijmelarij. Maar mocht dit een trend betekenen, dan weet ik er nog wel een paar voor de 2014-editie:

 • ‘stemmen is temmen’ (voor de transformatie van de Toffler tot een sm-kelder)
 • ‘kiezen is piesen’ (voor een – ongetwijfeld ecologisch – openbaar toilet dat je achterop je fiets kunt meenemen)
 • ‘vote je dood!’ (voor het eerste muziekpodium dat zich exclusief op deathmetal richt, gelegen in Pernis)
 • ‘stemmen! memmen!’ (een schaduwproject van Arno Bonte dat ervoor zorgt dat vrouwen wettelijk topless door de stad mogen lopen)

(door Inge Janse)

Al 25 reacties — discussieer mee!

 • Ik ben het met Tara eens dat Cinerama niet verbouwd hoeft te worden voor een poppodium. Ik zie Popkantoor het liefst in een bestaand, leegstaand pand in het centrum, als het er maar komt!
  Of het een witte jongens bolwerk wordt zoals Inge zegt, hangt af van de programmering (en wat nou alleen jongens?!), maar tegen zijn fimokleiclub kan niemand op 🙂

 • Reactie op betoog van Tim de Bruijn
  Tim, ik las je artikel op vers beton. Je betuigt om niet op Schaatsbaan Rotterdam te stemmen omdat je gelooft dat het niet kan. Waar is je argumentatie op gebaseerd? Ik mis een beetje de feiten in je betoog. Zou eigenlijk wel moeten als je je zo stellig profileert. Zeker op een forum als vers beton. Misschien kan ik wat argumenten geven waarom het dus wel kan. Je bent denk ik vergeten mee te nemen in je argumentatie dat het gebruik maken van bestaande faciliteiten zoals parkeergelegenheid, horeca, kleedruimte, verlichting, etc die al aanwezig zijn op sportpark Toepad een gigantische besparing op de investeringen zijn. Dat is ook beetje het nieuwe duurzame denken: niet alles nieuw bouwen maar gebruik maken van bestaande mogelijkheden.

  • Ah hier dezelfde reactie als op jullie facebook account. Ik zeg dus nergens dat jullie plan niet kan. Dan lees je het stukje toch echt niet goed. Mijn punt is dat het geen volwaardige 400m ijsbaan is. Het wordt geen baan waar KNSB wedstrijden op verreden kunnen worden. De baan wordt niet bruikbaar voor baanselecties van KNSB bijvoorbeeld. Ook is het geen volwaardig schaatsseizoen van 6 maanden geopend. Het is gewoon geen echte 400m kunstijsbaan en dat wordt er nergens bijverteld.

   En dat het geen volwaardige 400m ijsbaan wordt daar is volgens mij geen speld tussen te krijgen. Ik zie dus liever dat de gemeente geld en vooral moeite steekt in de serieuze plannen van Van de Kuit om een echte 400m kunstijsbaan neer te zetten bij het stadionpark. Dat veel mensen (het grote publiek) een niet volwaardige 400m ijsbaan al lang prima vinden kan ik nog wel in komen. Maar als wedstrijdschaatser heb je er straks niets te zoeken. Die wedstrijdschaatsers wordt nu echter niet het eerlijke verhaal verteld naar mijn mening.

   • De vraag is natuurlijk: wat prevaleert? De wedstrijdschaatser of de recreant? Ik heb het idee dat er van die laatste groep een stuk (zo niet heel veel) meer te vinden zijn dan van wedstrijdschaatsers. Waar schaatsen de KNSB-talenten van Zuid-Holland momenteel? Ik neem aan Den Haag? Dat zal toch ook niet veranderen als er een baan naar hier komt?

    Puur op recreanten gericht is het denk ik geen probleem dat de baan ‘maar’ 12 weken open is. Dat loopt wel los. Wel kun je je afvragen of je twee miljoen euro gemeenschapsgeld moet steken in een project dat vervolgens door diezelfde burger ‘slechts’ een klein kwart van het kalenderjaar te gebruiken is.

    Ik heb zelf overigens meer problemen bij het ontwerp, dat niet in een middenterrein voorziet – daarmee is het een beetje vlees noch vis: recreanten willen toch niet alleen maar rondjes draaien? Maar juist een beetje (met kinderen bijvoorbeeld) freewheelen op het middenterrein?

   • Het niet stemmen op de schaatsbaan zal de gemeente er waarschijnlijk niet van overtuigen dat ze met Van de Kuit om de tafel moeten gaan zitten. Dus wat dat betreft kun je beter wél op de schaatsbaan stemmen.

    Om de gemeente ervan te overtuigen dat Rotterdam een roeibaan nodig had, is er tien jaar geleden ook eerst een baantje in de Kralingse Plas aangelegd om te laten zien dat er echt in een behoefte werd voorzien. De volwaardige Olympische roeibaan is inmiddels in gebruik genomen.

 • Geen oninteressant gegeven: de Schaatsbaan komt dus op de hockeyvelden van Leonidas in de wintermaanden. Volgens de eigen website heeft deze club 2150 leden. Die natuurlijk in grote getale gestemd hebben want die ijsbaan is goed voor de club! Met de bizar slechte opkomst is dat al snel doorslaggevend natuurlijk. Dit lijkt me te verklaren waarom ze met veel minder facebooklikes (naar ik dacht een betrouwbare graadmeter) toch als winnaar uit de bus kwamen.

  De clubkantine kan nu ook in de wintermaanden overuren draaien! Heel fijn voor onze Hockeyvrienden, die zullen er niet slechter van worden.

  Je kunt het slim noemen, maar of het helemaal eerlijk is…

  • Tim, éindelijk ben ik het een keer met je eens, fijn he? (ook met Peter de Koets, trouwens) Tja, eerlijk..wat verliep er wél eerlijk bij het Stadsinitiatief: een verliezer die met ca. 600 stemmen de resterende 4 ton meepakt? Voor gebakken lucht? (NB de bedenkster van World Wide Rotterdam heeft geen lijntje met de gemeente, maar een kabel!) En wat betekent dit eigenlijk voor de positie van de verantwoordelijke wethouder?
   Vragen, vragen en ondertussen zijn mijn Rennies op.

 • Beste mevrouw Meeuwisse,

  Waar gaat uw stukje nou eigenlijk over? En heeft u wel gekeken waar Ravottuh eigenlijk over gaat. Het enige wat ik in uw stukje teruglees is dat u zelf duidelijk niet van kinderen houdt en weinig vertrouwen heeft in de toekomst van onze jonge medemens. Maar daar gaat het bij deze stemming helemaal niet om. Misschien is het verstandig dat u eerst eens leest waar deze initiatieven over gaan en daarna zou ik u aanraden om naar een klein dorp in Drenthe te verhuizen, het liefst een waar geen kinderen wonen.

 • Reactie op de discussie om niet te stemmen op de Schaatsbaan:

  Doe mij of jezelf een lol en stem op ‘Schaatsbaan Rotterdam’ als Stadsinitiatief want als kind ging ik naar de Weena IJsbaan alwaar ik in het norenklasje les had (kortere baan maakte mij niet uit). Ik had mijn roeping gevonden en ik had talent. Door een Raadsbesluit werd het Weena gesloten. Voor vele schaatstalenten uit Rotterdam e.o. betekende dit einde oefening. Daarnaast werd de baan gebruikt door de Panda’s. Wie kent de Rotterdam (of Gunco) Panda’s nog? Ook het IJshockey verdween uit Rotterdam. Zonde!
  Ik ben nu vader. Ik heb twee dochters met schaatsgenen en -benen. Die verdienen een ijsbaan, iets wat hun vader destijds is ontnomen.
  Momenteel rij ik tussen oktober en maart soms 2 avonden per week naar Den Haag om te schaatsen. Daar komt straks nog een zaterdag of zondag bij om m’n kinderen te leren schaatsen.
  Daarom smacht ik naar een ijsbaan en vele Rotterdammers met mij. Er is zelfs een vaste woensdagavond voor Rotterdamse schaatsers; in Den Haag! Dat kan toch niet.

 • Ik moet een beetje huilen.

  -Rotterdam World Wide krijgt € 379.1000 omdat er toevallig een paar ton over is, zonder dat iemand zegt ‘hee, verdikkeme, dat project, dat willen maar 681 mensen, dat betekent € 556 per stem, dat kan nooit kloppen’.

  -‘Oh, kon ik maar schaatsen in Rotterdam, dan was het er zo veel leuker!’. Echt een uitspraak die ik dagelijks hoor. Fijn dat het realiteit wordt. 3 maanden per jaar. Á raison de € 2 miljoen. Inclusief koek- en zopietent! Een koopje dus!

  -De nummer 2, met welgeteld 700 stemmen minder dan de nummer 1 (op een totaal van, hahahahahaha!, nog geen 40.000 stemmen), mag lekker doodvallen. Ik voel me enorm gehoord.

  -39.737 stemmen zijn er uitgebracht (exclusief blancostemmers), wat vermoedelijk nog geen 10% van het potentieel is. Zo’n verkiezing kun je toch niet geldig noemen?

  Lieve Jos Verveen en Korrie Louwes: nogmaals, ik was dit jaar best hoopvol. Maar dit, dit is echt niet te verdragen. Echt niet. Stop deze waanzin.

 • Ik hoop op de macht van de pen. Ik hoop dat Vincent Cardinaal dusdanig gehakt maakt van dit schandalige Stadsinitiatief dat er, ook dankzij hem, nu wel een meerderheid in de raad definitief een einde maakt aan deze kostbare klucht. Dit is niet meer te verkopen aan de burger.

  Dat geldt trouwens ook voor D66 raadslid Jos Verveen die schaamteloos de democratie aan zijn laars lapt . Zijn tweets en posts getuigen van totale minachting voor de burger!

  Tot slot dit gelezen?

  http://www.dichtbij.nl/rotterdam-centrum-noord/regio/artikel/2837277/stadsinitiatief-rotterdam.aspx

  Ook dat nog.

 • Niets ten nadele van de mensen die ideeën hebben ingestuurd, maar het hele plan was vorig jaar al dubieus. Aan de ene kant streng bezuinigen en belastingen verhogen waarna de gemeente het geld over de balk gooit met deze ‘pretprojecten’. Wat mij betreft gaat het geld terug naar Humanitas, de drugsopvang en andere instellingen die zeer goed werk leveren, maar gekort worden op subsidies. Als we geld over hebben kennen we het aan andere dingen besteden, maar dat is helaas in Rotterdam niet het geval. Misschien dat de gemeente af kan zien van het nieuwe kantoren complex, dan kunnen alle initiatieven doorgaan en houden we nog geld over ook.

 • Inge ga ff protesteren dan. Als je slim bent doe je het van 12:45, dan kunnen mensen nog in de lunchtijd aankomen. Even turbo-protesteren en dan weer terug achter het bureau/draaibank. Als je dat vroeg genoeg oproept ben ik d’r in bij, sta je niet alleen. Mijn inzet van het protest: inzage blancostemmers, opschorting subsidie Rotterdam World Wide en mogelijk opschorten hele stadinitiatief. En nodig wat media uit om het journaal te halen

  Dat hele stadsinitiatief komt op mij over als een actie om de mondige burger bezig te houden. De organiserende mondige burgers dienen een stadsinitiatief in. De meer reactionaire burgers organiseren zich niet en mopperen een beetje op fora.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam