Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: fok buzzwoorden, vastgeroeste politici en onbereikbare binnensteden

Een gedeelde ergernis is een begonnen vriendschap. De Beste Stuurlui ergeren zich daarom vandaag weer kapot. Aan de EDBR die van het Rotterdams imago een stel buzzwoorden maakt. Aan politici die vastzitten in vastgeroeste partijlijnen. En aan een onbereikbare binnenstad. Ergert u mee?

Opgestroopte mouwen als hol verkooppraatje

Plaatsvervangende schaamte werd mijn deel toen ik afgelopen weekend de commerciële bijlage XTR bij de NRC doornam met de ondertitel “Nieuw optimisme in Rotterdam”. De bijlage is betaald door het Economic Development Board Rotterdam (EDBR) – een board met directeuren en CEO’s van Rotterdamse bedrijven die gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengen aan het college van B&W over de economische ontwikkeling van de stad.
De bijlage opent met een gedicht van stadsdichter Daniël Dee, over het niet-lullen-maar-poetsen DNA van de Rotterdammers. Oh verrassing! Dit bleek een voorbode te zijn van de voorspelbare cliché’s die in het hele krantje voorbij komen: “van denken naar doen”, “aanpakken”, “schouders eronder”. De mentaliteit van de opgestroopte mouwen verzandt in holle leuzen en communicatie praatjes. Oh ironie!
Het krantje deed me denken aan het plan van Rotterdam World Wide dat zich uiteindelijk heeft teruggetrokken uit het stadsinitiatief na alle commotie die erop volgde. Volgens dit communicatiedenken zijn we al fantastisch, alleen heeft de rest van de wereld het nog niet door. Als we onszelf gewoon beter verkopen, dan komt het allemaal goed.
Gênant toppunt uit de bijlage was het interview met Unilever directeur Peter ter Kulve die in Singapore woont. Singapore wordt geprezen als het lichtend voorbeeld voor Rotterdam. Daar heeft het EDBR zelfs een executive power! De stadsstaat wordt gerund als bedrijf! Voor de duidelijkheid: Singapore is een autoritair bestuurde stadsstaat waar vrije pers niet bestaat. De stad als bedrijf ruikt naar het marktdenken in de publieke sector dat ons al genoeg kopzorgen heeft bezorgd. Als Singapore het droombeeld van de EDBR is, ga ik mee met de suggestie van Jan Rotmans om alle EDBR’s op te heffen en te investeren in projecten van onderop.

Ondertussen, terwijl de XTR bijlage in de kattenbak was belandt, kwam op maandag 17 juni in de Leeszaal West het platform De Makers van Rotterdam samen: allerlei mensen die initiatieven zijn gestart in buurtzorg, educatie, stadslandbouw, gebiedsontwikkeling in de creatieve sector omdat zij zagen dat er iets nodig was. En die tot hun eigen verbazing een bedrijfje runnen en risico dragen. Als er ergens “Nieuw Optimisme in Rotterdam” van toepassing is, dan was het wel hier. Deze initiatieven werken aan de inhoud van de stad en zoals we allemaal weten, goede inhoud verkoopt zichzelf.
Door Eeva Liukku

Illustratie

Fok die partijlijn

“The main complaint about politicians from their nonpolitical colleagues is that they’ve become so addicted to the adrenaline that they get from reacting to events on an hour-by-hour basis that they almost completely lose the desire or the ability to ponder problems in the open mode.”

Was getekend: John Cleese in zijn klassieke hoorcollege over creativiteit. Ik moest eraan denken toen ik afgelopen woensdag Robert Simons hoorde spreken tijdens het Rotterdams Denkcafé over het gevangeniswezen in Nederland. Simons is als gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam gespecialiseerd in veiligheid, en stond daar te pleiten voor langere celstraffen. Onderzoek wees volgens hem namelijk uit dat we in Nederland steeds milder straffen, dat steeds meer mensen vrijkomen, dat boeven in een paradijs leven, en meer. Hij had zelfs prachtige zwart-wit-prints gemaakt op smoezelige a4’tjes die op onleesbare wijze lieten zien dat een crimineel in Nederland elk weekend met zijn Audi A8 de gevangenis weer uit mag om geweren op te halen. Doorbetaald. Met lunch. Geloof ik.

Gelukkig werd Simons vergezeld door bepaald niet de minsten: René van Swaaningen (hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit) en Toon Molleman (gevangenisonderzoeker voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum). Die twee kwamen met tientallen jaren ervaring, onderzoek en wetenschap op de proppen en pareerden daarmee vrij simpel Simons’ claims.

Je zou als politicus zeggen: mooi, daar kan ik van leren! Nieuwe inzichten om de burger optimaal mee te dienen! Maar nee. Simons bleef volhouden dat zijn cijfers klopten en “dat het door de mensen toch echt anders wordt beleefd”. Pas na anderhalf uur zei hij, nadat hij door Molleman ongenadig hard in de hoek was gezet over de lineaire relatie tussen de zwaarte van het gevangenisregime en de kans op recivide, dat hij misschien dat onderzoekje dan wel wilde zien.

Tsja. Dat zijn momenten dat ik erg sip word en aan de woorden van Cleese denkt. Want hoe mooi zou het niet zijn als politici écht openstaan voor nieuwe kennis, nieuwe informatie en nieuwe inzichten, en op basis daarvan hun standpunten aanpassen? Dat ze niet meer via een door partij-ideologie op slot gezette denktrant op de automatische piloot in gesloten modus doorgaan in de hoop snel te scoren? Vaker écht een stap terugzetten, uitschakelen wat ze al al denken te weten, vergeten wat hun partijlijn daarover zegt, en op een open manier nadenken over hoe de werkelijkheid óók in elkaar kan zitten?

Daarom. Speciaal voor alle Rotterdamse politici: John Cleese on creativity. Neem het ter harte. Fok die partijlijn.

Door Inge Janse

Rotterdam Onbereikbaar

Rotterdam Unlimited, als je dit vertaalt naar het Nederlands dan komt het neer op Rotterdam Onbereikbaar. In het voorgaande weekend waren er op twee strategische plekken podia neergezet voor het festival. Het Churchillplein en Hofplein waren de plekken voor de nieuwe opzet van het Zomercarnaval en Dunya.
Daarmee was de Coolsingel voor het eerst sinds de huldiging van Feyenoord jaren terug een niet te nemen vesting. Weena, Blaak en Westersingel stonden bumper aan bumper vol met een driftige meute.
Op de vrijdagmiddag was ik tijdens het Poetry Cafe, onder de geweldige leiding van Daniel Dee, aan het wachten op de Roteb.
Want zoals het een goede editie van Poetry International betaamt moeten er wel mooie regels onthuld worden op vuilniswagens. Maar dit dreigde zo maar in de soep te lopen. Het centrum stond van voor tot achter vol en er zat maar weinig beweging in. Er was een lichte spanning af te lezen aan het gezicht van directeur Bas Kwakman.
Al met al kwam de wagen op tijd aan maar leek de rest van de stad al een voorproefje te nemen op de optocht van het carnaval. Alternatieven waren er ook niet tot nauwelijks aangezien de trams ook grote delen van de route moesten verleggen. Woonde je dus niet vlakbij de metro dan was de benenwagen of het stalen ros de enige oplossing. Al weet de gemiddelde Rotterdammer dat een volle binnenstad ook niet al te prettig fietsen is.
Ik kijk uit naar een volgende Rotterdam Unlimited maar neem dan voldoende maatregelen om de automobilist te waarschuwen. Dit was namelijk voor niemand prettig. Wat achteraf wel fijn was, het weer. Want zoals groot Russisch dichter Joseph Brodsky schrijft op de nieuwe Rotebwagen; “Steden schuilen niet wanneer het regent”.
Door Gino van Weenen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures