Ga naar de inhoud

De straten van Rotterdam #7: Courzandseweg

Vincent Cardinaal vertelt elke twee weken het ‘verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. De straten van Rotterdam vormen niet alleen letterlijk de stad, ook figuurlijk zijn zij een raster waarin verleden, heden en misschien zelfs toekomst samenkomen. Voor deel zeven reizen we af naar Heijplaat: Courzandseweg.

Courzandseweg, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 23 januari 1906
Courzandseweg, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 23 januari 1906

Carlo Collodi’s magistrale boek “Pinocchio” kent een prachtige opening. De Italiaan start zijn verhandeling als volgt – “Er was eens…’een prinses!’, zullen mijn jonge lezers nu allicht in koor roepen. Nee kinderen, er was eens…een stuk hout”. Schitterend hoe hij tegelijk de mystiek in stand houdt en met beide voeten op de grond blijft.
Een variant op deze beginzinnen zou je evengoed kunnen toepassen op het ontstaan van Heijplaat – een volstrekt uniek stuk Rotterdam-Zuid dat al dik een eeuw in zijn huidige vorm de mensen van de ene verbazing in de andere laat vallen. Voor wie althans de moeite neemt om er überhaupt heen te gaan.
In het geval van Heijplaat kun je stellen – er was eens slib. En slijk. En klei. En allerlei ander aankoeksel dat in de loop der eeuwen door de rivier werd meegevoerd en zich begon op te hopen aan de onbeschermde zijde van een dijk. Die dijk werd ‘Heyschedijk’ genoemd, en is daarmee meteen de naamgever van Heijplaat. De eerder gememoreerde en inmiddels eind 17e eeuw grotendeels opgekomen grondmassa was weer een eeuw later bij een goede waterstand volledig uitgedroogd en begaanbaar geworden.
Dit fenomeen noemt men een kwelder, of meer gangbaar: een gors. Op deze ‘buitengors’ werden uiteindelijk de industrie en het tuindorp Heijplaat gecreëerd.
Op Heijplaat komen is zo makkelijk nog niet. Via het water is de beste route, maar dat is niet altijd een optie. Via de weg is er slechts één mogelijkheid: de Waalhavenweg. Wie de genoemde weg aflegt kan bijna niet geloven dat er daadwerkelijk iets menselijks te vinden zal zijn aan het einde van het traject. Snelwegen en rotondes zijn de voornaamste bezienswaardigheden, buiten de eindeloze industrie. Als immense Duploblokken liggen de containers er opgestapeld, zo ver het oog reikt.
Uiteindelijk is het de Courzandseweg die voor de bezoeker de toegang tot Heijplaat biedt. Eerst is er een zachte buiklanding met een modern ogend kantoorgebouw en een verzorgingsflat, maar al gauw val je van de ene in de andere verbazing. De Courzandseweg verandert plots in een lommerrijke laan vol wilgen en fraaie vrijstaande woningen. Tegen het einde van de weg doemt de haven alweer op, een feit dat klimop tegen een roestig hek nog even probeert te verdoezelen. Tot je bij het water bent en het majestueuze gebouw van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) en de Waalhaven niets te raden meer over laten. Achter de Courzandseweg ligt het échte tuindorp; bescheiden arbeiderswoningen gelegen in straten vernoemd naar schepen die ooit in het dok lagen. Men heeft er alles om op zichzelf aangewezen te kunnen zijn: een supermarkt, kerken, speelplaatsen.
In “Joe Speedboot” van Tommy Wieringa beëindigt de verteller van het verhaal (‘Malle Fransje Hermans’) het boek als volgt: de komst van een geluidswal die het dorp aan het zicht zal onttrekken is geen probleem, want ‘wij zijn er nog’. Niet kapot te krijgen, kortom. Je kunt je niet van de indruk ontdoen dat dit ook voor Heijplaat en zijn bewoners opgaat. Hoeveel industrie er ook om heen staat, hoe vaak ze ook wat meewarig aangekeken worden: zij zijn er nog. En ze hebben alle wapens zelf in huis.
De schrijver van dit stuk acht het daarom niet ondenkbeeldig dat de bewoners de Heijplaat op een gegeven moment los van de Waalhaven koppelen als een schip en hun heil elders zullen zoeken. Daarom moeten we het dorp en zijn mensen koesteren. Rotterdam zonder het volstrekt unieke Heijplaat is tenslotte een heel wat minder kleurrijke plaats.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De straten van Rotterdam #9: Linatebaan

  • De Straten van Rotterdam

  Voor het laatste deel van de serie ‘De straten van Rotterdam’ kijkt schrijver Vincent Cardinaal terug op de serie en neemt hij de lezer mee naar de meest recente straatnaam van de stad: de Linatebaan, bij Zestienhoven.

 • De straten van Rotterdam #8: 2e Reserveboezemstraat

  • De Straten van Rotterdam

  Vincent Cardinaal vertelt het ‘verhaal van een straat’. Voor deel acht gaan we terug in de tijd, naar de inmiddels verdwenen 2e Reserveboezemstraat in Crooswijk.

 • De straten van Rotterdam #6: Binnenweg

  • De Straten van Rotterdam

  Voor één keer een dag later dan gepland: een nieuw deel van Vincent Cardinaals serie ‘De straten van Rotterdam’. Iedere twee weken vertelt hij het ‘verhaal van een straat’ met beeld van fotograaf Menno Bouma. Vandaag de Binnenweg. Juist – geen ‘oude’ of ‘nieuwe’ maar simpelweg ‘Binnenweg’. Zoals de straat van oudsher bekend staat.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures