Ga naar de inhoud

'Een eerlijk portret, geen propaganda'

Zaterdag presenteerde Hard Gras op trainingscomplex Varkenoord hun nieuwste nummer ‘Iedereen praat over ons’, geheel gewijd aan de ‘Onder 16’ (B2) van Feyenoord. Journalist Steven van der Hoeven liep het afgelopen seizoen mee met het team. Hij kreeg van Feyenoord volledige toegang tot de spelers, trainingen en besprekingen. Vers Beton was aanwezig om verslag te doen.
Technisch directeur Martin van Geel was niet meteen overtuigd toen hij een jaar geleden werd benaderd door Hard Gras. “Henk Spaan vroeg of hij onze B’tjes één jaar lang mocht volgen. Dat laten we niet zomaar iedereen doen. Maar we zagen dat de intentie van Hard Gras mooi was, dus hebben we een uitzondering gemaakt.” Feyenoord suggereerde om in plaats van B1 de B2 te volgen, het team dat wordt beschouwd als het meest succesvolle jeugdteam in jaren. Van Geel: “Ik heb er geen spijt van gekregen. Je leest wat er allemaal gebeurd tijdens een jeugdopleiding, en ziet dat het hier niet alleen een opleiding is maar een leefgemeenschap. We maken alles met elkaar mee en ondanks dat iedereen ergens anders vandaan komt delen ze hetzelfde doel, spelen in die Kuip.” Van Geel vindt dat iedereen diep respect moet hebben voor de jeugdspelers: ”In Hard Gras wordt duidelijk hoeveel druk op die jongens staat.”

De jongens van 'Onder 16' hebben een exemplaar van 'Iedereen praat over ons' uitgereikt gekregen. Rechtsonder Calvin Verdonk.
De jongens van ‘Onder 16’ hebben een exemplaar van ‘Iedereen praat over ons’ uitgereikt gekregen. Rechtsonder Calvin Verdonk.

Hoofdredacteur Henk Spaan overhandigde het eerste exemplaar van het tijdschrift aan Feyenoordspeler Jean-Paul Boëtius, zelf een product van diezelfde opleiding. Spaan: “Jean-Paul is met zijn onbevangen spel de belichaming van de jeugdopleiding.” Boëtius bleef zijn bescheiden zelf. “Dat is een mooi compliment maar dat ben ik samen met die andere jongens. We doorlopen dezelfde track, zij hebben net als ik een hart voor de club. Maar het is mooi om een voorbeeld te kunnen zijn.”
Als trainer van het team moest Gaston Taument even wennen. “In het begin dacht ik: ‘moet dat’, je hebt toch de hele tijd iemand die meekijkt over je schouder. Maar gaandeweg vergat ik hem eigenlijk, wat echt een compliment is voor de journalist. Toen dacht ik ook, als hij dan toch iets schrijft, dan gewoon alles.”

Waar sta ik!?

Ondertussen hebben ook de jongens zélf een exemplaar van het nummer in kwestie in handen gekregen. Vol enthousiasme slaan ze aan het bladeren, allemaal op zoek naar hun eigen naam. ‘Hier sta ik, op pagina 45!’, zegt Jessie Troost. Er staat dat hij gaat planken als hij zou scoren tegen Ajax, en doet het meteen maar even voor hoe dat moet, midden in de kantine op Varkenoord – ‘zo, dus’ zegt hij terwijl hij zijn bovenlichaam plat op tafel legt en de armen achter zijn rug vouwt – ‘en dan schuiven, net als Guidetti’.
Een andere speler is Calvin Verdonk, algemeen gezien als een megatalent. Hij doet stoer, zoals de meesten aan tafel. Hij draagt zijn haar als Graziano Pelle. Hoewel hij een van de hoofdrolspelers is, zegt hij: ‘volgens mij sta ik er niet veel in. Maakt me allemaal ook niet zoveel uit, als ik maar op de voorkant sta’.
Schrijver Steven van der Hoeven vertelt dat Henk Spaan hem in eerste instantie vroeg om te schrijven over het damesteam van Ajax. Daar paste de journalist voor, in een verleden zelf verbonden aan Feyenoord. Wanneer precies Varkenoord als alternatief op tafel kwam weet ook Henk Spaan niet meer: ‘zeg maar dat het Matthijs van Nieuwkerk (medehoofredacteur, red.) was’. Van wie het idee kwam is ook niet belangrijk voor de hoofdredacteur: ‘het doel was een portret te schetsen. Het is geen propaganda geworden, daar is het veel te eerlijk voor’
Een bijdrage aan dit artikel werd geleverd door Anneke Kortleve.
Dinsdag 25 juni publiceert Vers Beton een voorpublicatie van Hard Gras #90 – “Iedereen praat over ons”. Het nummer ligt vanaf deze week in de kiosken en boekwinkels.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures