Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft vanaf deze maand een column in de vernieuwde Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In deze zomereditie neemt Eeva Liukku de aftrap, waarin zij verheugd vaststelt dat het Hofplein deze maand juni eindelijk weer eens de titel plein verdient.
 
Deze maand kun je naar Manu Chao op het Hofplein, lees ik in de krant. Op het Hofplein? Inderdaad, ik lees het goed. Bovenop de Hofplein fontein zal de headliner van het nieuwe festival ‘Rotterdam Unlimited’ optreden. Dat is toch een opmerkelijke locatie.
Het Hofplein heeft met het Terbregseplein en het Kleinpolderplein gemeen dat ze alle drie de naam ‘plein’ onwaardig zijn. Veel plein komt er bij de gigantische verkeersknooppunten niet kijken. Tijdens het interbellum was het Hofplein nog het centrum van beroemde uitgaansgelegenheden als Pschorr en Loos, maar in de wederopbouw is het bestemd voor autoverkeer. Voetgangers zijn hier slechts een vervelende sta-in-de-weg, en de wachttijden voor fietsers zijn ook legendarisch.
Wanneer gaan we eigenlijk naar het Hofplein? Niet veel mensen werken er meer. In de Hofpoort, het oude Shellgebouw, staan twintig verdiepingen leeg. Toch zijn er momenten dat het Hofplein een ongekende aantrekkingskracht heeft op het publiek. Bijvoorbeeld als een voetbalteam een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen, of dat nu Galatasaray is, of het Nederlands elftal. Op zo’n moment nemen we weer even bezit van het Hofplein, de fontein incluis. Tot de politie iedereen beveelt uit de fontein te komen en het plein te verlaten, want dáár is het plein kennelijk niet voor bedoeld.
Er is nog een reden om naar het Hofplein te gaan: als ik de honger wil stillen na een nachtje uitgaan, in de ijdele hoop dat het de kater de volgende dag zal verzachten. Die loempiakraam is namelijk écht altijd open. Het liefst eet ik mijn loempia dan op aan de rand van de fontein, omdat je er op een vroege zondagochtend ongestoord kunt zitten.
Deze maand is het Hofplein dus weer even een bestemming voor publiek. Tijdens de dag van de architectuur op 22 juni kun je vierentwintig uur lang in de Hofpoort verblijven. Het gebouw dat voormalig wethouder Mentink in de jaren zeventig nog ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’ noemde, wordt een ware vertical city – what’s in a name. En tijdens Rotterdam Unlimited komt er een podium bovenop de fontein. Ik kan niet wachten. Want dan zal het Hofplein weer even met recht de titel plein verdienen.

Loempiakraam op het Hofplein
Loempiakraam op het Hofplein

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.