Ga naar de inhoud

Het Hofplein is weer even van de Rotterdammers

Vers Beton schrijft vanaf deze maand een column in de vernieuwde Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In deze zomereditie neemt Eeva Liukku de aftrap, waarin zij verheugd vaststelt dat het Hofplein deze maand juni eindelijk weer eens de titel plein verdient.
 
Deze maand kun je naar Manu Chao op het Hofplein, lees ik in de krant. Op het Hofplein? Inderdaad, ik lees het goed. Bovenop de Hofplein fontein zal de headliner van het nieuwe festival ‘Rotterdam Unlimited’ optreden. Dat is toch een opmerkelijke locatie.
Het Hofplein heeft met het Terbregseplein en het Kleinpolderplein gemeen dat ze alle drie de naam ‘plein’ onwaardig zijn. Veel plein komt er bij de gigantische verkeersknooppunten niet kijken. Tijdens het interbellum was het Hofplein nog het centrum van beroemde uitgaansgelegenheden als Pschorr en Loos, maar in de wederopbouw is het bestemd voor autoverkeer. Voetgangers zijn hier slechts een vervelende sta-in-de-weg, en de wachttijden voor fietsers zijn ook legendarisch.
Wanneer gaan we eigenlijk naar het Hofplein? Niet veel mensen werken er meer. In de Hofpoort, het oude Shellgebouw, staan twintig verdiepingen leeg. Toch zijn er momenten dat het Hofplein een ongekende aantrekkingskracht heeft op het publiek. Bijvoorbeeld als een voetbalteam een belangrijke wedstrijd heeft gewonnen, of dat nu Galatasaray is, of het Nederlands elftal. Op zo’n moment nemen we weer even bezit van het Hofplein, de fontein incluis. Tot de politie iedereen beveelt uit de fontein te komen en het plein te verlaten, want dáár is het plein kennelijk niet voor bedoeld.
Er is nog een reden om naar het Hofplein te gaan: als ik de honger wil stillen na een nachtje uitgaan, in de ijdele hoop dat het de kater de volgende dag zal verzachten. Die loempiakraam is namelijk écht altijd open. Het liefst eet ik mijn loempia dan op aan de rand van de fontein, omdat je er op een vroege zondagochtend ongestoord kunt zitten.
Deze maand is het Hofplein dus weer even een bestemming voor publiek. Tijdens de dag van de architectuur op 22 juni kun je vierentwintig uur lang in de Hofpoort verblijven. Het gebouw dat voormalig wethouder Mentink in de jaren zeventig nog ‘de laatste erectie van het grootkapitaal’ noemde, wordt een ware vertical city – what’s in a name. En tijdens Rotterdam Unlimited komt er een podium bovenop de fontein. Ik kan niet wachten. Want dan zal het Hofplein weer even met recht de titel plein verdienen.

Loempiakraam op het Hofplein
Loempiakraam op het Hofplein

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam