Ga naar de inhoud

Plug Rotterdam: de Maasboulevard

De komende weken besteedt Vers Beton samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag PLUG locatie #033, een open plek aan de Maasboulevard die wel wat stadse activiteit kan gebruiken. Vers Beton-redacteur Dore van Duivenbode bezocht deze plek en sprak met de bewoners.
Als het waait, dan waait het er het allerhardst. Wanneer het regent, is er geen beschutting. Op de Maasboulevard hebben de elementen vrij spel. Het gebied verschaft vergezichten over water, is de poort naar het centrum en ligt naast de drukke Oude Haven; alle ingrediënten voor energieke actie.
Echter, er gebeurt niets.

Plug locatie #033
Plug locatie #033

De boulevard is bezaaid met open plekken. Op het kruispunt van de Maasboulevard en de Oostmolenwerf, tegenover het Havenziekenhuis, vlak vóór studententoren De Hoge Wiek is een klein stuk grond waar de levendigheid uit vier auto’s en een fiets bestaat. Het is een parkeerterrein dat nooit vol is en een aanblik biedt op het Boerengat en diens aangemeerde jachten. Niemand die er gebruik van maakt. De kavel lijkt overtollig; een stuk stad dat over het hoofd is gezien. Het is een lege ruimte in een gebied waar de dynamiek voornamelijk uit auto’s en boten bestaat.

Voor koffie wordt verwezen naar het benzinestation

De levendigheid is in deze omgeving ver te zoeken, zeker na het sluiten van zwemparadijs Tropicana. Af en toe passeert een tegen de wind vechtende hardloper, verder is het een verlaten deel van Rotterdam. Tegelijkertijd is het één van de mooiste delen van de stad. Waarom stopt de bedrijvigheid in de Oude Haven terwijl de Maasboulevard zo veel mogelijkheden heeft?
Het is hetzelfde vervallen zwemparadijs dat de eerste stap zet naar meer beweging in dit gebied: er opent binnenkort een zomerterras. Een begin waarmee omwonenden wellicht uit hun huizen worden gelokt, want als het aan de Maasboulevard aan iets ontbreekt, dan zijn het de voorzieningen. Die zijn er niet. Voor de ochtendkoffie of de late snack wordt verwezen naar het nabijgelegen benzinestation.
Voormalig slager Ger Bosman is één van de bewoners. Ger: ‘Je hoort de boten, ruikt de zee, de zilte lucht. Je hebt contact met wat er op het water gebeurt. Al 25 jaar speur ik het uitzicht af, de Maas over.’
In 1986 kocht Ger zijn appartement in complex Het Bastion, het enige woonblok tussen de rivier en de Maasboulevard in, gelegen aan de overkant van PLUG locatie #033. Niemand woont dichter bij het water. Ger kijkt naar de Erasmusburg, de Willemsburg, De Hef en de Van Brienenoordbrug. Op zijn balkon is het windstil.

Geen bakkertjes of buurthuis

Ger: ‘Wonen aan de Maas heeft geen nadelen, alleen maar voordelen. Ja, Tropicana is een armoedige rotzooi. Die tent moeten ze afbreken en er 55-plus woningen van maken. Ik hoorde iets over biologische groenten. Moeten ze niet doen, het ligt er al zo ellendig bij. Ik schaam mij er voor als ik met bezoek aan kom rijden, het ziet er niet uit. Verder is het hier nog precies hetzelfde als 25 jaar geleden. En dat vind ik prima, het is goed zoals het is.’
In de buurt geen bakkertjes of buurthuis. Geen sociale controle, weinig buurtborrels. Ger: ‘De buurvrouw, daar kletsen we wel eens mee, die woont er ook al sinds het begin. Verder gaat iedereen z’n eigen gangetje.’ Op straatniveau zijn de rolluiken van Het Bastion gesloten.

Ger
Ger

De bewoners doen hun boodschappen op de Burgemeester van Walsumweg, gaan niet zo vaak winkelen, uit eten of naar een terras; het liefst zitten zij in alle rust thuis, kijkend naar het water. Buurtbewoner de heer Cremers (84) is het met Ger eens: ‘Wij willen juist zo min mogelijk reuring. Laatst heeft de gemeente tuintjes bij ons aangelegd. Verschrikkelijk, ze hebben mij er een stuk parkeerplaats mee afgenomen. Daarom, er hoeft hier niets te veranderen. De weg is al druk genoeg, meer levendigheid hoeft echt niet.’

Dat water, dat verveelt niet

Aan Ger gaat zelfs de verkeersdrukte voorbij. ‘Als ik de deur dichttrek, dan hoor ik die straat niet meer. Ik hoor alleen nog de boten.’ Ger staat op, pakt zijn verrekijker en wijst naar het water. ‘Kijk, die daar, die gaat twee keer per dag naar de Kinderdijk. Rechts, daar verderop, liggen de Rijnboten. En die, dat is partyboot de Animathor.’ Ger legt zijn verrekijker weg. ‘Dat water, dat verveelt niet.’
In Het Bastion niet alleen woningen, aan het water sinds enkele maanden ook restaurant Kaandorp van Viola Kaandorp (32). In tegenstelling tot Ger en de heer Cremers zou Viola de buurt graag wat opgeschud zien: ‘Er zit hier geen loop. Met de Maasboulevard moeten ze doen wat ze in het Oude Noorden hebben gedaan. Daar zitten nu ook ineens allerlei winkeltjes en boetiekjes waardoor het drukker wordt. Hier is het stil, er gebeurt niets; er is weinig activiteit. Het is lastig de buurt vooruit te krijgen. De bewoners zijn oude mensen met geld die denken dat de straat van hen is. Het zijn de meest vastgeroeste ouderen die ik ken.’
PLUG is op zoek naar nieuwe locaties! Weet jij waar open gaten, hoeken of koppen in Rotterdam te vinden zijn? Of ben je zelf bezig een PLUG-project van de grond te krijgen? Help mee om beweging te krijgen rond kleine bouwprojecten die de stad vormen en verrijken. Mail je locatie, plan of project naar de redactie via [email protected], of kijk voor meer informatie op www.plugrotterdam.nl.
logo AIR 4kl

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures