Ga naar de inhoud

Plug Rotterdam: Hooidrift

Samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag het vierde artikel in deze reeks met PLUG locatie #035: Hooidrift. Vers Beton-redacteur Dore van Duivenbode bezocht deze plek en sprak met architect Eireen Schreurs (SUB office) en met Roy Sieljes, één van de potentiële kopers van het te realiseren woningbouwproject.
Op de Hooidrift, tussen de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel in, werd tien jaar geleden een huizenblok gesloopt; er zou nieuwbouw komen. Die kwam er niet. Als alternatief werden er een picknicktafel en een kruidentuin gestationeerd. Ter vermaak is van drie stoelen en een fietswrak een hut gebouwd. Tussen het gras staan her en der borden in de grond getimmerd met het dictaat: ‘Hondenpoep opruimen’. Tussen datzelfde gras liggen her en der hondendrollen. Het parkje annex hondenuitlaatplaats is één van de laatste bouwkavels in het Nieuwe Westen.

Hoofdrift
Hoofdrift

Tien jaar na de sloop lijkt er iets op het stuk grond te gaan gebeuren. De spannende hut ten spijt, hebben architectenbureau SUB office en adviesbureau Urbannerdam zestien kopers verzameld om de nieuwbouw eindelijk te realiseren. Het plan is verschillende woningtypes te ontwikkelen als alternatief voor de seriematige woningbouw. Architect Eireen Schreurs liep een jaar geleden langs de plek. Een idee ontstond. Eireen: ‘We hadden de kavel al langer gezien, maar geen actie ondernomen. Vorig jaar was het een rustige tijd voor ons bureau en besloten wij er een gooi naar te doen.’

Zestien kopers, acht architecten en één bureau

De helft van de kopers is zelf architect. Roy Sieljes (MVRDV) is één van hen en tevens bestuurslid van de kopersvereniging. Ook is hij de huidige buurman van Eireen. Roy: ‘Zestien kopers, en dan óók nog eens zo veel architecten, betekent: heel veel kapiteins op één hele kleine boot.’
Als ervaringsdeskundige gaf Roy zich op als bestuurslid. Roy: ‘Ik wilde nuttig bezig zijn. Ook heb ik, samen met Eireen, een dergelijk project al eens in de Volmarijnstraat meegemaakt. Toen, zeven jaar geleden, waren alle betrokkenen veel naïever. Er zaten kunstenaars bij die de meest wilde plannen hadden, maar geen idee hadden hoe het aan te pakken. Nu doen er ook mensen met geld en verstand van zaken mee. Dat is best lekker.’
Je eigen huis ontwerpen, het lijkt de ultieme architectendroom. Toch hoeft dat ideaal van Roy niet zo. ‘Ik vind het veel belangrijker dat de straat er op vooruit gaat dan dat ik mijn handtekening achterlaat. Als je dat laatste cruciaal vindt als architect, dan moet je niet in de stad gaan wonen, maar ergens op het platteland. Daar is nog plek zat.’

Samen beslissen

Met zijn zestienen een stuk grond kopen van de gemeente, dit bij een bank zien te financieren en hier met de aangestelde architect een gezamenlijk ontwerp voor rond krijgen, is net zo ingewikkeld als het klinkt. Roy: ‘Voor ons allen is het wennen, wij zijn namelijk nooit de baas. Nu moeten wij ineens gezamenlijk beslissingen maken.’ Ook is het voor architectbureau SUB office een nieuwe manier van werken en verkoopt de gemeente niet zo vaak grond aan particulieren. Roy: ‘Nu beschermt iedereen zijn deel nog en is het aftasten. Dat is onderdeel van het proces. Als alles straks achter de rug is en wij er samen uit zijn gekomen, brengt dat cohesie in de buurt.’
Eireen: ‘Het meest interessante is het samenbrengen van die zestien verschillende wensen tot één collectief. SUB office heeft de eindregie. Wij doen de voor –en achtergevel. Maar mensen zoals Roy komen, denk ik, zelf met een plattegrond, een interieur. Onze taak is kritisch mee te denken en er één geheel van te maken.’
Voor de kopers zit het financiële voordeel in de gedeelde projectontwikkeling. Ook wil Roy zo veel mogelijk zelf doen. ‘Die geldwinst zijn wij volledig kwijt aan tijd. Nu is het voor architecten een, laten we zeggen ‘rustige tijd’, dus is dat niet zo erg.’
Ondanks dat het startschot nog even op zich laat wachten, heeft de visueel ingestelde Roy Sieljes wel al een Pinterest aangemaakt voor de kopersvereniging. Er zijn voorbeelden te vinden van woningen met verschillende lagen, strakke lijnen en gestuukte, metalen, dichte en begroeide gevels. Roy: ‘Het is nog te vroeg om de woonbladen tevoorschijn te halen. Eerst de grond maar eens zien te krijgen. Maar zo’n Pinterest is een goed begin, dan kan ik alvast een beetje dagdromen.’
PLUG is op zoek naar nieuwe locaties! Weet jij waar open gaten, hoeken of koppen in Rotterdam te vinden zijn? Of ben je zelf bezig een PLUG-project van de grond te krijgen? Help mee om beweging te krijgen rond kleine bouwprojecten die de stad vormen en verrijken. Mail je locatie, plan of project naar de redactie via [email protected], of kijk voor meer informatie op www.plugrotterdam.nl.
logo AIR 4kl

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Plug Rotterdam: de Sint-Janstraat

  • Beeld

  In samenwerking met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG Rotterdam geeft aandacht aan kleinschalige bouwlocaties die wat reuring kunnen gebruiken. Vandaag zijn we alweer toe aan de laatste locatie: de Sint-Janstraat, ingeklemd tussen de Hoogstraat en het Groenendaal. Eeva Liukku is hier opgegroeid en bekijkt drie ontwerpen die zijn gemaakt voor het expeditiehof.

 • Plug Rotterdam: de Mauritsplaats

  • Plug Rotterdam

  In samenwerking met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag is de Mauritsplaats aan de beurt. Gino van Weenen neemt een kijkje bij deze steeg, doorgang en sluiproute, een plek waar iedereen langs loopt en fietst op weg van en naar het centrum van de stad.

 • Plug Rotterdam: de Maasboulevard

  • Beeld

  De komende weken besteedt Vers Beton samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag de derde bijdrage over de Maasboulevard.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures