Ga naar de inhoud

Plug Rotterdam: Prins Hendrikkade

De komende 5 weken besteedt Vers Beton samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag over een nieuw huis op het Noordereiland dat een vieze steeg gaat veranderen in een mooie, bewoonde locatie.
Geen plek in de stad is zo representatief voor de geschiedenis van Rotterdam als het Noordereiland, want zowel in het ontstaan van de haven als in de aanloop naar het bombardement van 14 mei 1940 speelt het een rol. Het kunstmatige eiland ontstond toen tussen 1868 en 1876 de Koningshaven werd gegraven en daarmee de punt van Feijenoord afgesneden werd. Het Noordereiland is sinds die tijd veranderd van een bedrijvige plek in een rustige woonwijk, waar statige negentiende-eeuwse panden afgewisseld worden door wederopbouwarchitectuur. De Hef herinnert aan de treinen van en naar het Zuiden die ooit voorbij raasden, maar grenst nu aan een park. Het eiland is een bijzondere plek, waar je door het licht dat op het omringende water weerkaatst je altijd bewust bent op een eiland te zijn. De beste plek in de stad om je los te maken van het denken in Rotterdam Noord versus Rotterdam Zuid; het eiland is geen van beiden.
De bewoners, die een hechte gemeenschap vormen, noemen zichzelf ‘eilanders’. Dit jaar zal Jan-Philip van Mourik, docent Duits op een middelbare school, ook eilander worden. Zijn huis moet alleen nog wel gebouwd worden, op een plek die er nu uitziet als een anonieme steeg. Slechts een paar meter breed en precies gelegen tussen het talud van de Hef en het naastgelegen Perzisch restaurant. Een gedumpte televisieschotel, de ventilatieschachten van het restaurant en woekerend groen zijn eigenlijk het enige dat er nu te zien is. Het is moeilijk je voor te stellen dat er dit jaar nog een vrij spectaculaire, moderne woning zal verrijzen.
Architectenbureau Kühne en Co ontwierp de woning, die vier bouwlagen krijgt, met een groot dakterras. De ontwerpen die zij eerder realiseerden in de binnenstad, het kantoor van het bureau zelf in de Boomgaardsstraat en een woning aan de Mauritsstraat, maken op een vergelijkbare manier gebruik van ruimte die wel vergeten lijkt te zijn, of per ongeluk overbleef bij het bouwen van alles er omheen. Dankzij de bouw van het huis op deze plek, wordt de hele ruimte aan die kant van de hefbrug opgeknapt. De grond wordt afgegraven en gesaneerd, de stenen façade van de onderkant van de brug gerenoveerd, nieuw groen wordt aangeplant. De anonieme, vieze steeg moet veranderen van een niemandsland in een hoogwaardige, bewoonde plek.

De Hef gezien in de weerspiegeling van een ruit op de Prins Hendrikkade
De Hef gezien in de weerspiegeling van een ruit aan de Prins Hendrikkade

Op een zonnige vrijdagmiddag tref ik Jan-Philip op de plaats waar zijn woning komt. In zijn handen heeft hij een maquette van de woning, gemaakt van lego. Terwijl we het talud van de Hef beklimmen, vertelt hij zichtbaar enthousiast over het ontwerp en het proces rond het bouwen van zijn woning. “Met Kühne en Co ben ik op zoek gegaan naar een plek in de stad om een huis te bouwen. Paul Lageschaar, de projectarchitect, stelde deze plek voor, en ik was meteen verkocht. Nu kom ik op verschillende tijdstippen hier kijken, luisteren, zitten, even een rondje lopen. Dat maakt dat ik inmiddels wel verknocht ben geraakt aan deze plek, en het Noordereiland.”
De bouw van het huis zal op korte termijn beginnen, maar de aanloop is lang geweest. Ondanks de medewerking van de gemeente en deelgemeente was het wijzigen van het bestemmingsplan een moeizaam proces. “Dat is wel jammer, aan de ene kant propageert de gemeente particuliere initiatieven. Maar tegelijkertijd heb ik gemerkt dat de processen die je als particulier moet starten niet altijd even snel verlopen. Dat weet de dienst stadsontwikkeling zelf ook wel. Zij hebben te laat geanticipeerd op de wensen van particuliere opdrachtgevers. Maar kijk eens om je heen. Deze omgeving, daar heb ik het wachten wel voor over gehad. Maar nu gaat het bijna beginnen.”
Waarom een eigen huis bouwen en niet gewoon een bestaand huis kopen? “Dat is saai”, zegt hij glimlachend, “Natuurlijk heb ik daar ook wel naar gekeken, maar ik vind het stoerder en leuker om met Kühne en Co aan de slag te gaan. Ik ken hun projecten in de binnenstad ook, en daarvan denk ik: zo’n huis wil je toch hebben!” Bij het ontwerp van de woning is er op gelet dat het project goed in de omgeving past en het straatbeeld rustig blijft. Maar het wordt geen onopvallend huis, zo leert een blik op de maquette. Jan-Philip gebaart naar de monumentale stalen hefbrug: “Het wordt een stoer huis. Met zo’n stoere buurman moet je hier niet een tuttig ding neerzetten.”
logo AIR 4klPLUG is op zoek naar nieuwe locaties! Weet jij waar open gaten, hoeken of koppen in Rotterdam te vinden zijn? Of ben je zelf bezig een PLUG-project van de grond te krijgen? Help mee om beweging te krijgen rond kleine bouwprojecten die de stad vormen en verrijken. Mail je locatie, plan of project naar de redactie via [email protected], of kijk voor meer informatie op www.plugrotterdam.nl.

Al 13 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Plug Rotterdam: de Sint-Janstraat

  • Beeld

  In samenwerking met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG Rotterdam geeft aandacht aan kleinschalige bouwlocaties die wat reuring kunnen gebruiken. Vandaag zijn we alweer toe aan de laatste locatie: de Sint-Janstraat, ingeklemd tussen de Hoogstraat en het Groenendaal. Eeva Liukku is hier opgegroeid en bekijkt drie ontwerpen die zijn gemaakt voor het expeditiehof.

 • Plug Rotterdam: de Mauritsplaats

  • Plug Rotterdam

  In samenwerking met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag is de Mauritsplaats aan de beurt. Gino van Weenen neemt een kijkje bij deze steeg, doorgang en sluiproute, een plek waar iedereen langs loopt en fietst op weg van en naar het centrum van de stad.

 • Plug Rotterdam: Hooidrift

  • Plug Rotterdam

  Samen met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, besteedt Vers Beton aandacht aan het project PLUG Rotterdam. PLUG brengt beweging op stadslocaties die wel wat reuring kunnen gebruiken en onderzoekt wat er idealiter in de toekomst moet gebeuren om de plaatsen weer permanent ‘levend’ te krijgen. Vandaag het vierde artikel in deze reeks, één van de laatste bouwkavels in het Nieuwe Westen: Hooidrift.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures