Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Jeroen Everaert, één van de ambassadeurs van het stadsinitiatief, reageert op de commotie nu de storm is gaan liggen. Waarom hij nog steeds gelooft in het stadsinitiatief.
Untitled-1

Nu de storm is gaan liggen rondom het Stadsinitiatief, wil ik een warm pleidooi houden voor dit project. Wij van het Stadsinitiatief zijn ook niet blij met het compromis dat wij hebben moeten slikken, opgelegd door de gemeenteraad en ingezet door de PvdA. Ons idee was namelijk dat het overgebleven bedrag zou worden doorgeschoven naar het volgende jaar. In plaats daarvan werd het Stadsinitiatief gedwongen het bedrag geheel op te maken door het restant ter beschikking te stellen aan een kleiner project, in dit geval werd dat Rotterdam World Wide. Als een boemerang is dit probleem naar ons terug gekomen.
Wat het Stadsinitiatief vooral wil bereiken als vernieuwend en baanbrekend project is de burger veel meer zeggenschap te geven over onze belastingcenten. Meer nog willen we burgers motiveren zich actief in te zetten om de stad te verbeteren.
Door het Stadsinitiatief mag de burger namelijk zelf bepalen wat zij of hij belangrijk vindt voor haar of zijn stad. Niet alleen een klein bedrag voor een plantenbak in de straat om de leefbaarheid en leefkwaliteit te vergroten, maar echt een groots project waar alle Rotterdammers blij mee kunnen zijn. Is het niet geweldig als je een prachtig plan hebt en een grote groep mensen enthousiast kan krijgen om mee te doen. Dit willen we juist veroorzaken, met het idee dat er straks nog veel meer projecten zoals het Stadsinitiatief zullen ontstaan.
Een ander puntje dat ik graag wil aanhalen is het bedrag dat het Stadsinitiatief krijgt, dit is ongeveer 0,1 % van wat er door de gemeente Rotterdam op jaarbasis wordt omgezet. Het bedrag van 2,5 miljoen euro klinkt als heel veel maar als je het vergelijkt met het totale bedrag is het naar mijn idee zelfs te weinig.
Dat er allerlei discussies en kritieken ontstaan is nuttig en belangrijk. Maar laten we het dan ook hebben over het nut van zeggenschap van de burger en zo ja, hoe krijgen we de burger meer actief betrokken bij het maken van hun stad.
Ik wil graag als Rotterdammer zoveel mogelijk zelf bepalen en daarom zet ik mij honderd procent in voor het Stadsinitiatief, dat zal ik ook blijven doen maar liefst in een verbeterde vorm met nog meer enthousiasme als voorheen.
De gemeenteraad heeft op donderdag 20 juni bepaald dat het restgeld van het stadsinitiatief van 2012 wordt doorgeschoven naar de derde ronde.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Jeroen Everaert

Jeroen Everaert

Jeroen Everaert is directeur van kunstproductiehuis Mothership en was in 2012 en 2013 ambassadeur van het Stadsinitiatief.

Profiel-pagina