Ga naar de inhoud

"Stadsinitiatief zorgt voor zeggenschap over onze belastingcenten"

Jeroen Everaert, één van de ambassadeurs van het stadsinitiatief, reageert op de commotie nu de storm is gaan liggen. Waarom hij nog steeds gelooft in het stadsinitiatief.
Untitled-1

Nu de storm is gaan liggen rondom het Stadsinitiatief, wil ik een warm pleidooi houden voor dit project. Wij van het Stadsinitiatief zijn ook niet blij met het compromis dat wij hebben moeten slikken, opgelegd door de gemeenteraad en ingezet door de PvdA. Ons idee was namelijk dat het overgebleven bedrag zou worden doorgeschoven naar het volgende jaar. In plaats daarvan werd het Stadsinitiatief gedwongen het bedrag geheel op te maken door het restant ter beschikking te stellen aan een kleiner project, in dit geval werd dat Rotterdam World Wide. Als een boemerang is dit probleem naar ons terug gekomen.
Wat het Stadsinitiatief vooral wil bereiken als vernieuwend en baanbrekend project is de burger veel meer zeggenschap te geven over onze belastingcenten. Meer nog willen we burgers motiveren zich actief in te zetten om de stad te verbeteren.
Door het Stadsinitiatief mag de burger namelijk zelf bepalen wat zij of hij belangrijk vindt voor haar of zijn stad. Niet alleen een klein bedrag voor een plantenbak in de straat om de leefbaarheid en leefkwaliteit te vergroten, maar echt een groots project waar alle Rotterdammers blij mee kunnen zijn. Is het niet geweldig als je een prachtig plan hebt en een grote groep mensen enthousiast kan krijgen om mee te doen. Dit willen we juist veroorzaken, met het idee dat er straks nog veel meer projecten zoals het Stadsinitiatief zullen ontstaan.
Een ander puntje dat ik graag wil aanhalen is het bedrag dat het Stadsinitiatief krijgt, dit is ongeveer 0,1 % van wat er door de gemeente Rotterdam op jaarbasis wordt omgezet. Het bedrag van 2,5 miljoen euro klinkt als heel veel maar als je het vergelijkt met het totale bedrag is het naar mijn idee zelfs te weinig.
Dat er allerlei discussies en kritieken ontstaan is nuttig en belangrijk. Maar laten we het dan ook hebben over het nut van zeggenschap van de burger en zo ja, hoe krijgen we de burger meer actief betrokken bij het maken van hun stad.
Ik wil graag als Rotterdammer zoveel mogelijk zelf bepalen en daarom zet ik mij honderd procent in voor het Stadsinitiatief, dat zal ik ook blijven doen maar liefst in een verbeterde vorm met nog meer enthousiasme als voorheen.
De gemeenteraad heeft op donderdag 20 juni bepaald dat het restgeld van het stadsinitiatief van 2012 wordt doorgeschoven naar de derde ronde.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam