Ga naar de inhoud

Wethouder Korrie Louwes: “Lessen leren voor derde ronde van het Stadsinitiatief”

Gisteren publiceerde Vers Beton een opiniestuk van Vincent Cardinaal waarin hij betoogde dat de gemeente moet stoppen met het stadsinitiatief. Het feit dat het resterend geld ging naar Rotterdam World Wide, het initiatief met de minste stemmen, zorgde voor veel commotie hier en elders op blogs en fora. Hieronder is de reactie van verantwoordelijk wethouder Korrie Louwes te lezen. De wethouder houdt vol dat het proces volgens de spelregels is verlopen, die ze niet achteraf wil wijzigen. Maar ze schrijft ook dat “reacties in het publieke debat dat nu gaande is, zowel offline als online worden gehoord” en dat deze “gevolgen zullen hebben voor ronde drie” van het stadsinitiatief. 
Nadat bekend werd dat de Schaatsbaan Rotterdam de tweede ronde van het Stadsinitiatief gewonnen had, zijn in de media verschillende kritische artikelen verschenen, die vele reacties hebben losgemaakt. Sommige kritisch, anderen constructief, velen inhoudelijk, en allen bewogen. Als verantwoordelijk wethouder wil ik graag op deze opmerkingen reageren.
Ik zal echter niet op alle gestelde vragen een antwoord kunnen geven. Noch heb ik op dit moment een panklaar antwoord op alle gedane suggesties. Maar dit betekent niet dat ik, of andere betrokken bij het stadsinitiatief, doof zijn voor de reacties. Deze worden gehoord en meegenomen. Op enkele veel terugkerende thema’s wil ik hier daarom wel vast ingaan.

Stadsinitiatief brengt de stad in beweging

Vooropgesteld, het Stadsinitiatief is een middel en geen doel op zich. Het is een experiment om initiatieven en energie in de stad aan te boren, en het is een nieuwe manier van werken voor de gemeente. De Rotterdammers zijn aan zet, de overheid doet een stap terug en faciliteert de innovatieve en creatieve plannen van de bewoners van de stad. Zo brengt het Stadsinitiatief veel energie van Rotterdammers op gang. Energie van mensen die hun creativiteit willen inzetten om de stad mooier te maken. We zijn alle Rotterdammers die dat voor hun stad willen doen erg dankbaar.
Bovendien is het Stadsinitiatief meer dan de prijs alleen. Veel plannen zijn dankzij dit proces geboren of in een stroomversnelling geraakt. Er zijn netwerken aangeboord en co-financiers gevonden. Het Stadsinitiatief heeft een beweging in de stad op gang gebracht van enthousiaste en betrokken burgers die een verschil willen maken. Dat is misschien wel de grootste winst!

Meerdere winnaars mogelijk

Afgelopen zaterdag werd de Schaatsbaan Rotterdam verkozen tot winnaar. Aangezien de Schaatsbaan niet de volledige tweeënhalf miljoen euro nodig heeft om het initiatief uit te voeren, gaat het overige budget volgens de spelregels naar een ander initiatief. Dat andere initiatief moet daarbij wel in zijn geheel kunnen worden uitgevoerd. Een motie, in juli 2012 aangenomen door de gemeenteraad, heeft dit scenario van meerdere winnaars mogelijk gemaakt. Rotterdam World Wide was de enige finalist die hiervoor in aanmerking kwam.
Rotterdam World Wide is door een onafhankelijke board als één van de zeven finalisten geselecteerd. Bedenkingen van sommigen bij dit initiatief, of vragen of het aantal uitgebrachte stemmen de uitvoering van Rotterdam World Wide wel rechtvaardigen, zijn voor nu niet aan de orde. De regels zijn voor aanvang van de tweede ronde van het Stadsinitiatief opgesteld. Net als de verschillende deelnemers heeft de gemeente zich hier aan te houden. Nu nog de spelregels veranderen zou immers getuigen van een onbetrouwbare overheid.

Betrokken Rotterdammers

In totaal hebben 39.737 Rotterdammers van 12 jaar en ouder een stem uitgebracht (inclusief onbevestigde stemmen: 41.365). Daarmee zitten we net iets onder het aantal van vorig jaar. Natuurlijk is het jammer dat niet meer mensen hebben gestemd. Uit deze uitslag blijkt echter wel dat er een basis is van mensen die bij deze nieuwe manier van werken graag worden betrokken. Mensen die mooie initiatieven willen voor de stad. Mensen die dit een aansprekende vorm vinden om de stad mooier te maken.
Natuurlijk volgt ook na deze ronde van het Stadsinitiatief weer een evaluatie waarbij we lessen trekken ten aanzien van het proces en de aantrekkingskracht. Vanzelfsprekend kijken we daarbij ook opnieuw naar het regelement. Ook de reacties in het publieke debat, zowel offline als online, zullen hierbij worden meegenomen. Dit zal zeker gevolgen hebben voor de invulling van de derde ronde van het Stadsinitiatief. Totdat deze evaluatie heeft plaatsgevonden, wil ik hier echter niet te veel op vooruit lopen.
Zoals gezegd: het stadsinitiatief is een experiment. We vormen een nieuwe relatie tussen burger en overheid, en onderzoeken hoe de overheid de burger optimaal kan faciliteren. In dat proces leren we elke dag weer bij!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures