Ga naar de inhoud

Wie wordt de Rotterdamse politicus van het jaar?

Aanstaande woensdag 26 juni wordt in de politieke talkshow DRAAD de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing van de Rotterdamse politicus van het jaar. Een jury van ervaren politiek journalisten en doorgewinterde Coolsingel-watchers heeft drie Rotterdamse politici genomineerd. Lees hieronder de motivatie van de jury bij de drie kanshebbers, en laat weten wie jouw favoriet is in de poll!
De jury bestaat uit ‘onze’ Lucette Mascini (Dichtbij.nl / Vers Beton), Mark Hoogstad (AD Rotterdams Dagblad), Job Halkes (Metro) en Justus Cooiman (RTV Rijnmond). Voor de prijs van beste politicus van 2013 komen dit jaar raadsleden Jos Verveen (D66), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en burgemeester Ahmed Aboutaleb in aanmerking.

De drie genomineerden voor de beste politicus van 2013
De drie genomineerden voor de beste politicus van 2013

Jos Verveen

Jos Verveen, het brutaalste jongetje van de klas? Je zou het bijna zeggen. Opstandig is dit multimediale ‘Twittergekkie’ van D66 in elk geval. Geregeld zorgt hij voor opschudding, ook in eigen kring. ‘Wat heeft Jos nu weer gezegd?!’ In de stem van fractievoorzitter Salima Belhaj strijden verbazing en irritatie op zulke momenten om voorrang.
Hoe dan ook: Jos Verveen is het raadslid dat nimmer om een mening verlegen zit, constant meerdere ballen in de lucht houdt en, niet onbelangrijk, beschikt over een fijnmazig netwerk aan contacten. Journalisten bellen hem niet, nee, Jos belt hen! Al is het twaalf uur ’s nachts.
Alsof dat nog niet genoeg is, weet Jos de persmuskieten één voor één het weldadige gevoel te bezorgen dat zij zich gelukkig mogen prijzen met zo’n openhartig contact als hij. ,,Zeg, je hebt het natuurlijk niet van mij, maar…’’ Wat volgt is negen van de tien keer een ragfijne uiteenzetting van het spel achter de schermen.
En zo weet Jos Verveen telkens opnieuw de agenda naar zijn hand te zetten. Jos Verveen, de vleesgeworden PR-machine, het raadslid dat tussen de bedrijven door ook nog eens vader is, auteur van meerdere boeken én zelfstandig ondernemer. Noem dat maar eens bullshit-management! Wij zeggen: goed bezig, jochie! Op naar de miljoenste tweet!

Maarten Struijvenberg

Maarten Struijvenberg is een politicus pur sang die desondanks niet afdrijft van de inhoud. Hij weet waarover hij praat en kan dat goed uitleggen aan de mensen in Rotterdam die afhankelijk zijn van het gemeentebeleid. Zijn belangrijkste taak is het beoordelen van de financiën van de stad en de wijze waarop het college daarmee omgaat. Struijvenberg slaagt erin altijd de vinger op de zere plek te leggen en Rotterdammers in huis-, tuin-, en keukentaal uit te leggen hoe het nu zit. Verzanden in vaagtaal is er bij hem niet bij.
Daarbij is hij een serieuze man die ruimte ziet voor nuance ondanks ferme kritiek op het gevoerde beleid waarmee hij respect afdwingt van zijn collega raadsleden. Ook op landelijke televisie verwoordt hij de standpunten van zijn partij Leefbaar Rotterdam met een zekere regelmaat waardoor zijn gezicht ook buiten Rotterdam bekend is. Maar Struijvenberg heeft ook scherpe randjes. Als hij vindt dat hij te weinig tijd krijgt tijdens een talkshow toont hij zich een prinses op de erwt en tikt hij de presentator nadien zeker op de vingers. Maar ach, een politicus moet natuurlijk zorgen dat hij gehoord wordt, zeker nu de verkiezingen naderen. En dan telt elke minuut.

Ahmed Aboutaleb

Aftreden, een referendum, zelf opstappen. Het waren zomaar wat kreten die een paar jaar geleden over burgemeester Ahmed Aboutaleb rondgingen. De strandrellen in Hoek van Holland leidde tot een verhit debat. Nu, een paar jaar later, is de kritiek vrijwel verdwenen en heeft de burgemeester de touwtjes achter de schermen stevig in de hand. In de wijken waar zijn project Buurt Bestuurt draait voelen de bewoners zich serieus genomen. Bovendien schuwt hij niet om te blijven staan voor impopulaire standpunten of maatregelen, zelfs als de gemeenteraad de druk opvoert. Met name het laatste jaar straalt hij vooral rust en stabiliteit uit en is hij niet meer de onzekere burgervader die te zien was rondom de strandrellen. Vriend en vijand is het daar inmiddels over eens.
Sinds het vertrek van Jantine Kriens is hij nog meer het boegbeeld geworden van het college. Vergeet niet dat Aboutaleb dagelijks 14 uur werkt en zitting heeft in onder meer de Taskforce overvallen en het inhuldigingscomité voor de kroning van Willem Alexander. De kroon op het burgemeesterschap zou de opening van het nieuwe stadion moeten worden, maar dan moet dan nog wél even door de gemeenteraad.
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de politieke talkshow DRAAD op woensdag 26 juni in Arminius. Vorige winnaars van de Rotterdamse politicus van het jaar waren: Maarten van de Donk (VVD, 2011), Leo de Kleijn (SP, 2009), Wethouder Geluk (CDA, 2008), Wethouder Karakus (PvdA, 2007).

Stem mee!

De poll is nu gesloten.
UPDATE

Uitslag

Op 26 juni werd bekend dat de jury Maarten Struijvenberg, raadslid van Leefbaar Rotterdam heeft verkozen tot beste Rotterdamse politicus van het jaar.
Daarmee heeft Vers Beton ook de poll gesloten. De winnaar van de publiekspoll is: ook Maarten Struijvenberg! Het juryoordeel lijkt daarmee een breder draagvlak te hebben… óf de interne mailing van Leefbaar Rotterdam om te stemmen op onze poll heeft goed zijn werk gedaan. In ieder geval feliciteert Vers Beton Maarten Struijvenberg met de Vers Beton publieksprijs!
winnaarpubliekspoll
 
NB: Deze poll heeft geen invloed op de uitslag van de jury.

Al 8 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam