Ga naar de inhoud

Wie wordt de Rotterdamse politicus van het jaar?

Aanstaande woensdag 26 juni wordt in de politieke talkshow DRAAD de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing van de Rotterdamse politicus van het jaar. Een jury van ervaren politiek journalisten en doorgewinterde Coolsingel-watchers heeft drie Rotterdamse politici genomineerd. Lees hieronder de motivatie van de jury bij de drie kanshebbers, en laat weten wie jouw favoriet is in de poll!
De jury bestaat uit ‘onze’ Lucette Mascini (Dichtbij.nl / Vers Beton), Mark Hoogstad (AD Rotterdams Dagblad), Job Halkes (Metro) en Justus Cooiman (RTV Rijnmond). Voor de prijs van beste politicus van 2013 komen dit jaar raadsleden Jos Verveen (D66), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) en burgemeester Ahmed Aboutaleb in aanmerking.

De drie genomineerden voor de beste politicus van 2013
De drie genomineerden voor de beste politicus van 2013

Jos Verveen

Jos Verveen, het brutaalste jongetje van de klas? Je zou het bijna zeggen. Opstandig is dit multimediale ‘Twittergekkie’ van D66 in elk geval. Geregeld zorgt hij voor opschudding, ook in eigen kring. ‘Wat heeft Jos nu weer gezegd?!’ In de stem van fractievoorzitter Salima Belhaj strijden verbazing en irritatie op zulke momenten om voorrang.
Hoe dan ook: Jos Verveen is het raadslid dat nimmer om een mening verlegen zit, constant meerdere ballen in de lucht houdt en, niet onbelangrijk, beschikt over een fijnmazig netwerk aan contacten. Journalisten bellen hem niet, nee, Jos belt hen! Al is het twaalf uur ’s nachts.
Alsof dat nog niet genoeg is, weet Jos de persmuskieten één voor één het weldadige gevoel te bezorgen dat zij zich gelukkig mogen prijzen met zo’n openhartig contact als hij. ,,Zeg, je hebt het natuurlijk niet van mij, maar…’’ Wat volgt is negen van de tien keer een ragfijne uiteenzetting van het spel achter de schermen.
En zo weet Jos Verveen telkens opnieuw de agenda naar zijn hand te zetten. Jos Verveen, de vleesgeworden PR-machine, het raadslid dat tussen de bedrijven door ook nog eens vader is, auteur van meerdere boeken én zelfstandig ondernemer. Noem dat maar eens bullshit-management! Wij zeggen: goed bezig, jochie! Op naar de miljoenste tweet!

Maarten Struijvenberg

Maarten Struijvenberg is een politicus pur sang die desondanks niet afdrijft van de inhoud. Hij weet waarover hij praat en kan dat goed uitleggen aan de mensen in Rotterdam die afhankelijk zijn van het gemeentebeleid. Zijn belangrijkste taak is het beoordelen van de financiën van de stad en de wijze waarop het college daarmee omgaat. Struijvenberg slaagt erin altijd de vinger op de zere plek te leggen en Rotterdammers in huis-, tuin-, en keukentaal uit te leggen hoe het nu zit. Verzanden in vaagtaal is er bij hem niet bij.
Daarbij is hij een serieuze man die ruimte ziet voor nuance ondanks ferme kritiek op het gevoerde beleid waarmee hij respect afdwingt van zijn collega raadsleden. Ook op landelijke televisie verwoordt hij de standpunten van zijn partij Leefbaar Rotterdam met een zekere regelmaat waardoor zijn gezicht ook buiten Rotterdam bekend is. Maar Struijvenberg heeft ook scherpe randjes. Als hij vindt dat hij te weinig tijd krijgt tijdens een talkshow toont hij zich een prinses op de erwt en tikt hij de presentator nadien zeker op de vingers. Maar ach, een politicus moet natuurlijk zorgen dat hij gehoord wordt, zeker nu de verkiezingen naderen. En dan telt elke minuut.

Ahmed Aboutaleb

Aftreden, een referendum, zelf opstappen. Het waren zomaar wat kreten die een paar jaar geleden over burgemeester Ahmed Aboutaleb rondgingen. De strandrellen in Hoek van Holland leidde tot een verhit debat. Nu, een paar jaar later, is de kritiek vrijwel verdwenen en heeft de burgemeester de touwtjes achter de schermen stevig in de hand. In de wijken waar zijn project Buurt Bestuurt draait voelen de bewoners zich serieus genomen. Bovendien schuwt hij niet om te blijven staan voor impopulaire standpunten of maatregelen, zelfs als de gemeenteraad de druk opvoert. Met name het laatste jaar straalt hij vooral rust en stabiliteit uit en is hij niet meer de onzekere burgervader die te zien was rondom de strandrellen. Vriend en vijand is het daar inmiddels over eens.
Sinds het vertrek van Jantine Kriens is hij nog meer het boegbeeld geworden van het college. Vergeet niet dat Aboutaleb dagelijks 14 uur werkt en zitting heeft in onder meer de Taskforce overvallen en het inhuldigingscomité voor de kroning van Willem Alexander. De kroon op het burgemeesterschap zou de opening van het nieuwe stadion moeten worden, maar dan moet dan nog wél even door de gemeenteraad.
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de politieke talkshow DRAAD op woensdag 26 juni in Arminius. Vorige winnaars van de Rotterdamse politicus van het jaar waren: Maarten van de Donk (VVD, 2011), Leo de Kleijn (SP, 2009), Wethouder Geluk (CDA, 2008), Wethouder Karakus (PvdA, 2007).

Stem mee!

De poll is nu gesloten.
UPDATE

Uitslag

Op 26 juni werd bekend dat de jury Maarten Struijvenberg, raadslid van Leefbaar Rotterdam heeft verkozen tot beste Rotterdamse politicus van het jaar.
Daarmee heeft Vers Beton ook de poll gesloten. De winnaar van de publiekspoll is: ook Maarten Struijvenberg! Het juryoordeel lijkt daarmee een breder draagvlak te hebben… óf de interne mailing van Leefbaar Rotterdam om te stemmen op onze poll heeft goed zijn werk gedaan. In ieder geval feliciteert Vers Beton Maarten Struijvenberg met de Vers Beton publieksprijs!
winnaarpubliekspoll
 
NB: Deze poll heeft geen invloed op de uitslag van de jury.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures