Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: luie Rotterdammers, papiergeld in de ban en vleermuizen

Het is vrijdagmiddag! Maar ja, in de zomerperiode zijn alle dagen stiekem een beetje vrijdagmiddag, toch? We hebben jullie heus wel gezien, in de Biergarten en het Vroesenpark, terwijl er eigenlijk gewoon gewerkt moest worden.
Nu regent het en zitten we noodgedwongen binnen. Een mooi moment om de betweters van deze week hun momentje te gunnen en misschien zelfs van repliek te dienen. Komt ‘ie!

Rotterdam: kijkt ernaar en gaapt erbij

Jazzcafé Dizzy is failliet. Alweer. Of een doorstart mogelijk is, valt nog te bezien.
Door middel van crowdfunding werd gepoogd het ooit internationaal vermaarde muziekpodium van de ondergang te redden. De initiatiefnemer mikte op vijftienhonderd particuliere investeerders. Slechts honderdvijftig liefhebbers kwamen over de brug.
Uit puur verdriet zou ik er schande van willen spreken. Keihard roepend dat alle Rotterdammers cultuurbarbaren zijn zonder historisch besef. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ikzelf ook geen stuiver heb geïnvesteerd.
Wat is dat toch met Rotterdamse instituten? Hebben wij echt zo weinig historisch besef en geven we echt zo weinig om cultuur dat hun ondergang ons koud laat? Of zijn we zo nuchter dat we ons relatief makkelijk neerleggen bij de wetenschap dat aan alles een einde komt?
Nighttown was al weg. Hetzelfde geldt voor De Unie. Donner heet tegenwoordig Polare en Zestienhoven godbetert Rotterdam The Hague Airport. Nu zijn we Dizzy ook al kwijt.
Volgende week valt het Boijmans van Beuningen om of komt een uit Friesland geplukte wethouder op het idee dat de Coolsingel maar Jan Adriaanszoon Leeghwaterstraat moet gaan heten. Drie AOW’ers met teveel vrije tijd sputteren dan voor de vorm misschien een beetje tegen. Maar de rest van Rotterdam gaapt erbij en kijkt ernaar. Niks an te doen.
Door Frank Fabian van Keeren

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

Pinnen

Onze burgervader heeft vorige week zijn portemonnee in de ban gedaan in het kader van een nieuw en landelijk initiatief: de Nederlander moet het gebruik van losgeld helemaal inruilen voor de pinpas. Betalingen met papiergeld moeten dan helemaal verdwijnen. Contant geld in de kas is namelijk niet goed voor winkeliers, zij lopen gevaar door de vele overvallers die onze stad rijk is. Dat lijkt mij een onzinargument want de cijfers liegen er niet om. De wereld is een stuk veiliger geworden.
Toch denkt onze burgemeester met deze actie het goede voorbeeld te geven, maar is dit eigenlijk wel echt het goede voorbeeld?
Nee, luidt mijn antwoord, dat is het niet. Het enige dat deze nonsensactie legitimeert, is dat het minder geld kost en ook banken kunnen weer verder achterover leunen. De jeugd betaalt de prijs. Mensen hebben weinig besef van wat ze uitgeven en daar gaat deze campagne op een negatieve manier aan bijdragen.
Ik wil iedereen oproepen om alsjeblieft met papiergeld te blijven betalen, want alleen dan zullen we leren om niet meer uit te geven dan we hebben.
Door Nabil Bantal

Echolocatie

Het is vakantie en er gebeurt geen kont. De lucht boven de straten zindert, een briesje doet de lavendel even wiegen, en de enige echte reuring wordt veroorzaakt door insecten. Een treinramp in Spanje is ver weg.
Vanaf mijn balkon overzie ik tevreden het Coolhaveneiland. Het is stil. Wijkgenoten die deelnemen aan de Ramadan zitten thuis bij de airco; wijkgenoten die niet deelnemen aan de Ramadan sjokken schaars gekleed over straat. Tot mijn genoegen is de oud-delfshavense zomerdracht (zwemshorts, adidas-slippers, en verder niks – afgezien van een blikje bier als accessoire) ook dit jaar weer de trend.
Ik ben beste stuurman deze week, maar deze matroos heeft niks om over te schrijven. Of het moet zijn dat er zich opvallend veel onbekend manvolk ophoudt op 2,1 km van mijn balkon, getuige de info van de dating-app. Nadere inspectie leert dat dit jongelingen op doorreis zijn, die op CS wachten op een aansluitende trein. Een mooie uitdaging voor Rotterdam Marketing dunkt me, om die te verleiden toch tenminste even kennis te maken met de lokale schoonheden.
Het binnenlandse nieuws wordt volgens de beste komkommertijdtradities beheerst door dieren: de wolf in de Noordoostpolder, de grote modderkruiper in West-Brabant, koeien met hittestress en (okay, geen binnenland) dolfijnen die elkaar persoonlijk aanspreken. Mijn favoriete nieuwsbeest van zomer 2013 is de vleermuis. Het is mij nog niet overkomen, maar ze schijnen dezer dagen massaal de Nederlandse slaapkamers binnen te vliegen. Geen reden tot paniek aldus de zoogdiervereniging: ze maken geen nest, en met behulp van echolocatie vinden ze snel weer de uitgang.
Van de negen in Rotterdam voorkomende vleermuissoorten schijnt de Tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus, “maakt een geblondeerde indruk”) de zeldzaamste te zijn. Vanaf de vuurtoren op de Maasvlakte schreeuwen ze over de Noordzee, in de hoop dat een schalkse soortgenoot hun ijle roep opvangt.
Echolocatie en zoektocht naar intimiteit – het spreekt me uitermate aan!
Ik heb deze in ieder geval genoteerd: 22-23 augustus: nacht van de vleermuis.
Door Ferrie Weeda

Al 13 reacties — discussieer mee!

 • Qua Dizzy: de auteur haalt wel een en ander door elkaar hier. Polare is een commercieel bedrijf. Net als Dizzy, wat een horeca-etablissement is en gewoon door de wetmatigheden van de markt zijn hoofd boven water moet houden. De Rotterdammer daar ‘de schuld’ van geven is een beetje mal. Dan moeten die ondernemers hun zaak beter bestieren. Klaar. Dat is drie eigenaren achter elkaar niet gelukt. En dan is de markt dus keihard: faillissement. En als het te laat is, is het erfgoed van Dizzy (wat straf is) opeens wel reden om naar de gunst van de Rotterdammer te hengelen. Vreemd gedoe, dat me niet al te veel fiducie geeft in de skills van deze ondernemer an sich. Het is niet alsof Dizzy op een onmogelijke locatie zit – betaalbaar eten en drinken op een steenworp afstand van de Binnenweg incluis riante tuin. Dan doe je gewoon écht iets fout.

  Voor de optredens en jamsessies is het jammer, maar Dizzy is geen cultureel podium, geen subsidiekandidaat, geen onderdeel van de commerciele infrastructuur. Dus De Unie en Nighttown erbij halen is toch echt appels en peren vergelijken. Iedere Rotterdammer met een kroeg kan deze handschoen in principe zo oppakken. Helaas is Rotterdammer steeds meer de stad van aan de zijlijn mopperen in plaats van daadwerkelijk tot zo’n handeling over te gaan.

  Dat het ook anders kan: Bird. Zij zitten zowaar in het cultuurplan en gaan uit van een constructie die vanuit de muziek gezien veel wenselijker is: podium met restaurantfunctie in plaats van op het verleden drijvende kroeg met een kleine programmering.

 • Verder is het voor de veiligheid van winkeliers toch écht een stuk beter om met plastic te betalen. Stellen dat je door briefgeld te gebruiken ‘beter met geld om leert gaan’ is een uiting van een mooi wereldbeeld, maar ik denk ook een beeld dat gelogenstraft zal worden door de mens en zijn ondoorgrondelijke wegen – die vind altijd een reden tot exces. Daarom is de veiligheid van de winkelier hier denk ik te prevaleren van de twee problemen die aangestipt worden.

 • Beste Nabil,
  Waar ik inmiddels strontmoe van word is het eeuwige gejengel over veiligheid, het gebrek daaraan en -meer dan wat ook!- het streven ernaar, inclusief het gebod om daarvoor offers te brengen. Laat duidelijk zijn: ook ik zit niet te wachten op een klap op mijn hoofd. Daar staat tegenover dat er inmiddels geen groter gevaar meer bestaat dan het streven naar veiligheid, juist omdat we bereid zijn daarvoor Vrijheid op te offeren. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan immers hand-in-hand. Waar je de één weghaalt, verdwijnt de ander ook. Ik zie bijvoorbeeld juist in naar de nieuwste veiligheidseisen geconstrueerde groeikernen, hoe guppen met stropdas, leasebak, hypotheek en financiële verantwoordelijkheden die hun huidige leeftijd sterk overstijgen, zich als ware dwazen over de veilig aangelegde straten begeven. Vakkundig worden daarbij drempels en obstakels genomen dan wel ontweken en draaien zij mini-rotondes tegen de klok in alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Als zo’n gup mij weer eens de stuipen op het lijf jaagt, door overstekende fietsers en/of voetgangers haast ondersteboven te karren, word ik niet eens meer altijd kwaad. Steeds vaker krijg ik medelijden met de stumper, dat die ’s ochtends vroeg in zijn doorzonwoning moet wakker worden om zich naar kantoor te haasten ipv later die dag met een kater in een kraakpand wakker te worden en te leren hoe belangrijk het is te beschikken over water, zowel drinkwater als de afvoer daarvan en te leren hoe zinvol het is dat je ramen in je sponningen hebt en dat de vloerbalken hun dragende eigenschappen niet verliezen.
  Ahmed Aboutaleb toont zich burgemeester van ALLE Rotterdammers, door ook de pijpzeikers van Leefbaar tegemoet te komen, met hun onleefbaar makende eisen voor veiligheid. Zou hij ook mij tegemoet willen komen, dan krijgen we in plaats daarvan de eigen verantwoordelijkheid en de vrijheid om die vast te houden. De vrijheid afnemen van wie zich wel verantwoordelijk toont is alleen maar destructief. Het gecontroleer tot ver over de top leidt tot ellende (DIE les hebben we toch wel geleerd van het gemak waarmee de moffen destijds onze joden, roma en sinti konden wegvoeren?)

 • Wat leuk, een discussie over contant geld. Ik denk dat Nabil wel een punt heeft, geld dat je niet ziet geef je makkelijker ut. Dat schijnt met name voor jongeren nogal lastig te zijn, en dat leidt tot schuldhulpverlening en ander ongemak.
  Maar goed, als het pin-apparaat van de winkelier toch met de bank aan het communiceren is, kan de bank ook best je nieuwe saldo terugsturen, zodat dat afgedrukt kan worden op de bon. Dan kun je ook zónder smartphone vrijheid en verantwoordelijkheid uitoefenen over je banksaldo!

  Als onze burgemeester niks te doen heeft, laat ‘m dan gewoon even op een terrasje gaan zitten (desnoods na zonsondergang), dat voegt misschien wel meer toe.

 • Ik vind dat echt zo’n onzin. Alsof er minder schulden zouden zijn als er alleen contant geld was. Mensen die niet met geld om kunnen gaan die kunnen niet met geld omgaan. Contant geld of elektronisch maakt volgens mij geen bal uit. (Maar ik zie graag het wetenschappelijke onderzoek tegemoet welke het tegendeel bewijst) Voor veel mensen, waaronder ikzelf, is het juist veel handiger om je bestedingen bij te houden als je alles elektronisch betaald. Dan heb je gelijk een volledig overzicht! Zeker met de smart phone apps is er geen excuus meer. 🙂

 • Kijk Tim, juist DAAR zit ‘m nou de kneep: jij kunt ervoor KIEZEN alles via de elektronica te betalen, terwijl ik -en met mij vele anderen- er graag voor kiezen zo veel mogelijk buiten het controlerend oog van God-mag-weten-welke-instanties-allemaal de betalingen te doen en daarom met cash te betalen. Ik ken zelfs een man, die nog NOOIT een pin-betaling claimt te hebben gedaan. Zo fanatiek ben ik niet, maar zijn idee is in de basis wel hetzelfde.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures