Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: luie Rotterdammers, papiergeld in de ban en vleermuizen

Het is vrijdagmiddag! Maar ja, in de zomerperiode zijn alle dagen stiekem een beetje vrijdagmiddag, toch? We hebben jullie heus wel gezien, in de Biergarten en het Vroesenpark, terwijl er eigenlijk gewoon gewerkt moest worden.
Nu regent het en zitten we noodgedwongen binnen. Een mooi moment om de betweters van deze week hun momentje te gunnen en misschien zelfs van repliek te dienen. Komt ‘ie!

Rotterdam: kijkt ernaar en gaapt erbij

Jazzcafé Dizzy is failliet. Alweer. Of een doorstart mogelijk is, valt nog te bezien.
Door middel van crowdfunding werd gepoogd het ooit internationaal vermaarde muziekpodium van de ondergang te redden. De initiatiefnemer mikte op vijftienhonderd particuliere investeerders. Slechts honderdvijftig liefhebbers kwamen over de brug.
Uit puur verdriet zou ik er schande van willen spreken. Keihard roepend dat alle Rotterdammers cultuurbarbaren zijn zonder historisch besef. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ikzelf ook geen stuiver heb geïnvesteerd.
Wat is dat toch met Rotterdamse instituten? Hebben wij echt zo weinig historisch besef en geven we echt zo weinig om cultuur dat hun ondergang ons koud laat? Of zijn we zo nuchter dat we ons relatief makkelijk neerleggen bij de wetenschap dat aan alles een einde komt?
Nighttown was al weg. Hetzelfde geldt voor De Unie. Donner heet tegenwoordig Polare en Zestienhoven godbetert Rotterdam The Hague Airport. Nu zijn we Dizzy ook al kwijt.
Volgende week valt het Boijmans van Beuningen om of komt een uit Friesland geplukte wethouder op het idee dat de Coolsingel maar Jan Adriaanszoon Leeghwaterstraat moet gaan heten. Drie AOW’ers met teveel vrije tijd sputteren dan voor de vorm misschien een beetje tegen. Maar de rest van Rotterdam gaapt erbij en kijkt ernaar. Niks an te doen.
Door Frank Fabian van Keeren

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

Pinnen

Onze burgervader heeft vorige week zijn portemonnee in de ban gedaan in het kader van een nieuw en landelijk initiatief: de Nederlander moet het gebruik van losgeld helemaal inruilen voor de pinpas. Betalingen met papiergeld moeten dan helemaal verdwijnen. Contant geld in de kas is namelijk niet goed voor winkeliers, zij lopen gevaar door de vele overvallers die onze stad rijk is. Dat lijkt mij een onzinargument want de cijfers liegen er niet om. De wereld is een stuk veiliger geworden.
Toch denkt onze burgemeester met deze actie het goede voorbeeld te geven, maar is dit eigenlijk wel echt het goede voorbeeld?
Nee, luidt mijn antwoord, dat is het niet. Het enige dat deze nonsensactie legitimeert, is dat het minder geld kost en ook banken kunnen weer verder achterover leunen. De jeugd betaalt de prijs. Mensen hebben weinig besef van wat ze uitgeven en daar gaat deze campagne op een negatieve manier aan bijdragen.
Ik wil iedereen oproepen om alsjeblieft met papiergeld te blijven betalen, want alleen dan zullen we leren om niet meer uit te geven dan we hebben.
Door Nabil Bantal

Echolocatie

Het is vakantie en er gebeurt geen kont. De lucht boven de straten zindert, een briesje doet de lavendel even wiegen, en de enige echte reuring wordt veroorzaakt door insecten. Een treinramp in Spanje is ver weg.
Vanaf mijn balkon overzie ik tevreden het Coolhaveneiland. Het is stil. Wijkgenoten die deelnemen aan de Ramadan zitten thuis bij de airco; wijkgenoten die niet deelnemen aan de Ramadan sjokken schaars gekleed over straat. Tot mijn genoegen is de oud-delfshavense zomerdracht (zwemshorts, adidas-slippers, en verder niks – afgezien van een blikje bier als accessoire) ook dit jaar weer de trend.
Ik ben beste stuurman deze week, maar deze matroos heeft niks om over te schrijven. Of het moet zijn dat er zich opvallend veel onbekend manvolk ophoudt op 2,1 km van mijn balkon, getuige de info van de dating-app. Nadere inspectie leert dat dit jongelingen op doorreis zijn, die op CS wachten op een aansluitende trein. Een mooie uitdaging voor Rotterdam Marketing dunkt me, om die te verleiden toch tenminste even kennis te maken met de lokale schoonheden.
Het binnenlandse nieuws wordt volgens de beste komkommertijdtradities beheerst door dieren: de wolf in de Noordoostpolder, de grote modderkruiper in West-Brabant, koeien met hittestress en (okay, geen binnenland) dolfijnen die elkaar persoonlijk aanspreken. Mijn favoriete nieuwsbeest van zomer 2013 is de vleermuis. Het is mij nog niet overkomen, maar ze schijnen dezer dagen massaal de Nederlandse slaapkamers binnen te vliegen. Geen reden tot paniek aldus de zoogdiervereniging: ze maken geen nest, en met behulp van echolocatie vinden ze snel weer de uitgang.
Van de negen in Rotterdam voorkomende vleermuissoorten schijnt de Tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus, “maakt een geblondeerde indruk”) de zeldzaamste te zijn. Vanaf de vuurtoren op de Maasvlakte schreeuwen ze over de Noordzee, in de hoop dat een schalkse soortgenoot hun ijle roep opvangt.
Echolocatie en zoektocht naar intimiteit – het spreekt me uitermate aan!
Ik heb deze in ieder geval genoteerd: 22-23 augustus: nacht van de vleermuis.
Door Ferrie Weeda

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures