Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: televisiedemocratie, krekelcriminaliteit en de bus naar Zestienhoven

De Beste Stuurlui maken zich zorgen: verwordt onze Rotterdamse gemeenteraad tot een televisiedemocratie? Ondertussen is er in de stad sprake van een heuse krekelcriminaliteit. En hoe kom je in godsnaam op zondagochtend om 7.20 uur op Zestienhoven?

Televisiedemocratie

Gisteren werd duidelijk dat er in de gemeenteraad geen meerderheid bestaat voor het voorstel van het college om voor 165 miljoen euro garant te staan voor de bouw van Het Nieuwe Stadion van Feyenoord. Is er groots en meeslepend gedebatteerd in de raad? Is er hoofdelijk gestemd zodat duidelijk werd welke PvdA-leden zouden afwijken van de partijlijn? Nee. En dat is jammer. De raad maakt zich schuldig aan wat ze Feyenoord verweet: het ontwijken van het debat.
Op woensdagavond maakte fractievoorzitter Ronald Schneider in het programma Knevel & Van de Brink al bekend dat Leefbaar Rotterdam unaniem tegen het plan zou stemmen. Na het wegvallen van de steun van coalitiepartij D66 was Leefbaar de laatste partij waarmee het college de garantstelling kon binnenslepen. Wethouder Laan zal donderdag dan ook een kater van jewelste hebben gehad en ze sprak de raad dan ook bits toe.
Het college trok het voorstel in, en dus werd er niet meer over gestemd. Hiermee maakte ze een fout. Knevel & Van de Brink is namelijk geen alternatief voor de raadszaal: de andere partijen en het college zaten er immers niet aan tafel. Natuurlijk, er was in de commissies al veel gedebatteerd over dit onderwerp. De politici wisten inmiddels hoe de verhoudingen lagen. Maar er is nog een belangrijke reden om toch te stemmen, die Ronald Schneider als enige aanhaalde: “de burgers hebben recht op debat”.
Het was meer dan duidelijk dat het publiek inderdaad behoefte had aan een debat waarin de partijen zich konden positioneren, standpunten konden uitdelen en het college kenbaar konden maken wat ze van het voorstel vonden. Want de publieke tribune zat helemaal vol, voor de deur stonden supporters en andere geïnteresseerden die niet meer naar binnen konden en de perstribune barstte uit zijn voegen. De ME vond het zelfs nodig vond om op drie plaatsen rondom het stadhuis te surveilleren.
Daar waar verschillende partijen Feyenoord hebben verweten dat ze het debat hebben geschuwd, zijn ze nu zélf schuldig aan het weglopen voor het debat. Alsof de raad alleen maar als klapvee mag mééstemmen met alle voorstellen van het college. De coalitiepartijen en het college kwam het vast goed uit dat er na het optreden van Schneider in Knevel & Van den Brink niet meer hoefde te worden gestemd. Leefbaar had kennelijk niet genoeg politiek fingerspitzengefühl om te voorzien dat het college het voorstel zou intrekken. En zo werd de Rotterdamse politiek gereduceerd tot een televisiedemocratie.
Door Eeva Liukku

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

 

Krekelcriminaliteit

“Ik hoef niet op vakantie want ik woon in Rotterdam.” Die gedachte heeft een inwoonster van deze stad bijna opgebroken. Mijmerend in haar achtertuin bedacht ze namelijk dat het getsjirp van krekels haar vakantiegevoel zou kunnen vergoten. De beestjes herinnerden haar aan de mooie vakanties in Frankrijk… Aldus toog ze naar de dierenwinkel en kocht voor € 1,75 een doosje huiskrekels die zij losliet in haar achtertuin. Een glaasje witte wijn maakte het vakantiegevoel compleet.

Een tweet van de dame in kwestie leverde haar een brief op van het Ministerie van Economische Zaken: het uitzetten van uitheemse dieren is verboden. En erger: door het gebruik van de hashtag #zomertip “heeft zij anderen aangezet tot het doen van hetzelfde.” Het Ministerie dreigde met een heuse dwangsom. En inderdaad, bij navraag bij bureau Stadsnatuur blijkt: “de ecologische impact van de huiskrekel is nihil, hij komt in stedelijk gebied vaker voor. Maar hij was nog niet bekend in Rotterdam”.
De beste stuurlui weten: uitzetten, of dat nu van huiskrekels is of van asielzoekers: het is vragen om problemen.
Door Marina Meeuwise

Om 7.20 naar Zestienhoven

In september vlieg ik naar Praag. Wat ik daar stiekem het allerleukst aan vind, is dat ik weer mag vliegen vanaf Zestienhoven, pardon, Rotterdam The Hague Airport. Het voelt heel luxe om een uur voor vertrek van huis te kunnen en drie uur later in een ander land te staan. Dat geeft Rotterdam toch nét dat beetje metropoolgevoel.
Niettemin valt er altijd wat te zeiken. Mijn vlucht naar Praag vertrekt op zondagochtend om 7.20 uur en wie schetst mijn verbazing? Geen bus die vóór 9 uur die kant op rijdt. En nee, ik heb geen auto, en nee, ik ga niet met de taxi en nee, fietsen naar het vliegveld is ook geen optie.
De relatie tussen Zestienhoven en het openbaar vervoer is altijd moeilijk geweest. De oude directie van de luchthaven geloofde niet in de combinatie van vliegen en OV – zij richtten zich puur op zakelijk vliegverkeer. Bij de aanleg van RandstadRail werd er gekeken naar een mogelijkheid tot het leggen van een metroverbinding naar het vliegveld, zonder resultaat. De terminal is zo onhandig gepositioneerd dat je met het perron altijd in een niemandsland zult eindigen, aan de verkeerde zijde van de startbaan.
En dus zijn vliegende Rotterdammers op reguliere tijden gedoemd tot lijn 33. Als je een vroege vlucht boekt, heb je pech. Met mijn klacht krijg ik op het Facebookaccount van Rotterdam The Hague Airport nul op het rekest. Er worden wat algemeenheden mijn kant op geslingerd (bus 33 rijdt erheen mevrouw), maar de meest logische optie wordt niet ter sprake gebracht: een pendelbus. Eentje die je op alle tijden van de dag bij het vliegveld brengt. Zolang dat niet als mogelijkheid wordt aangeboden, zal Rotterdam toch een beetje een dorp blijven.
Door Hilde Westerink

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Hilde, ik heb nieuws voor je, maar waarschijnlijk NIET meteen wat je wilt horen. De RET heeft sinds december 2012 de nieuwe busconcessie voor Rotterdam ‘binnen gehaald’ en voor ettelijke miljoenen minder dan de RET daarvoor kreeg voor het stedelijk busvervoer. Wij, buschauffeurs, moeten ook wel eens vrij zijn en beginnen op zondagochtend gewoon iets later dan op andere dagen. Zouden wij wel al zo vroeg beginnen, dan zou de prijs daarvoor te betalen hoger liggen dan jij daarvoor wilt neertellen.
  Als de taxi je te duur is, vraag dan iemand uit je omgeving die wel een auto heeft je te brengen. (Een mooi flesje wijn hoeft echt geen € 20,- te kosten en doet hier wellicht wonderen)
  Rotterdam een dorp omdat je zondagochtend vroeg geen bus naar onze luchthaven kunt nemen? Lissabon is heus een wereldstad. Daar loop ik tegen hetzelfde probleem aan. Ik vlieg over een paar maanden vanuit Lissabon terug en bespaar door op zondag ipv zaterdag te vliegen zo’n € 200 op de prijs van twee tickets. Voor zo’n € 30,- slapen we dus nog even in een hotel. Dat heeft dan weer een shuttle-service en de collega van Carris (de ‘RET van Lissabon’) kan nog lekker even blijven slapen.
  Veel plezier in Praag én tijdens je vlucht vanaf Zestienhoven (Die achterlijke, kwasi=Engelse naam wil ik nooit, nee echt NOOIT hanteren. Ook als ik tijdens mijn werk internationale reizigers wegwijs moet maken zal ik die naam vermijden)

  • Dag Tim! Ik vind het idee van vredig slapende buschauffeurs heel schattig, maar eerlijk is eerlijk, ik heb geen medelijden. Als brandweermannen en verplegers nachtdiensten kunnen draaien, dan kunnen buschaffeurs dat ook! Is het werkelijk zo dat bij vroege diensten het héle OV duurder zou uitvallen?

   Ik vind eigenlijk dat Zestienhoven (blijf ik ook gewoon zeggen) zelf een shuttle-service moet leveren die aansluit op de aankomst- en vertrektijden van alle vluchten. Dat vind ik service. Nee, dat vind ik niet meer dan normaal.

   Ik kan je overigens geruststellen, uiteraard heb ik al lang een privétaxi geregeld!

 • Dat is inderdaad een optie, maar ik vind €20 best duur als ik ook voor krap €3 met de bus zou kunnen. Ik vlieg niet voor niets met een price fighter 😉

  Daarnaast kan ik dan net zo goed op Schiphol naar vluchten zoeken. Ik vind het juist zo fijn dat Zestienhoven ‘naast de deur’ is. Jammer alleen dat het op zondagochtend praktisch onbereikbaar is. Ik begrijp gewoon echt niet dat er geen OV is op momenten dat er wel vluchten vertrekken.

 • Ha Hilde,
  Gelukkig maar! Dat geldt zowel voor de privé-taxi die je hebt geregeld als voor het ontbreken van medelijden. Ik ben het met je eens, dat een luchthaven, die bereid is de eigen naam en identiteit op te geven vanwege vermeend internationaal aanzien en eensluidende aspiraties, zich beter druk kan maken om die aspiraties vorm te geven in zoiets als zorg voor het voor- en na-traject buiten het vliegen om. De shuttle waar jij van rept lijkt mij een heel goede.
  Of het hele OV er duurder van zou worden als wij ook ’s nachts door zouden rijden, weet ik niet. Dat de uren buiten de nu gangbare werkuren duurder uitvallen weet ik wel. Er zou gedacht kunnen worden aan constructies zoals rond de ‘BOB-bus’ waarvoor het gewone kaartje niet geldig is, maar waarin bij de chauffeur een iets duurder kaartje gekocht dient te worden. Ik ben er overigens persoonlijk voorstander van om ten aanzien van het OV ‘het Hasselts model’ te gebruiken. Daar is bewezen dat door het OV totaal gratis te maken, op andere terreinen zoveel bespaard wordt, dat de kosten van het gratis maken van het OV meer dan terugverdiend worden. Het was destijds een van de maatregelen die de toenmalige burgemeester van Hasselt nam om zijn stad uit het faillissement te tillen. Politici die ropen dat gratis OV misschien wel aardig, maar niet te betalen is, moet je niet vertrouwen. Als zij niet beter weten, hebben ze bewust of onbewust hun kop in het zand gestoken. Als ze wel beter weten, maar toch die leugen verkopen, staan ze bewust de boel te flessen. Ik weet niet zo goed welke van de twee mogelijkheden ik erger vind.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures