Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: zoek je fiets en ga naar Den Haag

Hoewel de nodige stuurlui al hun biezen hebben gepakt voor een zomervakantie in – zeg – Hoek van Holland of Pernis, hebben twee Rotterdamse experts nét voor het zomerreces nog uitstekende gedachten over de stad. Zo pleit Ivan voor een oer-Rotterdams parkeersysteem voor fietsen bij CS, terwijl Alex over een paar jaar elke zondag in Den Haag zit voor zijn portie kunst & voetbal.

Verloren fietsen

Regelmatig ben ik ’s avonds mijn fiets kwijt op Centraal Station. Ik heb daarom verschillende methodes ontwikkeld om die terug te vinden. 1: soms loop ik door het pad, terwijl ik één fietsenrij inspecteer op een bagagedrager die op die van mij lijkt. Met fietsen links en rechts geplaatst komt dat neer op minimaal een en maximaal twee keer lopen. 2: als ik ongeduldig ben, dan loop ik stapvoets door het midden van het gangpad en beweeg ik mijn hoofd als een soort hamerhaai heen en weer. Deze methode is riskant, omdat de kans bestaat dat de fiets zich net in je blikveld bevindt wanneer je hoofd een draaimoment inzet.
Dan kun je dus het hele pad hebben afgelopen, en alsnog de fiets hebben gemist, en kom je achter in het pad voor een dilemma te staan: gebruik je op de terugweg de enkele-rij-methode (waarbij de kans bestaat dat je nog twee keer het pad af moet), of gebruik je hamerhaai- methode nogmaals (waarbij de kans dat je je fiets in een loop vindt groot is, maar er ook kans is op een gigantisch loopverlies waardoor je nog minstens drie keer het pad der schaamte moet lopen, terwijl een voorbijganger concludeert dat je op zoek bent naar een fiets die niet op slot staat)?
Ik pleit daarom voor een bordjessysteem waardoor je je fiets kan stallen naast een authentiek Rotterdams symbool, net zoals dat in Schiphol met auto’s gaat. Zo stel ik me voor dat ik mijn fiets kan plaatsen naast een Onbegrijpelijk Rotterdams Kunstwerk (uitgevouwen propje van Willem de Kooning / gekleurde langwerpige drollen bij de Westersingel / mislukt gesmolten ijsje van Eendrachtsplein) of een Project Dat Er Bijna Was Gekomen (De Nieuwe Kuip / Champagneglazen Station/Schouwburgpleinkoeiengraasplek). Zo’n systeem zou mij (en ik hoop velen met mij) een frequente nachtelijke wandeling besparen.
Door Ivan Thung

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

De magie van het beton

Voorlopig ligt er dus geen nieuw Feyenoord-stadion in het verschiet. Jammer dan. Noodzaak is er toch niet. Het schuwen van het debat met het publiek heeft Feyenoord geen goed gedaan. Leefbaar Rotterdam brak uiteindelijk de knoop door en zag dat de magie van het beton, “bijvoorbeeld het idee dat als er zo’n nieuw stadion komt, mensen allemaal gaan sporten, obesitas verdwijnt, slechte wijken weer opkrabbelen”, hocus pocus bleek, aangehaald door belanghebbenden om hun zinnen door te drukken.
Bij buurmetropoolregionaar ’s-Gravenhage vond een soortgelijk tafereel omtrent het Spuiforum plaats, maar voorlopig met een andere uitkomst. Het Haagse stadsbestuur meldde deze week, nadat de gemeenteraad al had ingestemd met de bouw van het cultuurcentrum, dat er gewerkt zou worden aan het vergroten van het draagvlak onder de Haagse inwoners voor het nieuwe gebouw. Schijnbaar is er in ’s-Gravenhage wel noodzaak voor een € 181 miljoen kostend “culturele huiskamer voor álle Hagenaars“, terwijl men tegelijkertijd het gemeentelijk subsidiebudget voor kunst en cultuur inkrimpt.
Niettemin hebben B&W geluisterd en houden zij een slag om de arm. Het geld dat vrijgemaakt wordt, kan ook ingezet worden voor de renovatie van de huidige gebouwen die plaats zouden moeten maken voor het Spuiforum. Inwoners nemen tegenwoordig niet alles zomaar klakkeloos aan. Zij laten hun stem gelden en dragen alternatieven aan, vooral nu noodzaak en nut een belangrijke rol spelen bij beslissingen met potentieel grote impact (wij krijgen in Rotterdam ook een Forum, maar dat is weer een heel ander verhaal).
Gelukkig is dat andere grote stadsproject, de Randstadrail, er inmiddels wél van gekomen, en kunnen alle Rotterdammers over een paar jaar de metro pakken voor cultureel vermaak in ’s-Gravenhage. Want niemand wil Feyenoord op het Afrikaanderplein zien spelen gezien de staat van het stadion, hè?

Door Alex Furtado

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zijn de ontwikkelingen rondom het Hofplein het begin van de groene transformatie van het centrum?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Worden met grootschalige bouwprojecten als de woontorens Rotta Nova en Treehouse alle laatste beetjes groen uit het centrum opgeofferd, vraagt centrumbewoner Arlette van den Berg zich af. Ze wandelde mee met Parfum de GroenGroen, dat laat zien dat natuur juist onderdeel is van de veranderende stad.

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures