Ga naar de inhoud

De Rotterdamwet: een koud welkom

De Rotterdamwet is weer in het nieuws. Op 20 juni heeft de gemeenteraad besloten om de Rotterdamwet te verlengen in de wijken op Zuid, én ze wil de wet ook invoeren Tussendijken, Delfshaven. Voorzitter Goncalves uit Delfshaven zei tegen het AD dat hij de wet in meer wijken wil laten gelden. Door de wet kunnen lagere inkomens zich niet zomaar vestigen in de wijk, wat de overlast van kansarme nieuwkomers moet tegengaan. Myrta Otten verhuisde onlangs naar Charlois en kreeg met de wet te maken. In deze column beschrijft ze haar gevoel “gedegradeerd te worden tot een salarisstrookje”.

illustratie
illustratie

Je zou mensen die vol vertrouwen en ambitie verhuizen naar de moeilijkere wijken, met open armen welkom kunnen heten. Je zou ze ook, zoals deze stad met haar Rotterdamwet doet, op de drempel van het stadskantoor kunnen degraderen tot hun salarisstrook. Mijn persoonlijke ervaring is dat deze wet haar doel, de stad veiliger en aantrekkelijker maken, enigzins voorbijschiet.
Toen mijn (aanstaande) man en ik enkele maanden geleden door Oud-Charlois liepen door de straten met knusse ateliertjes en overwegend allochtone bewoners, waren we om. In deze wijk wilden we gaan wonen èn investeren. Buren leren kennen, mensen groeten op straat (jaja!), gevel opknappen, huis zo indelen dat de gordijnen wèl de hele dag open kunnen, meedoen met buurtinitiatieven, enzovoorts. We zagen het helemaal voor ons en eerlijk is eerlijk, we dachten dat de gemeente vast blij met ons, gemotiveerde en hoog opgeleide nieuwe wijkbewoners, zou zijn.
Maar in plaats van een warm welkom, wachtte ons een koud bad: de huisvestingvergunningsaanvraag. Loonstrookjes, contracten, kwartaalcijfers, werkgeversverklaringen, een kersvers huurcontract en een verhuurdersverklaring kwamen op tafel. Je moet in de moeilijkere wijken van Rotterdam van goede huize komen, wil je er mogen wonen!
Zenuwachtig stond ik aan het loket van het stadsdeelkantoor. We waren al verhuisd. Moesten we er nu weer uit? Nee. Of nouja, de mevrouw achter de balie ging er niet over. Ze schikte de papieren en zei koeltjes dat zij ze door zou sturen naar een commissie op het stadhuis. Waar die commissie haar oordeel op baseert, kan de mevrouw achter het loket ons niet te vertellen.
Ik raadpleeg de site van de gemeente. Die meldt dat we moeten voldoen aan verschillende eisen. Zo moeten we de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfstitel, 18 jaar of ouder zijn of hoofd van een gezin met minderjarige kinderen. Ook moeten we beschikken over inkomen uit werk, al geldt die laatste eis niet als je zes jaar onafgebroken in Rotterdam hebt gewoond. Waarom, dat wordt niet duidelijk. Economische zelfstandigheid (minimaal bijstandsniveau) en een woning die aansluit bij de grootte van het huishouden zijn de laatste eisen.
Ik vrees nu het ergste. We zijn dan wel niet ‘in verwachting’ (zoals expliciet gevraagd op het formulier) maar of we economisch zelfstandig zijn volgens de bureaucratische maatstaven van de gemeente Rotterdam? Dat wordt toch wat lastig als je nog maar net voor jezelf bent begonnen als meubelmaker en als recent afgestudeerde student noodgedwongen de ene baan aan de andere plakt. We kunnen onze huur, minder dan wat we eerder betaalden voor onze studentenkamers, zelfs zonder huursubsidie prima betalen. Zal de commissie dat meenemen in haar overwegingen? We can only hope and pray.
Terwijl ik de eisen van de gemeente op me laat inwerken, bel ik mijn broertje die ook in Charlois woont. Sinds een jaar huist hij in een studentenhuis waar je volgens de regels pas mag wonen als je minstens één keer per week ‘iets goeds doet voor de buurt’. Wat blijkt? Hij is een jaar geleden op basis van de Rotterdamwet geweigerd voor deze kamer! Pas nadat hij bezwaar aantekende, een ‘proces’ aanging en onze moeder een mooie brief liet schrijven dat het ‘een beste jongen is die altijd keurig zijn huur betaalt’, mocht íe alsnog de wijk in.
Ik hou mijn hart vast. Zou het echt zo zijn dat ik, nota bene opgegroeid op Rotterdam-Zuid, niet meer terug mag komen? Het is nog even afwachten. De commissie neemt zes weken de tijd om over ons lot te beslissen.
Misschien kunnen ze in de tussentijd toch nog eens een onderzoekje wagen naar het effect van de Rotterdamwet. Mijn persoonlijke ervaring is dat deze wet haar doel een beetje voorbijschiet. Ik kan me in ieder geval een warmer welkom voor gemotiveerde wijkbewoners voorstellen!
Bent u wél blij met de Rotterdamwet in uw wijk? Vindt u het goed dat kansarmen niet meer in Delfshaven mogen huren? Vers Beton plaatst ook graag gastbijdrages die een andere geluid laten horen. Contacteer ons via [email protected]

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures