Ga naar de inhoud

De straten van Rotterdam #8: 2e Reserveboezemstraat

Vincent Cardinaal vertelt elke twee weken het ‘verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. De straten van Rotterdam vormen niet alleen letterlijk de stad, ook figuurlijk zijn zij een raster waarin verleden, heden en misschien zelfs toekomst samenkomen. Voor deel acht reizen we af naar het verleden: 2e Reserveboezemstraat.

2e Reserveboezemstraat, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 17 mei 1918
2e Reserveboezemstraat, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 17 mei 1918. De straat is in 2010 ‘opgehouden’ te bestaan.

In “De Renner” van Tim Krabbe besluit de hoofdpersoon, die op latere leeftijd fanatiek aan het racefietsen is geslagen, om eens in de buurt te gaan trainen waarin hij is opgegroeid. Na een aantal kilometers te hebben gereden besluit hij exact het traject af te leggen dat hij vroeger als jongen ook reed, naar school. Als hij een bocht wil omslaan waar vroeger weilanden begonnen blijkt er tot zijn aanvankelijke verbazing een nieuwbouwwijk vol flats te zijn verrezen. Even blijft de renner stomgeslagen staan, maar dan vind hij begrip en concludeert: ‘ik vond het niet echt onredelijk’.
Een zelfde verbazing trof de schrijver van dit stuk toen hij een jaar of vier geleden nog eens langs het kerkhof in Crooswijk wilde fietsen, richting de Gordelweg. Daar waar aan zijn rechterhand de buurt van zijn jeugd, van zijn familie lag, was inmiddels een zandvlakte gecreëerd. De gehele buurt in kwestie bleek gesloopt en in gereedheid te worden gebracht om ‘Nieuw Crooswijk’ te gaan herbergen. De eerste luchtkastelen namen zelfs al hun aanvang om aan de horizon te verschijnen. Een contrast zo groot met het DNA van de locatie dat steller dezes op geen moment een pragmatisch mens gelijk de Renner kon zijn. Dit was alles behalve redelijk. Dit grensde aan crimineel.
Orgelpunt van deze verhandeling vormt de 2e Reserveboezemstraat. Een maffe naam, die je vaak een paar keer moest uitleggen. Het reserve kwam van de zogeheten ‘reserveboezem’ die hier ooit werd aangelegd in de negentiende eeuw: een opvangplek om overtollig water van de Rotte op een gedegen manier te laten wegstromen. In de eerste jaren van zijn bestaan, 1914-1918, heette de straat overigens ‘Kampioenstraat’ – naar het toen pas landskampioen geworden Sparta, dat op het nabijgelegen Excercitieveld zijn wedstrijden speelde.
De straat zelf kenmerkte zich door nauw eenrichtingsverkeer, pleintjes en kleine arbeiderswoningen. En voetballende kinderen, zo ver het oog kon reiken. De clashes tussen 2e Reserveboezemstraat, 1e Reservebezoemstraat en Wandeloordstraat waren legendarisch. Plaats van afspraak was de kruising tussen de twee laatste genoemde straten – midden op de weg. In de snikhete, schitterende zomer van 1990 kwam het tot menig handgemeen tussen jongens die het niet eens konden worden over wie Salvatore ‘Toto’ Schillaci mocht ‘zijn’, destijds de topscorer van de Wereldbeker in Italie. Deze schermutselingen duurden meestal voort tot een buurtbewoner er genoeg van kreeg, zonder wat te zeggen de straat op liep en de bal lek stak. Of op een dak schoot, als de man in kwestie tenminste in een goede bui was. Het was Crooswijk en de ‘Boezembuurt’ in optima forma: ongepast, maar onweerstaanbaar.
Maar al dat is dus verleden tijd. Een buurt die ooit ook figuurlijk een boezem was voor Crooswijk is ontmanteld, het hart is er goeddeels uitgesneden. En dat is een schande. Ja, natuurlijk kende ‘Oud Crooswijk’ veel problemen. Het was er luidruchtig, de politie was er kind aan huis, het zat er tjokvol eigengereide mensen die onmogelijk in welke welvaartsindex dan ook te passen waren. Maar juist dat vormde de ziel. Een echte stad is gebaat bij weerbarstige volkswijken van deze snit.
Dat de sloop van verdere panden een halt toe is geroepen is een juiste beslissing. De cirkel kan rond gemaakt worden door ook de zandvlakte die er ligt nooit vol te bouwen. Laat het een leegte zijn. Oud Crooswijk zal nooit meer terugkeren, maar op die manier is er in ieder geval weer volop ruimte om te voetballen. Als het even kan tot aan het kookpunt toe.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De straten van Rotterdam #9: Linatebaan

  • De Straten van Rotterdam

  Voor het laatste deel van de serie ‘De straten van Rotterdam’ kijkt schrijver Vincent Cardinaal terug op de serie en neemt hij de lezer mee naar de meest recente straatnaam van de stad: de Linatebaan, bij Zestienhoven.

 • De straten van Rotterdam #7: Courzandseweg

  • De Straten van Rotterdam

  Vincent Cardinaal vertelt iedere twee weken ‘het verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. Voor deel zeven reizen we af naar de volstrekt unieke Heijplaat: Courzandseweg.

 • De straten van Rotterdam #6: Binnenweg

  • De Straten van Rotterdam

  Voor één keer een dag later dan gepland: een nieuw deel van Vincent Cardinaals serie ‘De straten van Rotterdam’. Iedere twee weken vertelt hij het ‘verhaal van een straat’ met beeld van fotograaf Menno Bouma. Vandaag de Binnenweg. Juist – geen ‘oude’ of ‘nieuwe’ maar simpelweg ‘Binnenweg’. Zoals de straat van oudsher bekend staat.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures