Ga naar de inhoud

Verhalen uit De Koperen Toog: Iren en Ties

Iren en Ties
Iren en Ties

Echte verhalen van echte mensen vind je in echte cafés. Daarom schrijven Ties Joosten en Iren van Oosterom eens in de twee weken op donderdag een verhaal op een bierviltje in buurtkroeg De Koperen Toog. De waarheid van het heelal is immers te vatten in één goede cafégrap.
We vliegen duizenden kilometers om ons in vreemde culturen onder te dompelen terwijl we de kroeg om de hoek achteloos voorbij lopen. Met die gedachte stapten Iren en ik een half jaar geleden de drempel van De Koperen Toog over voor een biertje. Even kijken of hier wat verhalen op te rapen vielen.
De gemiddelde leeftijd in de kroeg was direct een decennium lager. Terwijl wij een plaatsje in de hoek van de bar opzochten hielden de vaste gasten ons nauwlettend in de gaten. Twee jonge gozers, wat moeten die hier? Hennie brak het ijs. Knipogend boog ze voorover, waarbij haar decolleté nog iets dieper werd. ‘Wat kan ik voor jullie inschenken, jongens? Komen jullie hier uit de buurt?’ Achter haar hervatten de stamgasten hun gesprek.
Om de paar dagen liepen we binnen voor een biertje of een kop koffie en na enkele weken werd met een harde klap op de schouder onze definitieve toetreding tot het stamgastendom van De Koperen Toog bezegeld: ‘Zo schrijvertje!’ riep Gerard, toen ik in een hoek van de bar zat te schrijven. ‘Moet jij overwerken?!’
Barvrouw Wendy begon ons zo nu en dan een gratis biertje te geven en langzaam bleek dat we ons niet hadden vergist: de verhalen lagen hier inderdaad voor het oprapen. Bier maakt de tongen los en een aantal vaste gasten, waaronder Ruud, Kovaç, Dave en Dref vertelden ons hun verhaal. Slechts een enkeling, Arie, bleef nukkig achter zijn fruitautomaat zitten.
Een paar dagen geleden stonden Iren en ik voor een gesloten deur: één uur ’s nachts, De Koperen Toog was gesloten. Totdat eigenaar Dohan de deur met een royaal gebaar openzwaaide en de lichten aandeed: ‘Voor jullie is de kroeg altijd open. Dit is jullie stamcafé!’ lachte hij breed.
Dit was het tiende en laatste kroegverhaal uit De Koperen Toog.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verhalen uit De Koperen Toog: Dave

    • Verhalen uit De Koperen Toog

    Echte verhalen van echte mensen vind je in echte cafés. Daarom schrijven Ties Joosten en Iren van Oosterom eens in de twee weken op donderdag een verhaal op een bierviltje in buurtkroeg De Koperen Toog. De waarheid van het heelal is immers te vatten in één goede cafégrap. Deze week: Dave.

  • Verhalen uit De Koperen Toog: Arie

    • Verhalen uit De Koperen Toog

    Echte verhalen van echte mensen vind je in echte cafés. Daarom schrijven Ties Joosten en Iren van Oosterom eens in de twee weken op donderdag een verhaal op een bierviltje in buurtkroeg De Koperen Toog. Deze week Arie, hij gokt, drinkt koffie en negeert de zomer.

  • Verhalen uit De Koperen Toog: Wendy

    • Verhalen uit De Koperen Toog

    Echte verhalen van echte mensen vind je in echte cafés. Daarom schrijven Ties Joosten en Iren van Oosterom eens in de twee weken op donderdag een verhaal op een bierviltje in buurtkroeg De Koperen Toog. Deze week het verhaal van Wendy.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures