Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iren en Ties
Iren en Ties

Echte verhalen van echte mensen vind je in echte cafés. Daarom schrijven Ties Joosten en Iren van Oosterom eens in de twee weken op donderdag een verhaal op een bierviltje in buurtkroeg De Koperen Toog. De waarheid van het heelal is immers te vatten in één goede cafégrap.
We vliegen duizenden kilometers om ons in vreemde culturen onder te dompelen terwijl we de kroeg om de hoek achteloos voorbij lopen. Met die gedachte stapten Iren en ik een half jaar geleden de drempel van De Koperen Toog over voor een biertje. Even kijken of hier wat verhalen op te rapen vielen.
De gemiddelde leeftijd in de kroeg was direct een decennium lager. Terwijl wij een plaatsje in de hoek van de bar opzochten hielden de vaste gasten ons nauwlettend in de gaten. Twee jonge gozers, wat moeten die hier? Hennie brak het ijs. Knipogend boog ze voorover, waarbij haar decolleté nog iets dieper werd. ‘Wat kan ik voor jullie inschenken, jongens? Komen jullie hier uit de buurt?’ Achter haar hervatten de stamgasten hun gesprek.
Om de paar dagen liepen we binnen voor een biertje of een kop koffie en na enkele weken werd met een harde klap op de schouder onze definitieve toetreding tot het stamgastendom van De Koperen Toog bezegeld: ‘Zo schrijvertje!’ riep Gerard, toen ik in een hoek van de bar zat te schrijven. ‘Moet jij overwerken?!’
Barvrouw Wendy begon ons zo nu en dan een gratis biertje te geven en langzaam bleek dat we ons niet hadden vergist: de verhalen lagen hier inderdaad voor het oprapen. Bier maakt de tongen los en een aantal vaste gasten, waaronder Ruud, Kovaç, Dave en Dref vertelden ons hun verhaal. Slechts een enkeling, Arie, bleef nukkig achter zijn fruitautomaat zitten.
Een paar dagen geleden stonden Iren en ik voor een gesloten deur: één uur ’s nachts, De Koperen Toog was gesloten. Totdat eigenaar Dohan de deur met een royaal gebaar openzwaaide en de lichten aandeed: ‘Voor jullie is de kroeg altijd open. Dit is jullie stamcafé!’ lachte hij breed.
Dit was het tiende en laatste kroegverhaal uit De Koperen Toog.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina