Ga naar de inhoud

Call of the Wild

Vers Beton welcomes Janneke Earl as a guest editor. Janneke, born and raised in England and currently residing in the Netherlands, gives us a look on Rotterdam through the eyes of an outsider. She writes about the things that stick out and sparkle her interest. This time, Janneke takes us on a guided tour of the city’s wild side.
Growing up in England and studying in Scotland, lands of hills, sprawling countryside and eccentricity, it has been difficult getting used to only one way up and one way down a ‘Dutch Mountain’ – or bridge. I start to feel constricted if there’s no winding path to wander; even the meanders are man-made. There’s nothing truly wild about Rotterdam, although at first it strikes you to be a concrete wilderness. Everything seems too controlled for that – at least it tries to be.

We are only animals

Het Park, bending trails regardless, would feel more welcoming if there were mounds to hide behind to pretend you’re alone, or shelter from the North Sea wind that uses the Maas as a funnel.
Still, amidst the restraint there are the unplanned things that make Rotterdam distinct: single portion sachets of madness squirted on the perfectly cut fries. Canal-side, the birds take advantage of earmarked soggy playground-cum-floodplain to encouragingly patter out a rhythm in the hope of catching a worm. Chattering flocks of green parrots sweep erratically between the carefully positioned trees of Overschie.
A woman cycles her dog for exercise, on a lead, the dog panting to keep up. That’s efficiency. A man cycles a horse on a lead across a road, the man swerving and ducking to avoid being crushed. That’s proficiency.
Nearly sunset and precisely in the centre of the Willemsbrug, three seagulls are bathing themselves atop the deepest Maas waters. Oblivious to the shipping lanes and tremendous cargoes traversing those same depths, they roll and flap and bead the river down their backs as if it exists only for them.
Rotterdammers themselves mess up the orderliness they have created, or perhaps they are immune to it. We are only animals, after all.
In my experience, people embrace the bizarre here more than any other Dutch city. For instance, Kabouter Buttplug is something I can’t imagine going down well in Amsterdam (or any British town centre for that matter), but the sculpture is a readymade symbol of Rotterdam: a little joke to itself, an experiment, a kind of rebellion against polite restraint.

More of this, alstublieft

Some characters punctuate the place: Rod Stewart look-a-likes that roam the Nieuwe and Oude Binnenweg; or Gil and Moti – two unrelated men who dress exactly the same. Either Rotterdam attracts quirkiness, or nurtures it – maybe both.
It’s certainly an acquired taste: not everyone’s cup of tea. But Rotterdammers appreciate their unorthodox city with its layers of planning schemes in constant flux, as much as they respect the idiosyncrasies of its inhabitants (be it people or other creatures). Crazy within reason.
I think I have that tolerant disposition, which is partly what brought me here. However, in my opinion, there’s still room for Rotterdam to let its hair down and become a little more wild.

More of this, alstublieft
More of this, alstublieft

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Rappers, rockers, hooligans en een mannenkoor – een zinderende geschiedenis van het Zuiderpark

  • Kunst en Cultuur

  Wat hebben The Strokes, Wu-Tang Clan, The Cure, Ramones en The Smashing Pumpkins met elkaar gemeen? Allen speelden ze in het Zuiderpark. Dit stukje Rotterdam heeft enorme muzikale waarde, misschien wel meer dan mensen denken. Een voorpublicatie uit het boek ‘Rotterdam laat je horen!’

 • Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

  • Kunst en Cultuur

  Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures