Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: een blik in de ziel van de supporter en van een beste stuurvrouw

‘Rooie Marck’ en het Jodenjacht-lied

Iets meer dan een maand geleden begon Feyenoord aan de voorbereiding op het seizoen dat aankomende zondag gaat beginnen. In de hoek van de Kuip ligt op een ziekenhuisbed ‘Rooie Marck’, een 54-jarige Feyenoord-fan in de laatste fase van een terminale rotkanker. Als het Bengaalse vuur is uitgefakkeld ontrollen de supporters uit ‘zijn’ vakkie Q een gigantisch spandoek van de supporter met kenmerkende rode haardos. Marck slaat de handen voor zijn ogen, Lex Immers geeft hem een Feyenoord-shirt, de supporters zingen You’ll never walk alone. Drie dagen later overlijdt Marck, hij krijgt niet meer mee dat het schokkerige filmpje van zijn hommage meer dan een miljoen keer(!) op YouTube wordt bekeken.
Twee weken later. Burgemeester Aboutaleb stuurt een brief (pdf) naar de Rotterdamse gemeenteraad om uit te leggen waarom de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord ook komend seizoen zonder uitpubliek zullen worden gespeeld. “[O]mdat de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax in aanwezigheid van supporters van beide elftallen zeer onrustig verliepen. (…) Zo was er aanhoudend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en kwetsende spreekkoren.” Over die spreekkoren wil ik het hier graag hebben.
Ook de directeur van de Anne Frank Stichting Ronald Leopold zich deze week namelijk over spreekkoren in de Kuip uit: “Regelmatig klinken (…) anti-Joodse spreekkoren die kennelijk bedoeld zijn voor de concurrent uit Amsterdam. Maar wie de leegte in deze stad kent, weet dat die spreekkoren in feite over het lot van echte Rotterdammers gaan”, zei hij dinsdag bij de herdenking van de deportaties van Joden bij het monument Loods 24.
Terug naar het filmpje. Terwijl Marck zich op 3:40 uit zijn ziekbed opricht om te applaudisseren voor de warmlopende selectie, klinkt het uit vak Q: ‘Lèèèèxie gaat op Jodenjacht!’ Dit liedje is al sinds de komst van de blonde aanvallende middenvelder in de Kuip in zwang, omdat hij het als speler van ADO Den Haag na een overwinning op Ajax ooit zelf door het spelershome schalde. “Als ik zing We gaan op Jodenjacht doel ik erop dat we Ajax willen verslaan. Niets meer en niets minder. Ik heb het dus helemaal niet over een bevolkingsgroep”, zei hij hier later over. De liefde voor ‘de onzen’ gaat gepaard met het afzetten tegen ‘de ander’. Het eerbetoon aan ‘Rooie Marck’ en het Jodenjacht-lied zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Na de training loopt Marck naar zijn vak toe. Nog eenmaal heft hij een lied aan dat hij al duizenden malen zong: ‘I know I am, I’m sure I am, I’m Feyenoord till I die!’ Geëmotioneerd slaat de terminale kankerpatiënt ter hoogte van zijn hart op de borst, zijn vrienden barsten in snikken uit, en terwijl de Feyenoord-fan nog eenmaal de handen richting de hemel boven de Kuip heft klinkt het vanaf de tribune: ‘We love you Rooie, we do!’
Wie de beelden van de geëmotioneerde ‘Rooie Marck’ bekijkt, ziet dat voetbalsupporters heel goed weten wie ze toezingen, en waarom. Dat het Jodenjacht-lied bij de Anne Frank Stichting desondanks als kwetsend en antisemitisch overkomt, betekent niet dat het lied dat ook daadwerkelijk is. Immoreel kwetsen zit namelijk niet besloten in de ervaring van de ontvanger, maar in de bedoeling van de zender. Het Jodenjacht-lied alleen biedt dan ook onvoldoende basis voor het stilleggen van voetbalwedstrijden of het weren van uitsupporters.

Door Ties Joosten

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

Kleine geschiedenis van een opgewonden standje

De beste stuurlui staan aan wal. Dat is nu zo, en dat was vroeger ook zo. Zo herinner ik me dat ik als achtjarige Rotterdammer ervan overtuigd was dat hondenpoep het grootste politieke probleem was. Waarom deed de Gemeente daar niet wat aan?
Als twaalfjarige had ik een nieuw politiek speerpunt. Een veerboot, een tunnel, een traplift of skilift: ik wist heel wat alternatieven te verzinnen voor de Brienenoordbrug die ik dag in, dag op weg naar school moest trotseren. Zwoegend over de brug schreef ik projectplannen, berekende ik de haalbaarheid van mijn plannen en hield ik , in gedachten, vlammende betogen voor burgemeester Opstelten.
Ook nu heb ik zo mijn politieke stokpaardjes. Zo zouden ze in Rotterdam een voorbeeld moeten nemen aan Spaanse steden als Valencia waar de ‘ring’ ook midden door de stad loopt, maar dan zònder dat je af mag slaan. Route Maastunnel, ’s Gravendijkwal, Statenweg, alleen dan zonder afslagen en stoplichten. Wie kip wil eten bij Koolmees moet de secundaire weg maar nemen, want afslaande automobilisten zijn ‘killing’voor de doorstroom.
Daarnaast snap ik niet waarom de betonnen bak die de ’s Gravendijkwal heet nog steeds niet overkapt is. Ik zou denken, kleine moeite, grote vreugd voor de fijnstofhappende mensen die er naast wonen. Had gerealiseerd kunnen worden van het geld waar de Nieuwe Binnenweg (gevoelsmatig ) 2cm van verbreed is. Of van het geld dat de onderzoeken naar de mogelijkheden voor een nieuw Feyenoordstadion hebben gekost, om maar iets te noemen.
Het moge duidelijk zijn. De beste stuurlui staan nog altijd aan de wal. Alleen het opgewonden standje van toen schrijft nu voor Vers Beton.
Door Myrta Otten

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Verhalenhuis Belvédère nodigt iedereen van harte uit op woensdag 18 december om 18 uur– op de Internationale Dag van de Migrant- voor een feestelijke Marokkaanse Luister Volkskeukenavond. Hiermee willen we de bijdragen van de eerste generatie migrantenfamilies op een positieve manier in de schijnwerpers zetten.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • On January 23, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architecture studio to the stage in Rotterdam: FABEL Arkitektur (Göteborg, Sweden). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • On January 16, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architect to the stage in Rotterdam: Francesca Torzo (Genoa, Italy). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Bij Theater Rotterdam krijg je de kans om jouw creativiteit en organisatietalent in te zetten binnen een culturele omgeving. Samen met twee ervaren eventmanagers speel je een actieve rol bij het plannen en organiseren van diverse verhuringen en evenementen. Zie jij jezelf in deze rol? Solliciteer nu op deze tijdelijke functie!

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Bekijk alle vacatures