Ga naar de inhoud

Noord Bruist staat symbool voor deelgemeentelijke geldverspilling

Nadat de VVD in Rotterdam-Noord het afgelopen weekend de discussie aanzwengelde rond de subsidieverstrekking aan het Noord Bruist-festival, kreeg de partij het verwijt voor de voeten geworpen dat ze symboolpolitiek zou bedrijven. VVD-lid Kiki Bakker is het niet met die kritiek eens. Volgens haar is het juist Noord Bruist dat symbool staat voor subsidie-afhankelijke ambtelijke paradepaardjes.

Noord Bruist
Noord Bruist

Rotterdam-Noord bruist, in ieder geval in de media de afgelopen week. De subsidie aan het Noord Bruist- festival dat dit weekend plaatsvond op het Noordplein, was voor de VVD reden om de pers te zoeken. Volgens critici is dat, ruim een half jaar voor de verkiezingen, symboolpolitiek. De partij maakte echter veel eerder al een punt van de  subsidie aan dit deelgemeentelijke feestje.
Ambtelijk festijn
Normaal gesproken worden evenementen door hardwerkende en creatieve inwoners van een gemeente bedacht, waarna ze daar financiële steun bij zoeken. In bepaalde gevallen worden zij daarbij ondersteund met een (gemeentelijke) subsidie. Bij Noord Bruist is dat echter precies andersom. Het festival is een ambtelijk festijn, tot 2011 georganiseerd door ambtenaren van de deelgemeente zelf. Pas in 2011 is een aparte stichting opgezet om te zorgen dat het festival ook sponsoring van buitenaf kon aantrekken.
Cijfergegoochel
Het voorstel tot afschaffen van het festival lijkt op dit moment misschien mosterd na de maaltijd, maar het is niet iets dat de VVD ineens uit de hoge hoed tovert. De partij stemde al eerder voor een motie om meer sponsoring van buitenaf aan te trekken en duidelijke doelen wat betreft bezoekersaantallen, promotie en verbinding met lokale ondernemers te stellen. Het nu willen afschaffen van het festival ligt in diezelfde lijn: als het de stichting immers niet lukt aan die voorwaarden te voldoen, is dat gegronde reden om de stichting op te heffen. Maar dan moet je wel cijfers hebben.
En juist die cijfers zijn niet eenduidig.  Zo meldt Bogue, overigens na wat cijfergegoochel :“Het is ons volstrekt onduidelijk hoeveel geld er naar Noord Bruist toegaat.” Op de reden van deze onduidelijkheid gaat Bogue echter niet in: de definitieve subsidie voor de editie van 2013 is namelijk afhankelijk van de verantwoording over de uitgaven voor de editie van 2012. Waar blijven die verantwoordingspapieren over 2012, als zelfs de editie van 2013 alweer is afgelopen?
Geblindeerd hek
Ook organisatorisch valt er het nodige op het festival aan te merken. Aan het Noordplein grenzen bijvoorbeeld zeker vijf horecaondernemingen, maar tijdens het festival zaten zij allen tegen een geblindeerd hek aan te kijken. In plaats van plaatselijke ondernemingen bij het feest te betrekken, sloot de organisatie hen af. En dat terwijl je naam Noord Bruist is! Dit zou natuurlijk te verantwoorden zijn vanwege de veiligheid of om het aantal bezoekers te tellen, maar tot mijn verbazing vond bij geen van de drie ingangen controle op de tassen plaats en werd ook het aantal bezoekers niet bijgehouden. Zo kan je natuurlijk nooit objectief vaststellen of je evenement een succes was.
Symboolpolitiek
Zowel op Twitter als op Bogue heette het de afgelopen dagen ‘symboolpolitiek’ van de VVD. Dat is in dit geval een compliment te noemen. Het is inderdaad juist dit festival dat symbool staat voor subsidie-afhankelijke ambtelijke paradepaardjes. Dat symbool staat voor deelgemeentelijke subsidieverstrekking zonder dat heldere doelen en voorwaarden worden gesteld. Dat symbool staat voor feestjes die slechts in naam de verbinding zoeken met lokale ondernemingen. Dat symbool staat voor een onvermogen om verantwoording voor gekregen gemeenschapsgeld af te leggen door tijdig de benodigde papieren in te dienen. Dat symbool staat voor het onnadenkend financieel beleid van de deelgemeente. En dan is elke euro subsidie er een teveel.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures