Ga naar de inhoud

Pinnend verliezen we onze vrijheid

In het kader van de campagne ‘Pinnen, ja graag!‘ heeft Aboutaleb vaarwel gezegd tegen contant geld, zo schreef Nabil Bantal in De Beste Stuurlui vorige week. Rejo Zenger, digitale burgerrechtenactivist, vindt dat de burgemeester hiermee het verkeerde voorbeeld geeft. Al pinnend verliezen we onze vrijheid, zo stelt hij.

illustratie
illustratie

Dat de burgemeester twee weken geleden zijn portemonnee in een kluis deed vond Vers Betonner Nabil een slecht idee; we verliezen ons gevoel voor geld. Hij heeft groot gelijk, maar eigenlijk is ons verlies veel groter. Aboutaleb deed zijn contant geld in de ban in het kader van de campagne “Pinnen, ja graag!”, omdat pinnen “Veel veiliger is voor de ondernemer én voor jezelf.” Maar van vrijblijvendheid is helemaal geen sprake. Steeds meer winkels accepteren geen contant geld meer, dus pinnen moet. Met die systeemdwang verliezen we niet alleen ons gevoel voor geld, maar ook de mogelijkheid om eigen keuzes te maken en daarmee onze vrijheid. Door te pinnen laten we bij elke betaling een spoor achter. Je aankopen worden nauwkeurig en langdurig vastgelegd. Zulke grote en gevoelige verzamelingen van gegevens worden vroeg of laat voor van alles gebruikt. Of misbruikt.

Digitaal spoor

De winkelier vindt het maar al te fijn als jij met je pas betaalt. Elke boodschap is op den duur herleidbaar tot een klant, de natte droom van iedere marketeer. Maar het digitale spoor maakt het ook mogelijk dat de Albert Heijn op de hoek weet hoeveel jij uitgeeft bij de Aldi twee straten verderop. Op basis van al die gegevens kan AH je mooie, op maat gemaakte aanbiedingen doen. Geen alu-hoedje scenario, blijkt uit de mislukte poging van Equens om gegevens over je betaalgedrag te verkopen. Maar wat als jouw verzekeraar op basis van je uitgaven in de kroeg en shoarmaboer, je een duurdere polis aansmeert? En wat als je zelf niet weet over welke gegevens je verzekeraar beschikt, of hoe je deze informatie kunt beïnvloeden?

Iedereen verdacht

Ook de overheid weet dit soort databases te vinden. Vorige week werd bekend dat de Belastingdienst de parkeergegevens van iedereen die vorig jaar op kenteken parkeerde heeft opgevraagd. Vanaf volgend jaar is daarmee iedere parkerende Rotterdam verdacht, net als iedere uitkeringsgerechtigde die zuinig met water omspringt. Als al deze informatie in één grote database zit, komt er geheid een dag dat de overheid ons koopgedrag wil controleren; een buitenkansje om fraudeurs en terroristen op te sporen. Of, als we een nieuwe regering hebben die ons minder goed gezind is, leden van de oppositiepartij.
Nee, verplicht pinnen moeten we niet willen. Welk argument we ook gebruiken , veiligheid, hygiëne, snelheid,  of kosten, we geven teveel macht uit handen en ontnemen onszelf de keuze. Aan veiligheid heb je niets, als je in ruil daarvoor geen vrijheid meer hebt. Dat kan Aboutaleb toch niet bedoeld hebben?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De Witte de With is lang zo speciaal niet meer

    • Economie en ondernemerschap

    Van beruchte straat vol gokhuizen en bordelen naar cultuurplek met speciaalzaken—nu dreigt Addy Seuren na 25 jaar zijn danswinkel op de Witte de With kwijt te raken aan torenhoge huur en oprukkende horeca

  • “Nog meer vloeibaar gas in de Rotterdamse haven? Dacht het niet”

    • Haven

    De Rotterdamse bedrijven Vopak en Gasunie willen hun LNG-terminal Gate uitbreiden. Waanzin, betoogt Leo van Kampenhout van Fossielvrij NL in dit opiniestuk. “Dit project tegenhouden kan, maar daar hebben we de creatieve kracht van Rotterdammers voor nodig.”

  • Waarom je in Rotterdam nog steeds plastic flesjes zonder statiegeld kunt kopen

    • Economie en ondernemerschap

    In de kleine supermarkten én tussen het zwerfafval vind je in Rotterdam nog plastic flesjes zonder statiegeldlogo. Opvallend, want sinds 1 juli 2021 geldt in Nederland een statiegeldplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft, maar na twee jaar zijn er nog steeds overtreders. Hoe kan dat?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Op zaterdagmiddag 21 juni aanstaande gedenkt Boekhandel Donner de 100ste sterfdag van Rotterdams grootste dichter, Jan Hendrik Leopold (1865-1925).

    Venue: Donor Theater
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures