Ga naar de inhoud

Rooftop Cinema op het dak van Hofplein: “Goed initiatief, leuke plek!”

Woensdagavond was de opening van Rotterdams eerste rooftopcinema-festival: Roffa Mon Amour. Ook in de stromende regen bleven de organisatie én het publiek enthousiast. “Let the rain begin!”

Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall.
Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall

LantarenVenster

Beide organisatoren, Lisa en Charlotte, werken bij LantarenVenster. Daar broedden ze op het idee voor een eigen filmfestival. Charlotte van Zanten publiceerde onlangs haar eerste boek en verhuist binnenkort naar Brussel voor een nieuw avontuur. “Het begon na een personeelsuitje op Katendrecht. We stonden langs de kade en dachten: hoe tof zou het zijn om hier een openluchtbioscoop te hebben?”
Bezoeker Sauli is blij met het initiatief. “Dit is toch het soort programmering dat de reguliere bioscopen in Rotterdam laten liggen. Ik ben vooral benieuwd naar de film morgen, Halley, een arthouse horror. Ik hoop dat het droog blijft. Dit is een leuke plek.” Charlotte benadrukt dat het festival een resultaat is van goede samenwerking. “De deelgemeente was heel enthousiast, het IFFR, Roderik (Lentz, programmeur LantarenVenster, red.), iedereen heeft ons zoveel geholpen. Ik heb de afgelopen nachten weinig geslapen, maar al die steun geeft heel veel energie.”

Experiment

Voor kunstenaar Jonas Vorwerk, die op het terrein zijn nieuwe project ‘Thundercloud’ (werktitel) laat zien, is het festival de ideale plek om zijn installatie te finetunen. “Normaal ben ik in mijn atelier maanden bezig tot het perfect is, nu probeer ik het elke dag iets vetter te maken. Vanmiddag zag het er bijvoorbeeld heel anders uit dan nu. Het experiment is heel belangrijk bij interactieve media. Lampjes laten knipperen kan iedereen. Gevoel geven aan digitaal werk is de kunst.”

Uitdaging

Lisa en Charlotte wilden graag hun eigen initiatief beginnen en haakten daarom niet aan bij één van de bestaande filminitiatieven in Rotterdam. “We wilden niets uit handen geven. Dat was onze grootste kracht én zwakste plek.” De locatie was niet meteen ideaal. “Geen stroom, water of sanitair. We moesten alles regelen. Maar de geselecteerde films krijgen een extra dimensie mee in deze setting. Het werkt vervreemdend, dat heb je niet in een gewone zaal.” Bezoeker Berry beaamt dit volledig. “Je voelt dat dit georganiseerd is vanuit een passie. Dit is een festival voor filmliefhebbers, met de stad als decor.”
Voor meer informatie en het complete programma: www.roffamonamour.com

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures