Ga naar de inhoud

Rooftop Cinema op het dak van Hofplein: “Goed initiatief, leuke plek!”

Woensdagavond was de opening van Rotterdams eerste rooftopcinema-festival: Roffa Mon Amour. Ook in de stromende regen bleven de organisatie én het publiek enthousiast. “Let the rain begin!”

Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall.
Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall

LantarenVenster

Beide organisatoren, Lisa en Charlotte, werken bij LantarenVenster. Daar broedden ze op het idee voor een eigen filmfestival. Charlotte van Zanten publiceerde onlangs haar eerste boek en verhuist binnenkort naar Brussel voor een nieuw avontuur. “Het begon na een personeelsuitje op Katendrecht. We stonden langs de kade en dachten: hoe tof zou het zijn om hier een openluchtbioscoop te hebben?”
Bezoeker Sauli is blij met het initiatief. “Dit is toch het soort programmering dat de reguliere bioscopen in Rotterdam laten liggen. Ik ben vooral benieuwd naar de film morgen, Halley, een arthouse horror. Ik hoop dat het droog blijft. Dit is een leuke plek.” Charlotte benadrukt dat het festival een resultaat is van goede samenwerking. “De deelgemeente was heel enthousiast, het IFFR, Roderik (Lentz, programmeur LantarenVenster, red.), iedereen heeft ons zoveel geholpen. Ik heb de afgelopen nachten weinig geslapen, maar al die steun geeft heel veel energie.”

Experiment

Voor kunstenaar Jonas Vorwerk, die op het terrein zijn nieuwe project ‘Thundercloud’ (werktitel) laat zien, is het festival de ideale plek om zijn installatie te finetunen. “Normaal ben ik in mijn atelier maanden bezig tot het perfect is, nu probeer ik het elke dag iets vetter te maken. Vanmiddag zag het er bijvoorbeeld heel anders uit dan nu. Het experiment is heel belangrijk bij interactieve media. Lampjes laten knipperen kan iedereen. Gevoel geven aan digitaal werk is de kunst.”

Uitdaging

Lisa en Charlotte wilden graag hun eigen initiatief beginnen en haakten daarom niet aan bij één van de bestaande filminitiatieven in Rotterdam. “We wilden niets uit handen geven. Dat was onze grootste kracht én zwakste plek.” De locatie was niet meteen ideaal. “Geen stroom, water of sanitair. We moesten alles regelen. Maar de geselecteerde films krijgen een extra dimensie mee in deze setting. Het werkt vervreemdend, dat heb je niet in een gewone zaal.” Bezoeker Berry beaamt dit volledig. “Je voelt dat dit georganiseerd is vanuit een passie. Dit is een festival voor filmliefhebbers, met de stad als decor.”
Voor meer informatie en het complete programma: www.roffamonamour.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures