Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Woensdagavond was de opening van Rotterdams eerste rooftopcinema-festival: Roffa Mon Amour. Ook in de stromende regen bleven de organisatie én het publiek enthousiast. “Let the rain begin!”

Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall.
Het terrein van Roffa Mon Amour, bovenop de Mini Mall

LantarenVenster

Beide organisatoren, Lisa en Charlotte, werken bij LantarenVenster. Daar broedden ze op het idee voor een eigen filmfestival. Charlotte van Zanten publiceerde onlangs haar eerste boek en verhuist binnenkort naar Brussel voor een nieuw avontuur. “Het begon na een personeelsuitje op Katendrecht. We stonden langs de kade en dachten: hoe tof zou het zijn om hier een openluchtbioscoop te hebben?”
Bezoeker Sauli is blij met het initiatief. “Dit is toch het soort programmering dat de reguliere bioscopen in Rotterdam laten liggen. Ik ben vooral benieuwd naar de film morgen, Halley, een arthouse horror. Ik hoop dat het droog blijft. Dit is een leuke plek.” Charlotte benadrukt dat het festival een resultaat is van goede samenwerking. “De deelgemeente was heel enthousiast, het IFFR, Roderik (Lentz, programmeur LantarenVenster, red.), iedereen heeft ons zoveel geholpen. Ik heb de afgelopen nachten weinig geslapen, maar al die steun geeft heel veel energie.”

Experiment

Voor kunstenaar Jonas Vorwerk, die op het terrein zijn nieuwe project ‘Thundercloud’ (werktitel) laat zien, is het festival de ideale plek om zijn installatie te finetunen. “Normaal ben ik in mijn atelier maanden bezig tot het perfect is, nu probeer ik het elke dag iets vetter te maken. Vanmiddag zag het er bijvoorbeeld heel anders uit dan nu. Het experiment is heel belangrijk bij interactieve media. Lampjes laten knipperen kan iedereen. Gevoel geven aan digitaal werk is de kunst.”

Uitdaging

Lisa en Charlotte wilden graag hun eigen initiatief beginnen en haakten daarom niet aan bij één van de bestaande filminitiatieven in Rotterdam. “We wilden niets uit handen geven. Dat was onze grootste kracht én zwakste plek.” De locatie was niet meteen ideaal. “Geen stroom, water of sanitair. We moesten alles regelen. Maar de geselecteerde films krijgen een extra dimensie mee in deze setting. Het werkt vervreemdend, dat heb je niet in een gewone zaal.” Bezoeker Berry beaamt dit volledig. “Je voelt dat dit georganiseerd is vanuit een passie. Dit is een festival voor filmliefhebbers, met de stad als decor.”
Voor meer informatie en het complete programma: www.roffamonamour.com

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina