Ga naar de inhoud

Rotterdam is niet toe aan een echt podium

Nadat podium Corso afgelopen week aankondigde zijn deuren te moeten sluiten wegens geluidsoverlast, is de discussie over het Rotterdamse popklimaat weer in alle hevigheid losgebarsten. Maar hoe zit het nou écht in elkaar? jongRRKC, de jong Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur, bekijkt de feiten en concludeert dat Rotterdam nog helemaal niet klaar is voor een groot podium.
De sluiting van Corso staat niet op zichzelf. Eerder werden Rotterdammers teleurgesteld door de sluiting van Watt, Heidegger, Exit, Waterfront, Dizzy, De Unie en Nighttown. Daarmee is het Rotterdamse podiumaanbod de afgelopen jaren verschraald, en dat biedt goede reden voor discussie in de stad over haar popsector en uitgaansklimaat.

Stinksisters
Stinksisters (Rotown, 1996) als exponent van de Rotterdamse ondergrondse muziekscene van de jaren 80/90

De vraag die daarbij altijd terugkeert: waarom heeft Rotterdam geen groot poppodium? Verwoede Twitteraars en verhitte bloggers zoeken de oorzaak in het stadhuis, terwijl anderen juist menen dat Rotterdammers niet meer weten wat ondernemen is. Als jongRRKC vinden we dat het Rotterdams popklimaat alle aandacht en discussie verdient, maar wel vanuit een solide en feitelijke achtergrond. Daarom zetten we graag alle feiten op een rij om op basis daarvan verder te discussiëren.

Van nul tot nu

Rotterdam kent een rijke geschiedenis als voorloper in de muzikale avantgarde, en ook jazz en rock & roll zetten in Nederland als eerste voet aan wal in havenstad Rotterdam. Daarnaast bleken de Rotterdamse punk en gabber trendsettend voor de rest van Nederland, terwijl Rotterdam in de jaren ’90 de bakermat vormde van de hiphopcultuur in Nederland.
Elk tijdperk heeft daarbij zijn kenmerkende podia. In de jaren ’80 was dat het roemruchte podium Eksit, en Nighttown was in de jaren ’90 het epicentrum van de Rotterdamse muziekcultuur. Bands druppelden in die jaren van kleine zalen beetje bij beetje door naar grotere podia in Rotterdam, om daarna landelijke bekendheid te verwerven.

Geen aanbod

Hoe anders is dat anno 2013, waarin het vooral de kleine zalen zijn die overeind blijven. Zo staat er wekelijks een programmering op de podia van Rotown, Bird, Baroeg, Grounds en Worm. Ook initiatieven van onderaf krijgen de ruimte die zij verdienen, zoals de herplaatsing van Roodkapje en het initiatief Koffie5Euro laten zien. De smaak zit er in en de sound klinkt naar meer, en zo hebben deze zaaltjes en sfeer een aanzuigende werking op nieuwe popliefhebbers.
Schematisch ziet de situatie van het zaalaanbod er in Rotterdam als volgt uit:

  • Tot 350 personen: Koffie5Euro, Worm, Rotown, Baroeg, Bird, Roodkapje
  • Tot 750 personen: geen aanbod
  • Tot 2000 personen: geen aanbod
  • Tot 6000 personen: geen aanbod
  • Tot 15000 personen: Ahoy
  • Tot 75000 personen: De Kuip

Een popklimaat, wat is dat?

Het terugkerende thema in de discussie over het Rotterdams popklimaat is de afwezigheid van een groot poppodium. Maar een popklimaat is veel meer dan dat. Het is de infrastructuur van partijen en faciliteiten die ervoor zorgen dat zowel beginnende als professionele muzikanten optimaal kunnen presteren en presenteren. Het podium als presentatieplek of zaal vormt daarvan slechts één component.
In het segment van de kleinere podia gebeurt de laatste tijd veel. Sterker nog: nergens in Nederland is er zo’n opkomst van kleine podia als in Rotterdam. Dit juichen we toe, want zo ontstaat in Rotterdam weer een stevige basis voor een popklimaat. Zo vindt het publiek weer langzaam zijn plek en treft het elkaar in deze kleine zalen.

Een poppodium van formaat

Essentieel hierbij is een goede samenwerking tussen enerzijds creatieve ondernemers met lef en goede ideeën en anderzijds een gemeente die geen obstakel vormt voor de ondernemende Rotterdammer, maar kijkt naar de mogelijkheden om de popcultuur nog mooier te maken. Zo investeren de Rotterdammers eerst in de basis. Pas als die gelegd is, is de stad misschien klaar voor een poppodium van formaat.
Meer weten? Lees dan het onderzoek ‘Popbeleid Rotterdam’ van Rens de Haij.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In Rotterdam-West schildert Pendar Nabipour levensgrote politieke bloopers

    • Kunst en Cultuur

    In Politics of Idiocracy schildert Pendar Nabipour levensgrote politieke bloopers — van Trump tot Charles III. Een hilarisch-serieus pleidooi voor de feilbaarheid van leiders en de kracht van memes. Samen met Nabipour bekeek Emma Ruiter de tentoonstelling en praatte over het ondermijnen van representatieve systemen.

  • Mijn vader, de stille landverhuizer 

    • Kunst en Cultuur

    “Gigantisch!” zei mijn vader bij binnenkomst in Fenix. Het was zijn eerste museumbezoek ooit. Een paar verdiepingen later vroegen we ons af: voor wie is deze museum-ervaring eigenlijk bedoeld?

  • Rotterdamse openbare kunst heeft bar weinig bekende vrouwen – wel veel naakte

    • Kunst en Cultuur

    Fanny Blankers-Koen, Juliana, Wilhelmina, Wilhelmina, Wilhelmina, en dat was het. Rotterdam heeft net zoveel beelden van Erasmus als van bekende vrouwen. Vers Beton zette alle 717 sculpturen in de openbare ruimte op een rij, en ontdekte dat de kans dat er meer gekende vrouwen bijkomen klein is.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures