Ga naar de inhoud

Stop het claimen van de Hef!

Recentelijk was de Hef Experience weer in het nieuws. Het plan om van de beroemde Koningshavenbrug (zoals het monument officieel heet) een attractie te maken is op zijn minst controversieel. Ondernemer Frans Swarttouw is het zat en roept voor eens en altijd op: blijf van de Hef.
Sinds haar ontstaan is Rotterdam een stad van verbinden geweest. De Rotterdamse haven is een van de belangrijkste knooppunten in de wereldwijde goederenstromen. Rotterdam is een stad van vernieuwing. Dit is voor een groot gedeelte mogelijk gemaakt doordat de stad opnieuw opgebouwd moest worden.
Toen de Rotterdamse stadsdriehoek overvol werd, maakte men de sprong naar Zuid. Er werd een nieuwe spoorwegverbinding tot stand gebracht waardoor Noord- en Zuid-Nederland door middel van een kilometerslange spoorwegbrug dwars door de stad verbonden werden. Op 31 oktober 1927 werd de Koningshavenbrug, in de volksmond beter bekend als de Hef, in gebruik genomen. Het ontwerp van ir. P. Oosting, chef van de afdeling bruggenbouw van de NS, is een monument van het industriële tijdperk. De viersporige Willemsspoortunnel werd in september 1993 geopend als vervanging van het in 1877 geopende luchtspoor.
De allure van ‘Manhattan aan de Maas’ is de ene kant van de medaille van onze stad, de keerzijde is een eenheidsworst van moderne wolkenkrabbers en architectuur. De Erasmusbrug, Willemsbrug en de Willemsspoortunnel verbinden de oevers van Rotterdam en zijn goede voorbeelden van deze vernieuwing.

De Hef
De Hef

Echter, vernieuwing betekent niet dat al het oude overbodig wordt of herbestemd dient te worden. De Koningshavenbrug is een van de schaarse herinneringen aan hoe Rotterdam ooit was. De Hef past in het decor van de stad en is niet gemaakt om een hoofdrol te spelen in allerlei wilde plannen. Het majestueuze uiterlijk van de Hef lijkt dromen aan te wakkeren bij mensen en lijkt hen in staat te stellen tot daden groter dan henzelf. De afgelopen jaren hebben diverse initiatieven de Hef geclaimd, waaronder een eerbetoon aan alle Rotterdammers, een restaurant, een integrale verplaatsing naar de Maashaven en als meest recente voorbeeld: de Hef Experience.
De Hef Experience heeft tot doel een pretpark en uitkijktoren te maken van een van de hoogtepunten uit het industrieel erfgoed. Een vernieuwing die ten koste gaat van het verleden. Rotterdam moet opstaan en duidelijk zijn naar gelukszoekers die van alles willen met de Hef. De Koningshavenbrug is met pensioen en wil slechts figureren in een moderne stad met jolijt en avontuur.
De ‘Experience’ voegt niets toe aan de stad. Wanneer je Rotterdam van boven wil zien, ga je naar de Euromast. Mensen die willen apenkooien kunnen op diverse plaatsen terecht in de stad. Bovendien opent ondernemer Hennie van der Most binnen een paar jaar een pretpark op Zuid. Tevens heeft de Hef Experience geen financiering, geen verbinding met Rotterdammers, geen draagvlak en geen vergunning: het is niet voor niets snel afgevallen bij het Stadsinitiatief.
Met eventuele inkomsten wil de Hef Experience gaan voorzien in het onderhoud van de Hef. Een nobel streven, maar het Rijk en de Gemeente Rotterdam hebben de morele plicht dit Rotterdamse icoon te onderhouden. Dit doen ze ook, want komend jaar staat een groot onderhoud gepland voor de Koningshavenbrug.
Laat de Hef in zijn waarde en laat het een monument zijn. De Rotterdamse gemeenteraad zou de Hef Experience en andere initiatiefnemers voor eens en altijd duidelijk moeten maken dat de Hef geen polonaise aan zijn lijf wenst. Maak een lokale wet die de Hef vrijwaart van wilde ideeën en die het mensen onmogelijk maakt publiek bezit te claimen.
Laat de Hef bovenal een inspiratie voor vele Rotterdammers blijven in de functie die ze nu heeft. Een baken van rust in een drukke en vluchtige stad. De Hef is van iedereen, maar bovenal een herinnering aan het roemruchte verleden van deze geweldige stad.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Erasmus had best een rapper kunnen zijn

    • Human interest

    Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Vers Beton interviewde haar over Bokito, filosoferen met kinderen en de samenwerking met rapper Adison. “Hij heeft mij een andere blik op de stad Rotterdam gegeven.”

  • Vergeet de Museumnacht, ga naar een museumwoning

    • Kunst en Cultuur

    Geen zin om komende Museumnacht aan te sluiten in de rij voor een glimp van wat beeldende kunst? Pieta Verhoeven biedt de oplossing: bezoek een museumwoning. Tussen alle hectiek in het kunst- en cultuurgewoel van de reguliere musea is het een baken van rust.

  • De Amsterdamse vriendengroepen van filmmaker Olivier S. Garcia keken unaniem op naar één rapper: Feis

    • Kunst en Cultuur

    In de documentaire Feis Forever komen de jeugdvrienden van de rapper aan het woord, wat een persoonlijk portret oplevert. “Zij waren er allemaal bij toen hij met muziek begon en stonden tot de laatste nacht aan zijn zijde. Niemand kon zijn reis in de muziek beter beschrijven.” Filmmaker Olivier S. Garcia over de verbindende kracht van hiphop.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam