Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: focusprobleem EUR en Zuid

De Beste Stuurlui kijken terug op de week, en merken twee focusproblemen in Rotterdam. Tara ondervindt aan den lijve de gevolgen van haantjesgedrag op de EUR, terwijl Marina met lede ogen aanziet hoe de publieke omroep Zuid subjectief belicht. Hoog tijd voor een heroriëntatie dus.
En bier! Want het is vrijdagmiddag! 

EUR: kijk eerst eens kritisch naar jezelf

Het collegejaar is deze week begonnen. Op de Erasmus Universiteit is dat een heus feestje, met de opening van het veelgeprezen Erasmus Paviljoen. Voor de voorzitter van het College van Bestuur, Pauline van der Meer Mohr, was het een mooie aanleiding om de publiciteit op te zoeken. Op radio Rijnmond klaagde ze over de eindeloze controles van de overheid, die de universiteit onnodig veel geld kosten. Zonde van mensen hun belastingcentjes, betoogde ze. Nu gaan mijn wenkbrauwen al snel omhoog bij dit soort populistische praatjes, maar het verhaal kreeg diezelfde middag nog een staartje.
Tijdens mijn eerste college van de masteropleiding Geschiedenis verwachtte ik hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media & Cultuur, Henri Beunders, te zien. Niet alleen vormt het uitzicht op zijn onderwijs een groot deel van mijn motivatie om deze master te kiezen, ook had ik gehoopt bij hem mijn scriptie te kunnen schrijven. Toen ik een twintig jaar jongere middeleeuwenspecialist op zijn plek zag staan, was ik dan ook meer dan teleurgesteld. Zijn vervanger verklaarde droogjes dat we de beste man niet meer zouden zien.
Het geheel begon verdachte trekjes te krijgen toen de substituut verklaarde “niks te mogen zeggen” over zijn spontane verschijning. Wel gaf hij te kennen dat het voor hem eveneens een grote verrassing was geweest, waardoor hij weinig tijd had gehad om zich voor te bereiden. Om het vak zich eigen te maken had hij gemakshalve de literatuurlijst en opzet van het vak veranderd. Tough luck voor de ijverige studenten die alles al gekocht en gelezen hadden. Plaatsvervangende gene maakte zich van mij meester toen bleek dat driekwart van mijn medestudenten nieuw waren aan de EUR. “Waren we maar in Leiden gebleven” zag je ze denken.
Ik vrees dat mijn geliefde professor het slachtoffer is geworden van ambitieus haantjesgedrag (denk: Onder Professoren, W.F. Hermans). Daar heb je niet alleen mij en mijn medestudenten mee, ook de uitstraling van de EUR loopt met dit soort actie’s een flinke tik op. Van der Meer Mohr zou er goed aan doen haar focus minder op de media te richten, en haar eigen organisatie kritisch onder de loep te nemen.
Door Tara Lewis
versbeton-dbs-640-koenharmsma

De stad als mentale vertoning

Afgelopen zondag keken de beste stuurlui naar de documentaire “Boksen op Zuid’. Hoofdpersoon was Jaap, een 84-jarige man die zichzelf typeerde als ‘iemand met een moeilijk karakter’. De documentaire volgt de dagelijkse beslommeringen van Jaap op de boksschool en schetst daarmee een beeld van Zuid, ‘het grootste achterstandsgebied van Nederland’.
De beste stuurlui moesten onwillekeurig denken aan Cinematic Rotterdam, een boek van Paalman uit 2010. In dat boek beschrijft hij op welke manier media en de gebouwde omgeving in Rotterdam – van 1920 tot 1980 – elkaar hebben beïnvloed. Zijn belangrijkste conclusie is dat de geschiedenis van Rotterdam in de film en op televisie – als een voorbeeld van ‘herinnering’ – een actieve bijdrage hebben geleverd aan de stedelijke ontwikkeling en de maatschappij in het algemeen.
Tja, denk je dan: als we weten dat film en televisie een bijdrage aan de stedelijke ontwikkeling leveren, waarom presenteert de publieke omroep dan in godsnaam een beeld van Zuid waarin de vooroordelen lekker hun gang kunnen gaan? Een beeld waarin de argeloze kijker uit Arnhem of Delfzijl nog meer het idee krijgt dat je op Zuid beter niet kunt vertoeven?
We weten dat ook de media de stad en stedelijke cultuur vormgeven en dat zij symbolen en referentiekaders aanreiken die op maatschappelijk en individueel niveau (al dan niet bewust) worden overgenomen en doorwerken naar het publieke domein. En toch: geen documentaire over de succesverhalen van Zuid. Want die zijn er. Ook.
Door Marina Meeuwisse

Al 8 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures