Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: focusprobleem EUR en Zuid

De Beste Stuurlui kijken terug op de week, en merken twee focusproblemen in Rotterdam. Tara ondervindt aan den lijve de gevolgen van haantjesgedrag op de EUR, terwijl Marina met lede ogen aanziet hoe de publieke omroep Zuid subjectief belicht. Hoog tijd voor een heroriëntatie dus.
En bier! Want het is vrijdagmiddag! 

EUR: kijk eerst eens kritisch naar jezelf

Het collegejaar is deze week begonnen. Op de Erasmus Universiteit is dat een heus feestje, met de opening van het veelgeprezen Erasmus Paviljoen. Voor de voorzitter van het College van Bestuur, Pauline van der Meer Mohr, was het een mooie aanleiding om de publiciteit op te zoeken. Op radio Rijnmond klaagde ze over de eindeloze controles van de overheid, die de universiteit onnodig veel geld kosten. Zonde van mensen hun belastingcentjes, betoogde ze. Nu gaan mijn wenkbrauwen al snel omhoog bij dit soort populistische praatjes, maar het verhaal kreeg diezelfde middag nog een staartje.
Tijdens mijn eerste college van de masteropleiding Geschiedenis verwachtte ik hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media & Cultuur, Henri Beunders, te zien. Niet alleen vormt het uitzicht op zijn onderwijs een groot deel van mijn motivatie om deze master te kiezen, ook had ik gehoopt bij hem mijn scriptie te kunnen schrijven. Toen ik een twintig jaar jongere middeleeuwenspecialist op zijn plek zag staan, was ik dan ook meer dan teleurgesteld. Zijn vervanger verklaarde droogjes dat we de beste man niet meer zouden zien.
Het geheel begon verdachte trekjes te krijgen toen de substituut verklaarde “niks te mogen zeggen” over zijn spontane verschijning. Wel gaf hij te kennen dat het voor hem eveneens een grote verrassing was geweest, waardoor hij weinig tijd had gehad om zich voor te bereiden. Om het vak zich eigen te maken had hij gemakshalve de literatuurlijst en opzet van het vak veranderd. Tough luck voor de ijverige studenten die alles al gekocht en gelezen hadden. Plaatsvervangende gene maakte zich van mij meester toen bleek dat driekwart van mijn medestudenten nieuw waren aan de EUR. “Waren we maar in Leiden gebleven” zag je ze denken.
Ik vrees dat mijn geliefde professor het slachtoffer is geworden van ambitieus haantjesgedrag (denk: Onder Professoren, W.F. Hermans). Daar heb je niet alleen mij en mijn medestudenten mee, ook de uitstraling van de EUR loopt met dit soort actie’s een flinke tik op. Van der Meer Mohr zou er goed aan doen haar focus minder op de media te richten, en haar eigen organisatie kritisch onder de loep te nemen.
Door Tara Lewis
versbeton-dbs-640-koenharmsma

De stad als mentale vertoning

Afgelopen zondag keken de beste stuurlui naar de documentaire “Boksen op Zuid’. Hoofdpersoon was Jaap, een 84-jarige man die zichzelf typeerde als ‘iemand met een moeilijk karakter’. De documentaire volgt de dagelijkse beslommeringen van Jaap op de boksschool en schetst daarmee een beeld van Zuid, ‘het grootste achterstandsgebied van Nederland’.
De beste stuurlui moesten onwillekeurig denken aan Cinematic Rotterdam, een boek van Paalman uit 2010. In dat boek beschrijft hij op welke manier media en de gebouwde omgeving in Rotterdam – van 1920 tot 1980 – elkaar hebben beïnvloed. Zijn belangrijkste conclusie is dat de geschiedenis van Rotterdam in de film en op televisie – als een voorbeeld van ‘herinnering’ – een actieve bijdrage hebben geleverd aan de stedelijke ontwikkeling en de maatschappij in het algemeen.
Tja, denk je dan: als we weten dat film en televisie een bijdrage aan de stedelijke ontwikkeling leveren, waarom presenteert de publieke omroep dan in godsnaam een beeld van Zuid waarin de vooroordelen lekker hun gang kunnen gaan? Een beeld waarin de argeloze kijker uit Arnhem of Delfzijl nog meer het idee krijgt dat je op Zuid beter niet kunt vertoeven?
We weten dat ook de media de stad en stedelijke cultuur vormgeven en dat zij symbolen en referentiekaders aanreiken die op maatschappelijk en individueel niveau (al dan niet bewust) worden overgenomen en doorwerken naar het publieke domein. En toch: geen documentaire over de succesverhalen van Zuid. Want die zijn er. Ook.
Door Marina Meeuwisse

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Wat andere musea van het Depot kunnen leren

  • Kunst en Cultuur

  Minicollege van Dorus Hoebink: de drie lessen van het Depot Boijmans van Beuningen

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures