Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: hart voor iedereen, behalve voor het Droomboek

De Beste Stuurlui roepen deze week een belangrijke vraag op: hoe moet een ziekenhuis omgaan met patiënten die het Nederlands maar matig machtig zijn? Niet direct het gesprek waarmee u in de kroeg de lachers op uw hand krijgt, maar een beetje niveau op zijn tijd kan ook geen kwaad, toch? Als u echter liever een wat luchtiger onderwerp aan de borreltafel te berde brengt: wat moet een Rotterdammer in godsnaam met het Droomboek?

Hart voor iedereen

Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) is een topklinisch ziekenhuis en staat, in tegenstelling tot veel andere academische centra, midden in de stad. Een stad die bekend staat om zijn grote diversiteit. Nu brengt dat laatste problemen met zich mee.
Onlangs vernam ik namelijk dat mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, worden uitgesloten van een harttransplantatie in het EMC. Het ziekenhuis hanteert een protocol waarin staat dat “ernstige communicatieproblemen” in de weg staan van een harttransplantatie. Nu begrijp ik heel goed dat het belangrijk is dat patiënten die een harttransplantatie ondergaan, zich moeten houden aan medicatievoorschriften en leefregels. Maar het protocol is nu zo onduidelijk geformuleerd, dat het aan artsen zelf is om te bepalen of er sprake is van een “ernstig communicatieprobleem”.
Onlangs heb ik helaas dan ook vernomen dat patiënten geweigerd werden puur en alleen omdat ze onvoldoende Nederlands spreken. Hiermee worden grote groepen Rotterdammers de zorg ontzegt die zij nodig hebben en is de complexe zorg niet langer voor iedereen toegankelijk. Dat is onwenselijk.
Ondertussen is het voor het EMC redelijk eenvoudig om communicatieproblemen vanwege een taalbarrière op te lossen. De duizenden werknemers van het ziekenhuis hebben namelijk precies dezelfde uiteenlopende achtergronden als de bevolking van Rotterdam. Zij spreken zelf al die verschillende talen. Met een beetje organisatie moet het mogelijk zijn om die mensen bij taalbarrières in te zetten. Daarmee is het EMC dus zelf in staat om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, ook voor de groepen die nu worden buitengesloten. En als je daar als ziekenhuis toe in staat bent, dan heb je ook die verplichting.
Door: Nabil Bantal (huisarts)
versbeton-dbs-640-koenharmsma

Geen woorden maar daden versus Droomboek

Ik weet niet of ik de enige was, maar diepbeledigd was ik met uitnodiging om het Droomboek op te komen halen. Dromen bundelen voor de koning, à la. Leuk tijdverdrijf. Goed voor zo’n voorgedrukt kaartje van de koning waarop hij meldt ‘zeer verheugd’ te zijn met uw bijdrage aan de nationale oud papier-berg. Maar dat boek dan ook nog eens minstens een miljoen keer laten drukken en elke burger een kaartje door de bus doen dat ze óók een exemplaar mogen ophalen…what were they thining? dacht ik. Met name Rotterdammers zouden het wel uit hun hoofd halen dat boek vol politiek-ongevoelige idealen op te halen . Geen woorden maar daden….toch?
Niet veel later vond de uitreiking van het eerste exemplaar plaats. De Wereld Draait Door maakte er een satirisch filmpje bij en GeenStijl haalde het boek (en de Duitse makelij) door de mangel, maar voor de rest bereikte mij alleen berichten dat het Droomboek razend populair was…óók bij Rotterdammers!
Mijn geloof in de mensheid was al niet erg groot, maar mijn geloof in de Rotterdammer kreeg hiermee ook een flinke tik. Blijkbaar is ons Nederlandse inborst  ‘gratis = hebben’ toch sterker dan onze Rotterdamse inborst.
Door: Myrta Otten

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures