Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui roepen deze week een belangrijke vraag op: hoe moet een ziekenhuis omgaan met patiënten die het Nederlands maar matig machtig zijn? Niet direct het gesprek waarmee u in de kroeg de lachers op uw hand krijgt, maar een beetje niveau op zijn tijd kan ook geen kwaad, toch? Als u echter liever een wat luchtiger onderwerp aan de borreltafel te berde brengt: wat moet een Rotterdammer in godsnaam met het Droomboek?

Hart voor iedereen

Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) is een topklinisch ziekenhuis en staat, in tegenstelling tot veel andere academische centra, midden in de stad. Een stad die bekend staat om zijn grote diversiteit. Nu brengt dat laatste problemen met zich mee.
Onlangs vernam ik namelijk dat mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, worden uitgesloten van een harttransplantatie in het EMC. Het ziekenhuis hanteert een protocol waarin staat dat “ernstige communicatieproblemen” in de weg staan van een harttransplantatie. Nu begrijp ik heel goed dat het belangrijk is dat patiënten die een harttransplantatie ondergaan, zich moeten houden aan medicatievoorschriften en leefregels. Maar het protocol is nu zo onduidelijk geformuleerd, dat het aan artsen zelf is om te bepalen of er sprake is van een “ernstig communicatieprobleem”.
Onlangs heb ik helaas dan ook vernomen dat patiënten geweigerd werden puur en alleen omdat ze onvoldoende Nederlands spreken. Hiermee worden grote groepen Rotterdammers de zorg ontzegt die zij nodig hebben en is de complexe zorg niet langer voor iedereen toegankelijk. Dat is onwenselijk.
Ondertussen is het voor het EMC redelijk eenvoudig om communicatieproblemen vanwege een taalbarrière op te lossen. De duizenden werknemers van het ziekenhuis hebben namelijk precies dezelfde uiteenlopende achtergronden als de bevolking van Rotterdam. Zij spreken zelf al die verschillende talen. Met een beetje organisatie moet het mogelijk zijn om die mensen bij taalbarrières in te zetten. Daarmee is het EMC dus zelf in staat om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, ook voor de groepen die nu worden buitengesloten. En als je daar als ziekenhuis toe in staat bent, dan heb je ook die verplichting.
Door: Nabil Bantal (huisarts)
versbeton-dbs-640-koenharmsma

Geen woorden maar daden versus Droomboek

Ik weet niet of ik de enige was, maar diepbeledigd was ik met uitnodiging om het Droomboek op te komen halen. Dromen bundelen voor de koning, à la. Leuk tijdverdrijf. Goed voor zo’n voorgedrukt kaartje van de koning waarop hij meldt ‘zeer verheugd’ te zijn met uw bijdrage aan de nationale oud papier-berg. Maar dat boek dan ook nog eens minstens een miljoen keer laten drukken en elke burger een kaartje door de bus doen dat ze óók een exemplaar mogen ophalen…what were they thining? dacht ik. Met name Rotterdammers zouden het wel uit hun hoofd halen dat boek vol politiek-ongevoelige idealen op te halen . Geen woorden maar daden….toch?
Niet veel later vond de uitreiking van het eerste exemplaar plaats. De Wereld Draait Door maakte er een satirisch filmpje bij en GeenStijl haalde het boek (en de Duitse makelij) door de mangel, maar voor de rest bereikte mij alleen berichten dat het Droomboek razend populair was…óók bij Rotterdammers!
Mijn geloof in de mensheid was al niet erg groot, maar mijn geloof in de Rotterdammer kreeg hiermee ook een flinke tik. Blijkbaar is ons Nederlandse inborst  ‘gratis = hebben’ toch sterker dan onze Rotterdamse inborst.
Door: Myrta Otten

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina