Ga naar de inhoud

Ga eens naar een begraafplaats!

Vers Beton schrijft sinds deze zomer een column in de vernieuwde Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In het septembernummer suggereert Vincent Cardinaal een uitgelezen manier om de zomerhitte af te schudden, en de herfst toe te laten: bezoek eens een begraafplaats.
Nu de hete, wilde zomer is afgelopen is het misschien tijd voor een wat rustiger onderneming. Niet langer loom tegen het gras geslagen liggen in het Vroesenpark, geen vechtpartijen om het laatste sixpack gekoeld bier in de supermarkt. Het is weer voorzichtig tijd voor enige bezinning.
Met september voor de deur is er doorgaans genoeg te doen in Rotterdam – De Wereld van Witte de With, 24 uur Cultuur, start van het culturele seizoen en de hogescholen & universiteit denderen weer door de straten met hun introductieprogramma’s. Voor ieder wat wils, kortom. Toch volgt hierbij een pleidooi om het eens anders aan te pakken: ga als treffende afsluiter van de zomer eens naar een begraafplaats. Mooier dan in de nazomer liggen ze er doorgaans niet bij.
Om meteen met mogelijke vooroordelen korte metten te maken: een begraafplaats bezoeken is niet raar. En al helemaal niet luguber. Goed, picknicken is waarschijnlijk een brug te ver, maar in aanleg zijn het ontzettend diverse, schitterend onderhouden stadsparken. Begraafplaatsen zijn koel, groen, rustig en mooi. Vaak kennen ze ook nog eens een divers pakket aan kunstwerken (ook modern en hedendaags) en doordat ze honderden jaren aan Rotterdammers herbergen behoren ze tot de top van het culturele erfgoed van de stad.
Rotterdam kent veel fraaie begraafplaatsen. Neem Hofwijk even buiten de stad – je krijgt er zelfs een fietstocht langs de Delftse Schie bij. Denk verder aan de Joodse begraafplaats in De Esch en de klassieke begraafplaats in Crooswijk – ‘camping Crooswijk’ geheten in de volksmond.
De mooiste is die vlak achter de Bergse Dorpsstraat in Hillegersberg. Rond het kerkje dat uit 1250 stamt, ligt een begraafplaats gedrapeerd die oogt alsof hij uit een negentiende-eeuws griezelboek komt. Als de nazomerelementen meewerken (zon en wind, niet te fris) voel je je er net één van de Brontë-zussen. Aan het heuveltje dat onderdeel uitmaakt van de begraafplaats ontleent de wijk haar naam: de reuzin Hillegonda zou zand uit haar schort hebben verloren en op die berg zou Hillegersberg (Hillegonda’s Berg) zijn gesticht.
Ga na afloop wat warms drinken in één van de kleine kroegjes die er in de buurt liggen en kruip lekker dicht tegen je metgezel aan. Wie het verglijden van de tijd heeft gezien, zal het leven nog wat meer omarmen. Een prachtige start van het nieuwe seizoen.

entree van de Crooswijkse begraafplaats
entree van de Crooswijkse begraafplaats

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Rappers, rockers, hooligans en een mannenkoor – een zinderende geschiedenis van het Zuiderpark

  • Kunst en Cultuur

  Wat hebben The Strokes, Wu-Tang Clan, The Cure, Ramones en The Smashing Pumpkins met elkaar gemeen? Allen speelden ze in het Zuiderpark. Dit stukje Rotterdam heeft enorme muzikale waarde, misschien wel meer dan mensen denken. Een voorpublicatie uit het boek ‘Rotterdam laat je horen!’

 • Westerkade werpt nieuw licht op beeld ‘For you my love ©’

  • Kunst en Cultuur

  Het grote bronzen kunstwerk For you my love © van beeldhouwer Hulya Yilmaz is eindelijk weer te zien in de openbare ruimte, op de Westerkade. Het beeld stond vanaf 2003 vlak naast de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, maar verdween in 2019 bij de start van de renovatie van het museum.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures