Ga naar de inhoud

Gino Undercover: Sparta Rotterdam

Gino van Weenen heeft een fascinatie voor mensen. In alle lagen van de bevolking zijn er groepen, subculturen, beroepen maar ook plekken waar je grenzeloos nieuwsgierig over kunt zijn. Elke twee weken gaat Gino voor Vers Beton undercover in een andere deel van Rotterdam. Nina Fernande maakt illustraties bij zijn verslag. Hij bijt de spits af in het Kasteel.  

illustratie
illustratie

Ik woon al enkele jaren in West en was al enige tijd voornemens een wedstrijd van Sparta te bezoeken, nagenoeg op loopafstand. Het stadion met zijn bakstenen torens ken ik nog uit mijn jeugd. In mijn ogen verwelkomt het alle supporters met een glimlach.
Voorzien van voldoende vooroordelen ga ik naar de seizoensopener tegen Jong PSV. Ik ga mij wagen tussen de fanatieke supporters op de Dennis Neville tribune, vergezeld van twee vrienden.
Ik verbaas mij over de afwezigheid van dranghekken en agenten in blauw. Is dit dan het gevreesde hooliganpubliek dat ik voor ogen had? Ik zie gezinnen en ouderen gezellig keuvelen onder het genot van een zak friet of broodje frikadel. Meer nog dan de beloofde strijd op leven en dood observeer ik een gezellig dagje uit. De fanshop staat vol met mensen die nog even het nieuwste shirt of sjaal kopen samen met een slabbetje voor de nieuwgeborene. Met een nieuw seizoen voor de deur is het oude tenue in de aanbieding en ook dit vindt gretig aftrek.
Eenmaal op de tribune bevind ik me tussen een gemêleerd publiek dat er zin in heeft. De bekende Sparta Marsch rolt meer dan eens over de stoelen en ook de spelers worden toegezongen. Scheldpartijen blijven merendeels achterwege. Fatsoenlijk en welbespraakt, zo beleef ik de supporters op de tribune. Er wordt een keer luidkeels gevloekt, maar wel met reden: de dame voor mij ontvangt een goedgeplaatste bal in het gezicht.
Dat de eindstand te wensen over laat stemt het publiek enigszins teleur, zo blijkt in het supportershome waar achteraf nog eens fel wordt gediscussieerd. De eerste divisie blijkt echter vooral een gezellig uitje, een middagje genieten zonder clubcards of buscombi’s. Hoogstaand voetbal komt later wel, de Spartanen zijn de laatste tijd niet heel gelukkig in het spel. Toch zingt men in het Kasteel nog steeds luidkeels.
Voor het eerst sinds tijden was ik weer deel van een supportersgroep. Het voelde alsof ik op de banken zat bij mijn jeugdvereniging, vv ONA in Gouda maar dan met wat meer flair. Vanaf nu kijk ik wekelijks naar de standen en zit ook binnenkort weer op de tribune. Er bloeit wat op tussen ons, Sparta en Gino.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures