Ga naar de inhoud

De strandbal van D66

Afgelopen zaterdag trapte D66 het nieuwe politieke seizoen af in BAR. Daar werd officieel bekend gemaakt dat Salima Belhaj bij de komende verkiezingen de lijst van D66 zal aanvoeren. Namens Vers Beton waren Myrta Otten en Victor Wollaert bij de opening aanwezig.


Terwijl politiek assistent Omar het barpersoneel de laatste instructies geeft en fractievoorzitster Salima Belhaj de microfoon nog even test, blaast campagnefotograaf Caroline snel een D66-strandbal op. Nog een klein halfuurtje en dan zal het politiek seizoen van D66 afgetrapt worden.

D66-groene schoenen

Met de gemeenteraadsverkiezingen over een half jaar is dit seizoen ook een campagneteam opgezet. De leider daarvan is in geen velden of wegen te bekennen en dus blaast Caroline dapper door op de strandbal, die zich maar mondjesmaat vult. Speciaal voor de gelegenheid is ze vandaag in D66-groen gekleed, tot aan de schoenen toe. Waarom er maar één strandbal is, weet ze eigenlijk ook niet. Dat moet ik maar aan de ‘campagnejongens’ vragen.

Leonie-van-de-consumptiebonnen

Bij de deur staat Leonie-van-de-consumptiebonnen. Normaal gesproken is Leonie ook van de straatacties en van het aansturen van de vrijwilligers. Maar vandaag dus in charge of de consumptiebonnen. De strandbal ligt nu naast haar op tafel. Ook Leonie heeft geen idee waarom er maar één exemplaar is. De bal is waarschijnlijk campagnemateriaal van twee, drie jaar geleden dat iemand heeft meegenomen. “Maar diegene die ‘m heeft opgeblazen, heeft het niet goed gedaan” zegt ze, wijzend op de inmiddels weer leeggelopen bal.  Arme campagnefotograaf. Arme strandbal. Zo lek als een mandje na drie jaar op zolder.

Verkiezingsspul

Dan arriveert campagneleider Nadia, ook al op groene schoenen. Ze is onder andere het brein achter de keuze voor BAR als locatie voor de opening. Midden in de stad (de slogan voor de komende verkiezingen) en uitkijkend op de de Luchtsingel, winnaar van het Stadsinitiatief 2012. Want daar wil D66 de komende tijd heen: meer vrijheid en ondersteuning van burgerinitiatieven.
Het promotiemateriaal ligt nu nog bij iedereen thuis, verspreid door de stad, beaamt Nadia.  Ze zoekt nog iemand die de coördinatie van de D66-strandballen, -posters en ander verkiezingsspul op zich kan nemen. Voor deze strandbal is het echter te laat.  Leonie-van-de-consumptiebonnen moffelt ‘m weg achter een campagnebord voor het podium.

‘De bal ligt bij het kabinet’

Inmiddels staat daar eregast Roger van Boxtel klaar voor zijn openingsspeech. “De bal ligt bij het kabinet”, zegt hij, doelend op de toenemende druk op het kabinet om nu echt hervormingen door te gaan voeren. Ook geeft hij tips aan de aanwezigen om de beoogde acht zetels te halen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo wijst hij er op dat promotiemateriaal alleen niet genoeg is. “Je bent er niet met een poster. Het lukt alleen als je de straat op gaat.” Leonie-van-de-consumptiebonnen-en-de-straatacties zet een applausje in. De strandbal heeft nu echt afgedaan.

Salima Belhaj

Na een korte break is het de beurt aan Salima Belhaj, die een dankwoord spreekt voor haar herverkiezing als lijsstrekker en de visie voor de komende verkiezingen uitspreekt. “De crisistijd maakt zichtbaar dat veel Rotterdammers hun leven op eigen kracht kunnen vormgeven, maar ook dat sommigen tegen hun grenzen aanlopen. Initiatieven uit de stad zullen daarom van D66 de ruimte krijgen terwijl kwetsbare mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.”
Tot slot is er een borrel.  Met hapjes.  En een hele lading D66-servetten. Dat dan weer wel.
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam