Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Er broeit iets in Noord. Zeker wat betreft bioscopen, al mogen ze zich officieel zo niet noemen; ze zijn geen lid van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. Daarom veranderde de alweer twee jaar programmerende Kloosterbioscoop haar naam in CineNoord. Vorige week is Kriterion Rotterdam daar bijgekomen, met een (semi)permanente locatie in het Zomerhofkwartier en dit weekend is het tijd voor Episode 2 van de Noorder Bioscoop. Het is een vervolg op het daverende succes van de eerdere pilot in het oude Bergwegstation.

Sympathiek zusje

Even voorstellen: Kriterion Rotterdam is het sympathieke zusje van de sinds de oorlog succesvolle studentenbioscoop Kriterion (in Amsterdam). Krijn Meerburg, toenmalig directeur van Cinerama en huidig directeur van Lantaren/Venster, speelt een bijzondere rol in het verhaal. Hij zag dat met de mogelijke sluiting/verhuizing van beide theaters de binnenstad zonder filmtheater zou komen te zitten. Als zoon van Kriterion-oprichter Piet Meerburg onderzocht hij de mogelijkheid om de studentenbioscoop in Rotterdam te vestigen. De gemeente was direct enthousiast, eindelijk hadden ze een antwoord op de aanhoudende kritiek dat er voor studenten zo weinig te beleven viel in de stad.
Zo begon een groep van vier studenten drie jaar geleden met het organiseren van filmvoorstellingen op locatie. Een jong en cultureel geëngageerd publiek wist de reizende cinema vrij snel te vinden, wat resulteerde in de opening van een locatie in het Zomerhofkwartier. Aan Krijn Meerburg de eer om de openingsfilm te kiezen. Ondanks dat dezelfde avond in zijn eigen theater het Architectuur Filmfestival van start ging was hij bij de opening om de film aan te kondigen. “Ik heb een groot zwak voor alles wat met Kriterion te maken heeft.” Kriterion heeft één zaal en een café die vooralsnog alleen op donderdag- en vrijdagavond geopend zijn.

Laagdrempelige buurtfunctie

Bas de Leijer is zelf filmmaker, maar was meteen enthousiast toen de deelgemeente een pitch uitschreef om films te vertonen in het herontwikkelde Kloostergebouw. Met een longlist van films en een kort maar krachtig verhaal wist hij de jury te overtuigen. Sindsdien programmeert hij elke woensdag een toegankelijke film. Bang voor concurrentie van Kriterion is hij niet. “We hebben een heel andere doelgroep. Zij trekken een hip, grotendeels jong publiek en draaien de wat ‘moeilijkere’ films. CineNoord heeft primair een buurtfunctie en wordt tot nu toe door de deelgemeente gefinancierd.” Ook al komt de helft van de bezoekers daadwerkelijk uit de buurt zijn er nog doelgroepen die hij moeilijk bereikt. “Het waren toch vooral hoogopgeleide mensen met een liefde voor film. Sinds ik met de Rotterdampas meedoe trek ik al een veel bredere doelgroep. Maar er komen weinig laagopgeleiden of laagopgeleide allochtonen. Terwijl de buurt wel voor een groot deel uit hen bestaat. Binnenkort draai ik “Skyfall” als proef, om te kijken of zo’n film een ander publiek kan trekken.”
Volgend jaar maakt CineNoord een professionaliseringsslag met het uitbreiden van de organisatie (er wordt een stichting opgericht) en het programma, met kinderfilms en een maandelijks verdiepingsprogramma.

Kwaliteit als maatstaf

De ambities van Revelino Heskes blijven niet bij een zaaltje om één of twee keer in de week te programmeren. Sinds 2009 heeft hij zijn zinnen gezet op een permanente bioscoop in Noord: de Noorder Bioscoop. Het oude Bergwegstation was daarvoor wat hem betreft de ideale locatie. “Ik woonde zelf net in Noord, en werd me bewust van het gebrek aan voorzieningen.” In 2010 draaide hij een piloteditie op zijn gedroomde locatie. Dat de buurt het een goed idee vond bleek wel uit de strak uitverkochte zalen en de meterslange rijen voor de deur. Toch lukte het door een combinatie van factoren niet om het klaarliggende plan uit te voeren. Na het Berwegstation waren er meerdere locatieplannen waaronder de zaal Kriterion bovenop het Groothandelsgebouwen en de Gouvernestraat. Heskes kreeg de subsidie uiteindelijk niet rond.
Dit weekend is het tijd voor zijn tweede filmfestival: Episode 2. Verbitterd is hij niet geworden, door alle tegenslagen. “Ik heb een committent gemaakt aan mezelf, ik geloof hier heilig in. Ook was het anders geweest als ik van de stichting Hofbogen een duidelijk ‘nee’ had gehoord ten opzichte van de Noorderbioscoop in het Bergwegstation. Als ik mijn geïnvesteerde tijd in geld zou uitdrukken zit ik op de 70.000 euro. Ik ga dit niet nog vier jaar volhouden.” In de Banier, een wijkcentrum naast de Hofbogen en voormalig thuishaven van theatergroep Siberia is dit weekend een uitgebreid programma van films en workshops, allen rondom het thema dans en theater.

Som der delen

De nog steeds groeiende initiatieven op het gebied van cinema lijken geen toeval. Vooral de uitstekende samenwerking tussen de drie partijen valt op. CineNoord vroeg de penningmeester van Kriterion voor zijn bestuur en de Noorder Bioscoop wende zich op zijn beurt tot CineNoord om te helpen met de productie van Episode II. Revelino Heskes is blij met de samenwerking. “Met zijn drieën zijn we groter dan de som der delen.”
De illustraties bij dit artikel zijn van Jeroen van de Ruit.
Episode 2 van Noorder Bioscoop loopt van vrijdag 25 oktober tot en met zondag 27 oktober. Alle informatie via de website. Voor meer informatie over respectievelijk CineNoord en Kriterion: klik hier en hier.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina