Ga naar de inhoud

"De straten van Rotterdam moeten weer rood kleuren"

De PvdA kwam afgelopen zondag voor de tweede van drie lijsttrekkersdebatten samen. Namens Vers Beton waren journaliste Jenny Venhuizen en fotograaf Frank Hanswijk daarbij.


Afgelopen zondag kwamen leden van de Partij van de Arbeid samen op Zuid voor het tweede van in totaal drie lijsttrekkersdebatten. En hoewel het een gure dag was en het leek alsof de regen nooit meer zou stoppen, was het aangenaam in Grand Café Rijnhaven. De mooie roodfluwelen kussentjes op de banken waren opgeschud, hoog boven de hoofden knisperde op een beeldscherm een behaaglijk openhaardvuurtje. Eigenlijk was er dus niets wat de kandidaten Leo Bruijn, Carlos Gonçalves en Hamit Karakus ervan weerhield om er een mooi lijsttrekkersdebat van te maken.

Waarom doet Eerdmans niet mee?

Terwijl de microfoons worden klaargezet, druppelt het café langzaam vol met verregende Rotterdamse PvdA-leden. Een paar zijn trots gekleed in de rode tinten van de partij. Een speldje in de vorm van een roos schittert op het jasje van Leo Bruijn. Nergens een spoor van onzekerheid, en dat terwijl de PvdA er toch niet echt rooskleurig voorstaat in de landelijke peilingen. De vooraf aan het debat uitgedeelde folders en brieven van de kandidaten verklappen al een beetje waar het de kandidaten om te doen is: veiligheid, onderwijs en economie. Maar eerst krijgen de kandidaten de kans om zichzelf voor te stellen en uit te leggen wat de partij voor ze betekent.
Gonçalves wil dat de partij weer de grootste gaat worden. De straten van Rotterdam moeten weer rood kleuren, zegt hij. Hoe hij dat precies voor zich ziet wordt alleen nog niet duidelijk. Bruijn heeft zijn pijlen vooral gericht op Joost Eerdmans, de net gekozen lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. De PvdA’er vond al zeker vijf punten waar Eerdmans de fout in ging. Een vrouw in de zaal vraagt zich vervolgens fluisterend af waar Eerdmans überhaupt is: ‘Hij is toch ook lijsttrekker?’
Karakus praat vooral over bouwprojecten en vertelt wat hij als wethouder bereikt heeft op Zuid. Veelvuldig gebruikt hij zijn slogan, die hoogstwaarschijnlijk bedoeld is als sneer richting Leefbaar Rotterdam: ‘zij praten erover, wij doen het.’ Het debat kabbelt verder. Naast mij valt een jongetje in slaap op schoot van zijn moeder. Zijn zusje heeft haar meegenomen Donald Duckjes echter nog niet eens  opengeslagen. ‘Mag ik ook stemmen’, vraagt ze aan haar moeder, want ze vindt Hamit Karakus duidelijk de beste.

Het is de liefde voor de partij, die deze kandidaten verbindt

Leo Bruijn heeft inmiddels het woord genomen en spreekt passievol over de migranten in Rotterdam: ‘Deze groep moet je niet afschrijven, maar juist meenemen.’ Hij verafschuwt hoe Leefbaar Rotterdam het onderbuikgevoel van de Rotterdammers aanspreekt met flyers tegen het Polenhotel. Gonçalves is het met hem eens. Hij vindt dat Eerdmans geen eerlijke politiek bedrijft. ‘Hij grijpt terug naar de oude politiek. Eerst afgeven op de moslims en nu op de Polen en Bulgaren. Het is te makkelijk.’
Als het debat is afgelopen en de bitterballen en kipnuggets rondgaan, wordt de nauwelijks gebruikte strijdbijl alweer begraven. PvdA-leden en politici slaan elkaar op de schouder. Ze kunnen zich uiteindelijk nog het meest vinden in de verzoenende woorden van de debatleidster: ‘Het is de liefde voor de partij, die deze kandidaten verbindt.’
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures