Ga naar de inhoud

Donkere dagen offensief

De ‘donkere dagen’ zijn voor inbrekers en straatrovers ieder jaar weer een dankbare gelegenheid om hun slag te slaan. Elke deelgemeente onderneemt zijn eigen acties. In Kralingen-Crooswijk organiseren ze onder meer een bijeenkomst over inbraakpreventie. Iris van der Spoel bezocht deze voor Vers Beton.
Terug van vakantie vind ik in de bus een “Uitnodiging voor een inbraakpreventie bijeenkomst door een Ex inbreker!” Het zal het lullige A4‘tje wel zijn, dat ik verfomfaaid uit de stapel oude kranten trek, maar ik heb niet direct hoge verwachtingen van deze handreiking van deelgemeente en politie.
Inbraakpreventie, ik ben voor. Maar ik vraag me af of een gastcollege van een ex-inbreker en een gratis kierstandhouder het zullen afleggen tegen het in de volksmond als effectiever beschouwde “boeven vangen”.

illustratie
illustratie

Flauwekul

De deuren van Zalencentrum Koos openen die avond om 19.00 uur. Wat vindt de eigenaar er eigenlijk van? “Allemaal flauwekul”, aldus Koos. “Mensen komen alleen maar voor het cadeautje.” Ah, de gratis kierstandhouder? “Precies. Ik zie het keer op keer gebeuren. Vandaag stonden ze al om 18.15 voor de deur, maar soms komen ze er een dag van tevoren al bij mij om vragen.”
Onder het motto ‘Elke inbraak is er één teveel’ opent voorzitter Wim van Heemst de avond in de zaal die plaats biedt aan 130 Crooswijkers, waarvan er 65 zijn komen opdagen. Vooral bewoners van de straten op en rond het oude Slachthuisterrein in Crooswijk, een buurtje met een omtrek van zo’n anderhalve kilometer, worden hier beoogd. Bij navraag blijkt dat in november tot en met februari meer dan de helft (78) van het totale aantal geregistreerde inbraken in heel Kralingen-Crooswijk (144) in dit buurtje wordt gepleegd.* Het moet gezegd, ik als omwonende begin toch nieuwsgierig te worden naar die tips van ervaringsdeskundige Evert.

De Inbreker

Zowel Koos’ als mijn eigen aanvankelijke cynisme blijken niet geheel terecht. Al snel na binnenkomst -gratis kierstandhouder en dito koffie van Koos in de pocket-  blijkt dat ook onder de bezoekers zich veel ervaringsdeskundigen bevinden: mensen bij wie is ingebroken en die oprecht hopen wat op te steken vanavond.
In een oude aflevering van de tv-serie De Inbreker zien we ex-inbreker Evert met een ogenschijnlijk onschuldig keukentrapje dat door de bewoners in de achtertuin gestald is op het dak van een schuur klimmen, om vervolgens met behulp van de eveneens klaarstaande bezem door het openstaande klapraam op de eerste verdieping het huis binnen te dringen. Hierna haalt hij een zo mogelijk nog onschuldiger ogende kruiwagen uit de schuur om deze vol te laden met de laptops en dure kleding van de bewoners. Hoewel de inbraak in scène is gezet, zien we de ‘gedupeerden’ snikken. “Een inbraak is een emotionele gebeurtenis. De privacy van de bewoners wordt echt aangetast,” aldus Evert. High impact crime, noemt de politie dat.
In de zaal beginnen de emoties op te lopen. De nervositeit is voelbaar als we herkenbare klapraampjes, cilindersloten en briefjes met “Ben om 16.00 uur terug! groetjes Bep” uit onze eigen buurt voorbij zien komen op het scherm. Wat Evert op TV doet, heeft hij die middag ook in Crooswijk gedaan: spotten waar bewoners steken laten vallen bij het afsluiten van hun woning.

Buurtbabbelaars

En alsof klapraampjes en kruiwagens nog niet genoeg zijn, is er ook nog de babbeltruc. Oplichters bellen aan, doen zich voor als ‘de meterman’, en bestelen je vervolgens waar je bijstaat. Dieven in disguise dus.
Als Evert in een spectaculaire finale laat zien hoe een bewoner van een verzorgingstehuis hem met zijn babbeltruc tot twee keer toe wegstuurt vanachter, jawel, haar kierstandhouder, klinkt er luid applaus voor zowel de dame op leeftijd als voor Evert. Hij heeft ons geleerd dat het laten slingeren van ladders in achtertuinen hetzelfde effect heeft als het klaarleggen van een koevoet in het raamkozijn en spreekt ons vermanend toe over het belang van oplettendheid van bewoners en buren: het beste wapen in de strijd tegen jatwerk.
Ook al komt de helft van Everts presentatie uit het tv-programma, ik ben gewaarschuwd. Met dank aan de deelgemeente. Zoals je na een bioscoopbezoek aan de nieuwe James Bond-film op je hoede voor bad guys de bioscoop uitloopt, zo fiets ik die avond naar huis met een nieuw oog voor verdachte personen. Alsof de duvel ermee speelt tref ik bij thuiskomst twee onbekenden voor mijn flat op wiens poging aan te bellen niet werd gereageerd. Of ze achter mij aan naar binnen mogen lopen? Ehm… Het vraagt toch ook om enige durf om babbelaars buiten de deur te houden. Durf en een kierstandhouder.
*  De cijfers zijn afkomstig van de Directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam en hebben betrekking op de periode 2005-2012
* Er werden die avond 46 kierstandhouders uitgedeeld.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Boijmans: er zijn nog genoeg hordes te nemen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Ervan uitgaande dat het Boijmans in 2030 weer opengaat, is de verbouwing nu grofweg halverwege. Voor het eerst sinds het museum vijf jaar geleden de deuren sloot, ligt er een plan met een deugdelijke doorrekening. Tussen gemeente, museumdirectie en Mecanoo is, na veel gesteggel, de kou weer uit de lucht. Waar komt dat nieuwe optimisme vandaan?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures