Ga naar de inhoud

Gino Undercover: Daklozen II

Gino van Weenen heeft een fascinatie voor mensen. In alle lagen van de bevolking zijn er groepen, subculturen, beroepen maar ook plekken waar je grenzeloos nieuwsgierig naar kunt zijn. Elke twee weken gaat Gino voor Vers Beton ‘undercover’ in een ander deel van Rotterdam. Nina Fernande maakt illustraties bij zijn verslag. Vandaag deel twee van zijn zoektocht naar de Rotterdamse daklozen. 

illustratie
illustratie

Na een eerdere zoektocht in het centrum van Rotterdam vingen Nina en ik bot. Het lijkt alsof de daklozen zijn verdwenen in de Maasstad. Na advies van bekende mensen van de straat zoals Hans Worst en vriendelijke taxichaffeurs gingen wij naar de ‘s-Gravendijkwal want dat is waar Rotterdam West begint, de scheidslijn tussen het centrum en het Wilde Westen. Volgens de verhalen lopen hier de hoeren, drugsdealers en daklozen.
Wij reden langs de straat: geen spoor van daklozen of aanverwante types. Toevallig passeren wij de mannen van Stadstoezicht, misschien hebben zij een antwoord?  “Als wij mensen ’s nachts op straat vinden sturen wij ze altijd naar De Ontmoeting, daar kunnen ze verder”.
Iets verderop vinden wij de Ontmoeting, ooit gesticht door een aantal predikanten uit christelijke kerken om dak- en thuislozen te helpen. Een dagopvang die veel mensen helpt om de zaken weer op orde te krijgen. In de korte tijd dat ik hier sta te wachten lopen ze de deur plat. Daarbij vertrappen ze ook mijn vooroordelen, geen baarden, versleten kleding of sterke geur.
In het voorbijgaan zie ik mannen van middelbare leeftijd zonder duidelijk profiel. Allemaal kennen ze hun eigen probleem en zoeken ze naar een uitweg, bij de een duurt het langer dan bij de ander. Zo ontmoeten wij bij de voordeur Popeye, naar eigen zeggen de bekendste dakloze van Nederland. Een voorbijganger en mede-dakloze zegt dat hij de dag ervoor nog in Man Bijt Hond te zien was. Tevens beweert hij een hoofdrol te hebben in een documentaire. Ik heb flink gezocht maar kon de beelden niet vinden; voor mij blijft dit in elk geval een raadsel. Deze man is in ieder opzicht wel een opvallende verschijning en daardoor nog het meest de vagebond die ik voor ogen had.
“Ik heb nu een eigen huisje en ben van de straat, veel beter joh, je moet oppassen in zo’n opvang, gek zijn ze”, spreekt hij met veel ervaring.
Koos, een andere bezoeker heeft ook niet zo veel op met de hulpverlenende instanties. “Ze zijn alleen maar uit op je geld, ze pakken alles af”. Hij is onderweg naar het stadhuis om een nieuwe id-kaart te laten maken. Of hij daar snel komt is de vraag, hij heeft een kapotte heup. “Zo kan ik ook niet werken en zonder geld kommie nergens”, zegt hij schouderophalend. Op zijn geschoren hoofd prijken afbeeldingen van Ernie en een bulldog. Waarom hij de Ernie tattoo ooit heeft laten zetten weet hij niet meer. Hij zou graag nog een hele dag verder praten maar moet nu echt weg. Wij besluiten ook eens verder te gaan.
Het duurde lang voor dat ik de daklozen van Rotterdam vond. Dakloos zijn kan niet in het Rotterdamse centrum omdat je daar niet kan wonen voor weinig. Ik zocht naar mensen die er zo uitzagen zoals ik al jarenlang voor ogen had, dit is echter geen reëel beeld meer. De centra zitten vol met mensen die zich door omstandigheden genoodzaakt voelen om tijdelijk op straat te leven, daarmee verworden ze niet meteen tot alcoholisten en junks.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures