Ga naar de inhoud

Ludiek momentje, want de strijd is begonnen

Wouter Sibum is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de beeldexpert van Vers Beton. Beelduitingen zijn een wezenlijk deel van de verkiezingscampagnes, maar worden zelden onder de loep genomen. We kennen allemaal het hilarische promotiefilmpje van Trots op Nederland of de Schuursponsjes van de SP, maar kijken we niet te snel over deze campagneonderdelen heen? Aan de hand van drie simpele stappen onderzoekt hij de belangrijkste beelduitingen van de Rotterdamse politieke partijen. Wat is het? Waar dient het voor? En welk effect heeft het?De Jong en Eerdmans

Het beeld

Op deze foto, die ik tegen kwam in het Rotterdamse katern van een in de trein rondslingerende gratis krant, zie ik twee mannen staan. De ene draagt een pak met blauwe stropdas, de ander draagt een overhemd met het bovenste knoopje losjes open – en heeft een moderne bril op. De laatste man lacht, staat relaxed in een deuropening en houdt een met doorzichtig folie ingepakt mandje vast. Hij is een halve kop groter dan de man die buiten staat. Ze staan in een decor van beige baksteen, een grijze deurpost en raamkozijn, met op de achtergrond een blank gelakte houten trap. Een schoenenkastje, jassen aan de kapstok en een boodschappentas op de grond zijn wat verscholen onder de trap zichtbaar. De twee mannen schudden elkaar de hand.

Waar dient het voor?

Het is een ludiek momentje, een eerste uiting in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in Rotterdam. Hugo de Jonge, lijsttrekker en wethouder van het CDA, is op bezoek bij Joost Eerdmans, de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. Opvallend is dat de ontmoeting plaatsvindt in Capelle aan den IJssel, waar Eerdmans woont. De Jonge wil er graag op wijzen dat de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam niet eens in de Maasstad woont, en biedt Eerdmans daarom een mandje met ‘typisch Rotterdamse producten’ aan: 010 Energy drink, Rotterdamse koekjes en wetenswaardigheden over de stad en de Euromast. Daarnaast wil het CDA met deze semi-vriendelijk bedoelde verwelkomingsactie graag zelf duidelijk aanwezig zijn in de verkiezingsstrijd.

Werkt het?

Nee. De foto roept een beeld op van een man die zich wat ongemakkelijk en onaangekondigd opdringt bij de ander. Die lijkt bovendien beter met dit soort situaties bekend. Ludiek is natuurlijk leuk en aardig, maar erg scherp is dit eerste speldenprikje van het CDA nog niet. Het geheel is ook te zien in een video van RTV Rijnmond. De video weet niet veel toe te voegen, behalve dat het iets weg heeft van een wat zenuwachtige versie van een PowNed- item. En dat leidt alleen nog maar verder af van het doel van deze verrassingsactie; namelijk aantonen dat er een discrepantie bestaat tussen de lijsttrekker en het idee dat Leefbaar Rotterdam uit Rotterdammers bestaat. Het roept ook een beeld op van een CDA-er die niet echt weet te overtuigen.

Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures