Ga naar de inhoud

Met de poten in de modder

Hoewel de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 inmiddels zijn begonnen, zijn de meeste kiezers zich nog van geen kwaad/verkiezingen bewust. Daarom gaan de partijen de straat op. In Delfshaven was het afgelopen zaterdag dubbel feest. De PvdA hield er een MegaCanvasZaterdag en GroenLinks organiseerde een Roadshow Light. Voor Vers Beton gingen Myrta Otten en fotograaf Victor Wollaert mee op pad.


Zaterdag 19 oktober, half één ’s middags, PC Hooftplein.  Ik maak me op voor een spektakel. MegaCanvasZaterdag. Op de PvdA-site staat namelijk dat ze “vandaag echt goed uitpakken”. Al dagen heb ik het liedje ‘Vandaag is Rood’ van Marco Borsato in m’n hoofd. Zoiets stel ik me namelijk voor. Rode spandoeken langs de weg, wapperend vanaf de gevels, het rood van de PvdA waar ik ook kijk.
De eerste PvdA-arrivees halen me echter al snel uit m’n rode droom, door uit te leggen dat canvassen staat voor de wijk ingaan om te zien wat er leeft. Geen spandoeken, maar enquêteformulieren die ingevuld worden op basis van gesprekken met de burger. Terwijl de hesjes, rozen en enquêteformulieren worden verdeeld legt vrijwilliger Peter me uit dat zijn partij zo’n beetje elke week canvast. “We zijn een echte grass roots partij, met de poten in de modder”.
Nadat de de drie kandidaats-lijsttrekkers Leo Bruijn, Hamit Karakus en Carlos Gonçalves (de lijsttrekkersverkiezingen zijn nog in volle gang) en ook het speciaal ingevlogen Kamerlid Mohamed Mohandis zijn gearriveerd, is het tijd om te gaan. Na een korte motivatiespeech van  fractievoorzitter Marco Heijmen (“Zetel erbij!”) trekt het gezelschap de wijk in. ‘Follow the leader’ zingt Karakus, terwijl hij al rozen uitdelend achter Heijmen aanloopt.
In de eerste zijstraat van het PC Hooftplein verspreiden de canvassers zich. Er wordt aangebeld, er worden rozen uitgedeeld, maar vooral wordt er flink tussen de PvdA’ers onderling gekletst. Of het mailtje om te stemmen voor de lijsttrekkers al is aangekomen? En hoe het nu moet als je internetbrowser het stemformulier niet ondersteunt? Het lijkt de sociaaldemocraten best goed uit te komen dat dat bij het merendeel van de huizen niet wordt opengedaan. Fractievoorzitter Marco kijkt met een sigaretje tussen de lippen van een afstandje tevreden toe. Een kwartier later hoopt de groep zich aan het eind van de straat op, wachtend op instructies van ‘the leader’. Welgeteld één enquêteformulier is ingevuld. “De meneer was het meest tevreden over de parkeergelegenheid in de wijk”. Dit is dus canvassen.
Ik kijk achterom. Eén vrijwilliger, Matthijs,  is pas halverwege de straat,  diep in gesprek met een bewoner. Dàt is canvassen.

~

Een kilometer verderop is GroenLinks bezig met een Roadshow. Voordat mijn fantasie op hol kon slaan, ben ik door campagneleider Peter Jan de Werk gewaarschuwd dat het geen groots spektakel zal zijn. “Het is een hele kleine versie van de Roadshow, zonder optredens of stands. Meer een Roadshow light”. Bij de verschillende uitgangen van de markt op het Visserijplein zijn steeds één of twee GroenLinksers bezig gesprekjes aan te knopen met de marktgangers.
Het gaat er gemoedelijk aan toe. De meeste kiezers hebben nog niet echt een standpunt ingenomen, maar naarmate de verkiezingen dichterbij komen worden de meningen en discussies feller, legt Peter Jan uit. “Maar nu is het ook belangrijk al aanwezig te zijn in de wijk. Met de poten in de modder. Dat is GroenLinks”, voegt hij eraan toe. Naast hem zit vrijwilliger Frank al ruim tien minuten gehurkt naast een dame in een scootmobiel, diep in gesprek. Het blijkt een kennis te zijn.
Als het begint te regenen houd ik het voor gezien. Op de terugweg zie ik nog net een hele club GroenLinksers lunchroom Oproer!  binnenglippen. Met de poten in de modder moet natuurlijk niet te letterlijk worden genomen.
 
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures