Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoewel de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 inmiddels zijn begonnen, zijn de meeste kiezers zich nog van geen kwaad/verkiezingen bewust. Daarom gaan de partijen de straat op. In Delfshaven was het afgelopen zaterdag dubbel feest. De PvdA hield er een MegaCanvasZaterdag en GroenLinks organiseerde een Roadshow Light. Voor Vers Beton gingen Myrta Otten en fotograaf Victor Wollaert mee op pad.


Zaterdag 19 oktober, half één ’s middags, PC Hooftplein.  Ik maak me op voor een spektakel. MegaCanvasZaterdag. Op de PvdA-site staat namelijk dat ze “vandaag echt goed uitpakken”. Al dagen heb ik het liedje ‘Vandaag is Rood’ van Marco Borsato in m’n hoofd. Zoiets stel ik me namelijk voor. Rode spandoeken langs de weg, wapperend vanaf de gevels, het rood van de PvdA waar ik ook kijk.
De eerste PvdA-arrivees halen me echter al snel uit m’n rode droom, door uit te leggen dat canvassen staat voor de wijk ingaan om te zien wat er leeft. Geen spandoeken, maar enquêteformulieren die ingevuld worden op basis van gesprekken met de burger. Terwijl de hesjes, rozen en enquêteformulieren worden verdeeld legt vrijwilliger Peter me uit dat zijn partij zo’n beetje elke week canvast. “We zijn een echte grass roots partij, met de poten in de modder”.
Nadat de de drie kandidaats-lijsttrekkers Leo Bruijn, Hamit Karakus en Carlos Gonçalves (de lijsttrekkersverkiezingen zijn nog in volle gang) en ook het speciaal ingevlogen Kamerlid Mohamed Mohandis zijn gearriveerd, is het tijd om te gaan. Na een korte motivatiespeech van  fractievoorzitter Marco Heijmen (“Zetel erbij!”) trekt het gezelschap de wijk in. ‘Follow the leader’ zingt Karakus, terwijl hij al rozen uitdelend achter Heijmen aanloopt.
In de eerste zijstraat van het PC Hooftplein verspreiden de canvassers zich. Er wordt aangebeld, er worden rozen uitgedeeld, maar vooral wordt er flink tussen de PvdA’ers onderling gekletst. Of het mailtje om te stemmen voor de lijsttrekkers al is aangekomen? En hoe het nu moet als je internetbrowser het stemformulier niet ondersteunt? Het lijkt de sociaaldemocraten best goed uit te komen dat dat bij het merendeel van de huizen niet wordt opengedaan. Fractievoorzitter Marco kijkt met een sigaretje tussen de lippen van een afstandje tevreden toe. Een kwartier later hoopt de groep zich aan het eind van de straat op, wachtend op instructies van ‘the leader’. Welgeteld één enquêteformulier is ingevuld. “De meneer was het meest tevreden over de parkeergelegenheid in de wijk”. Dit is dus canvassen.
Ik kijk achterom. Eén vrijwilliger, Matthijs,  is pas halverwege de straat,  diep in gesprek met een bewoner. Dàt is canvassen.

~

Een kilometer verderop is GroenLinks bezig met een Roadshow. Voordat mijn fantasie op hol kon slaan, ben ik door campagneleider Peter Jan de Werk gewaarschuwd dat het geen groots spektakel zal zijn. “Het is een hele kleine versie van de Roadshow, zonder optredens of stands. Meer een Roadshow light”. Bij de verschillende uitgangen van de markt op het Visserijplein zijn steeds één of twee GroenLinksers bezig gesprekjes aan te knopen met de marktgangers.
Het gaat er gemoedelijk aan toe. De meeste kiezers hebben nog niet echt een standpunt ingenomen, maar naarmate de verkiezingen dichterbij komen worden de meningen en discussies feller, legt Peter Jan uit. “Maar nu is het ook belangrijk al aanwezig te zijn in de wijk. Met de poten in de modder. Dat is GroenLinks”, voegt hij eraan toe. Naast hem zit vrijwilliger Frank al ruim tien minuten gehurkt naast een dame in een scootmobiel, diep in gesprek. Het blijkt een kennis te zijn.
Als het begint te regenen houd ik het voor gezien. Op de terugweg zie ik nog net een hele club GroenLinksers lunchroom Oproer!  binnenglippen. Met de poten in de modder moet natuurlijk niet te letterlijk worden genomen.
 
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Myrta Otten

Myrta Otten

Myrta Otten(1987) groeide op in Rotterdam-Lombardijen (met kippen in de tuin) om vervolgens haar hart te verliezen aan het Nieuwe Westen. Oud-Charlois lonkte echter vanaf de overkant van de Maas. Sinds kort woont ze weer op Zuid. Met kippen in de tuin.

Fan van de leus ‘ik ben niet gek, ik ben een Rotterdammer’.

Profiel-pagina
portret foto VW site Syndesmokopie

Victor Wollaert

Fotograaf

Victor Wollaert (1978) is Limburger van geboorte maar al meer dan 10 jaar trotse inwoner van Rotterdam. In journalistieke en commerciële reportages over bedrijfskundige en economische onderwerpen ligt zijn kracht. Hij fotografeert o.a. voor NRCQ.nl, Soigneur en Vers Beton en deed mee aan de 2014 editie van De Kracht van Rotterdam.

Profiel-pagina