Mark de Boer is vanaf deze week onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week waren dat: het afscheid van CDA’er Wubbo Tempel, de huishoudelijke verzorging die werd gefinetuned, goedbetaalde bestuurders van gesubsidieerde instellingen die de deur werden gewezen en dat we niet hoeven te treuren om het ontbreken van een kinderkickboxgala in Rotterdam.
Vertrek Wubbo Tempel
Na 3,5 jaar in de Rotterdamse politiek nam CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel deze week afscheid van de gemeenteraad. Hij wordt wethouder in Korendijk (dat ligt hier, geeft niet als u dat niet wist). Wie denkt aan Wubbo, denkt aan coffeeshops en shishalounges. Maar hij was ook degene die het afscheidsfeest voor Beatrix voorstelde en hij was de eerste die zich positief uitsprak over een nieuw Feyenoordstadion (door sommigen daarom de ‘Wubbo-Tempel’ genoemd).
Maar Wubbo was geen raspoliticus, collega’s typeren hem als iemand die altijd oplossingen zoekt, nooit op de man speelt maar altijd inhoudelijk blijft en rust uitstraalt. Rust op het werk, dat wel, want thuis kwam hij niet eens meer toe aan het maaien van zijn gras. “Ik geef u op een briefje”, besloot burgemeester Aboutaleb zijn afscheidsspeech dan ook met een knipoog: “als wethouder van Korendijk heeft u weer alle tijd voor uw tuintje.” Wubbo, het ga je goed!
Thuiszorg
In april dit jaar is de thuiszorg drastisch veranderd met meer nadruk op maatwerk (nieuwe indicaties) en meer verantwoordelijkheden voor de omgeving van de hulpbehoevende. De één noemt het efficiënter werken, de ander een keiharde bezuiniging. Donderdag debatteerde de gemeenteraad over een tussenrapportage, diverse partijen zouden graag nog wat sleutelen aan de plannen.
Zo moet er langer de tijd genomen worden voor keukentafelgesprekken, om alle veranderingen goed toe te lichten (voorstel van alle partijen, behalve Leefbaar). Daar moet een familielid bij zijn, om onduidelijkheden te voorkomen (voorstel CDA). Het gesprek moet daarbij écht aan de keukentafel plaatsvinden, niet over de telefoon (SP). Ook moet er een onafhankelijk klachtenmeldpunt komen (VVD & SP) en uiteraard een risicoanalyse (Leefbaar). Verder toetsen we in de toekomst de onderaannemers op kwaliteit (Leefbaar) en of welzijn nog wel boven een commercieel belang gaat (ChristenUnie-SGP).
Subsidieverordening 2014
De gemeenteraad sprak deze week unanieme steun uit voor het nobele voorstel van Claus Verbrugge (PvdA) en Leo de Kleijn (SP), om geen subsidie meer toe te kennen aan instellingen waarvan de bestuurders topsalarissen krijgen (228.599 euro per jaar, de zogenaamde WNT-norm). Wethouder Moti begreep deze weerstand tegen in weelde levende bestuurders wel. Hard gelachen werd er om zijn voorbeeld van bestuurders in dure auto’s. Ongetwijfeld moest men denken aan de nieuwe Tesla van het stadsbestuur of de Maserati van Marco Pastors.
Geen kinderkickboxgala in Rotterdam
Dat nota bene het EO-programma De Vijfde Dag afgelopen week leidde tot een Rotterdamse actualiteit: het leek wethouder Antoinette Laan een leuke openingsgrap. Enigszins nonchalant en droog stelde ze de indiener van het debat, Jeffrey Rijken (Leefbaar), gerust: in Rotterdam zijn geen kinderkickboxgala’s.
Maar wat als? “Hebben we in Rotterdam een beetje geregeld dat die hoofdjes beschermd zijn?” vroeg Jos Verveen (D66). Gelukkig is zijn tedere ongerustheid alweer bijna overbodig: een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op slaan en schoppen op een kinderhoofdje bij het kickboksen. Helemaal geen onaardig plan.
Rotterdamse politici van de week
#raad010 politici vd week: @WubboTempel (neemt afscheid), @clausverbrugge & @ldekleijn (topinkomens gesubsidieerde instellingen aan banden).
— Mark de Boer (@m_de_boer) October 4, 2013
Al 4 reacties — discussieer mee!
Mooi stuk. Nuance op zijn plaats bij Subsidieverordening 2014: er wordt op de subsidie gekort als managers teveel verdienen. Maar er wordt wel nog steeds subsidie gegeven. De kortingen zullen in de praktijk veelal oplopen tot enkele tienduizenden euro’s op een subsidie van een miljoen of meer. Overigens een goed begin.
Een voorstel om zorg- en welzijnsorganisaties waarvan de managers teveel verdienen geen subsidie meer toe te kennen, werd eerder van de hand gewezen:
http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/new/comments/rotterdamse_norm_salarissen_zorgbestuurders_verworpen/
Dank Maarten, voor deze nuancering.
Leuk eerste artikel van onze eigen rotteleaks
Kijk, al reacties vanuit de gemeenteraad bij aflevering 1. Leuk!