Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 40

Wubbo, het ga je goed!
Wubbo, het ga je goed!

Mark de Boer is vanaf deze week onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week waren dat: het afscheid van CDA’er Wubbo Tempel, de huishoudelijke verzorging die werd gefinetuned, goedbetaalde bestuurders van gesubsidieerde instellingen die de deur werden gewezen en dat we niet hoeven te treuren om het ontbreken van een kinderkickboxgala in Rotterdam.

Vertrek Wubbo Tempel

Na 3,5 jaar in de Rotterdamse politiek nam CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel deze week afscheid van de gemeenteraad. Hij wordt wethouder in Korendijk (dat ligt hier, geeft niet als u dat niet wist). Wie denkt aan Wubbo, denkt aan coffeeshops en shishalounges. Maar hij was ook degene die het afscheidsfeest voor Beatrix voorstelde en hij was de eerste die zich positief uitsprak over een nieuw Feyenoordstadion (door sommigen daarom de ‘Wubbo-Tempel’ genoemd).
Maar Wubbo was geen raspoliticus, collega’s typeren hem als iemand die altijd oplossingen zoekt, nooit op de man speelt maar altijd inhoudelijk blijft en rust uitstraalt. Rust op het werk, dat wel, want thuis kwam hij niet eens meer toe aan het maaien van zijn gras. “Ik geef u op een briefje”, besloot burgemeester Aboutaleb zijn afscheidsspeech dan ook met een knipoog: “als wethouder van Korendijk heeft u weer alle tijd voor uw tuintje.” Wubbo, het ga je goed!

Thuiszorg

In april dit jaar is de thuiszorg drastisch veranderd met meer nadruk op maatwerk (nieuwe indicaties) en meer verantwoordelijkheden voor de omgeving van de hulpbehoevende. De één noemt het efficiënter werken, de ander een keiharde bezuiniging. Donderdag debatteerde de gemeenteraad over een tussenrapportage, diverse partijen zouden graag nog wat sleutelen aan de plannen.
Zo moet er langer de tijd genomen worden voor keukentafelgesprekken, om alle veranderingen goed toe te lichten (voorstel van alle partijen, behalve Leefbaar). Daar moet een familielid bij zijn, om onduidelijkheden te voorkomen (voorstel CDA). Het gesprek moet daarbij écht aan de keukentafel plaatsvinden, niet over de telefoon (SP). Ook moet er een onafhankelijk klachtenmeldpunt komen (VVD & SP) en uiteraard een risicoanalyse (Leefbaar). Verder toetsen we in de toekomst de onderaannemers op kwaliteit (Leefbaar) en of welzijn nog wel boven een commercieel belang gaat (ChristenUnie-SGP).

Subsidieverordening 2014

De gemeenteraad sprak deze week unanieme steun uit voor het nobele voorstel van Claus Verbrugge (PvdA) en Leo de Kleijn (SP), om geen subsidie meer toe te kennen aan instellingen waarvan de bestuurders topsalarissen krijgen (228.599 euro per jaar, de zogenaamde WNT-norm). Wethouder Moti begreep deze weerstand tegen in weelde levende bestuurders wel. Hard gelachen werd er om zijn voorbeeld van bestuurders in dure auto’s. Ongetwijfeld moest men denken aan de nieuwe Tesla van het stadsbestuur of de Maserati van Marco Pastors.

Geen kinderkickboxgala in Rotterdam

Dat nota bene het EO-programma De Vijfde Dag afgelopen week leidde tot een Rotterdamse actualiteit: het leek wethouder Antoinette Laan een leuke openingsgrap. Enigszins nonchalant en droog stelde ze de indiener van het debat, Jeffrey Rijken (Leefbaar), gerust: in Rotterdam zijn geen kinderkickboxgala’s.
Maar wat als? “Hebben we in Rotterdam een beetje geregeld dat die hoofdjes beschermd zijn?” vroeg Jos Verveen (D66). Gelukkig is zijn tedere ongerustheid alweer bijna overbodig: een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op slaan en schoppen op een kinderhoofdje bij het kickboksen. Helemaal geen onaardig plan.

Rotterdamse politici van de week

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam