Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 41

Luchtvervuiling in Rotterdam
Luchtvervuiling in Rotterdam

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Deze week waren dat: de lobby voor een betere luchtkwaliteit, Joost Eerdmans als de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam en de chocomelconsumptie van de PvdA-fractie.

Rotterdam vraagt om schone lucht

De luchtkwaliteit is op sommige plekken in Rotterdam ronduit slecht. Hoewel de stikstofdioxide-meetcampagne van Milieudefensie ons hier opnieuw op heeft gewezen, komt dit nieuws natuurlijk niet echt uit de lucht vallen. Rotterdam is nu eenmaal een autostad. Bewoners van bijvoorbeeld de ’s-Gravendijkwal beklagen zich al jaren op het stadhuis over het verkeersriool voor hun deur.
Uitstellen is niet langer een optie, nu de stad nog maar een jaar heeft om aan de nieuwe Europese milieunormen te voldoen. Lukt dit niet, dan kan Rotterdam een miljoenenboete van Europa verwachten. Ook volgt dan wellicht een verplichte bouwstop, zo is te lezen in een brief van wethouder Van Huffelen aan de gemeenteraad. Een subtiel communicatiefoutje: allerbelangrijkst is natuurlijk de gezondheid van Rotterdammers!
Om de slechte luchtkwaliteit tegen te gaan is een stevig pakket aan maatregelen nodig. Een hele uitdaging voor de wethouder, die niet automatisch op steun van de coalitie kan rekenen. Zo zullen VVD en CDA moeite hebben met maatregelen die de automobilist treffen, al zijn de christendemocraten mogelijk over te halen als ze hun gewenste sloopregeling krijgen.
De grote vraag is wat Leefbaar gaat doen. Zien ze de maatregelen als een voortzetting van het Rotterdamse duurzaamheidsbeleid (waar Leefbaar fel op tegen is), of ziet de volkspartij de maatregelen als een bescherming van de Rotterdamse volksgezondheid? Zonder steun van Leefbaar blijft alleen een links blok over met vermoedelijk steun van SP, GroenLinks en de ChristenUnie-SGP.
Het is dus absoluut niet onmogelijk om met maatregelen te komen waar een meerderheid voor is. Al dreigt het gevaar van een waterig compromis. Om wat druk op de ketel te zetten kreeg de gemeenteraad woensdagavond alvast een lijst met 6.876 handtekeningen van Rotterdammers die vragen om schone lucht. Wordt dus vervolgd.

Leefbaar gaat met Eerdmans winnen

Afgelopen zondag kozen leden van Leefbaar Rotterdam unaniem voor Joost Eerdmans als lijsttrekker. Met de oud-LPF’er aan het roer moet de partij weer de grootste partij van Rotterdam worden. Een voorzichtige voorspelling: met de charismatische Eerdmans gaat dat wel lukken, als de partij niet op de handen gaat zitten.
Velen verwachten van Eerdmans een felle campagne, waarin in ieder geval het huidige stadsbestuur er flink van langs zal krijgen. De kleine partijen hopen ondertussen dat de campagne niet, net als vier jaar geleden, uitdraait op een tweestrijd tussen PvdA en Leefbaar, waardoor zij leeggezogen worden. Het is aan Eerdmans om daarbij de toon te zetten: wordt het een vechtcampagne of een constructief debat? Hoe dan ook: Joost, welkom in Rotterdam!

De PvdA draait op chocomel

Hoewel ik met een knipoog tot ‘spion op het stadhuis’ gebombardeerd ben, maken sommigen mij het schrijven van deze column wel erg eenvoudig. Zo was de stadhuiscateraar zo vriendelijk mij de rekeningen van alle politieke partijen te bezorgen en zo inzage te geven in de dieetwensen van politiek Rotterdam (in één envelop, voor wie bang is voor schending van het briefgeheim). Kannen koffie, thee en wat fris: weinig bijzonders. Maar dan valt mijn oog op de stelselmatige bestellingen van grote hoeveelheden chocomel door de sociaaldemocraten. Op een enkele kan koffie of thee na, is weinig bewijs te vinden dat de leden en medewerkers van de grootste coalitiepartij andere drank tot zich nemen. Het is dan ook een wondermiddel, geeft een van de medewerkers mij als officieuze ‘verklaring’. Je ziet niet voor niets een piek aan chocomel-bestellingen vlak voor belangrijke politieke gebeurtenissen.

Rotterdamse politici van de week

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Behalve de chocomel (nooit gedacht, maar blijkbaar is de PvdA dus tóch mijn partij) is het allemaal weinig onthullend hoor Mark… volgende keer een lekker smerige roddel erbij, goed? 😉

 • Als buurtbewoner van de ’s Gravendijkwal heb ik een brief gestuurd voor het autoluw of ondertunnelen van de ’s Gravendijkwal, na aanleiding van de luchtproef van de milieudefensie.
  Alleen Leefbaar en D66 waren hierover positief gestemd. PvdA heeft nooit een fatsoenlijke reactie hierover teruggestuurd, ondanks dat ik naar een viertal personen deze brief heb verstuurd.

 • Volgens mij valt op het punt van stikstofoxiden nog een hoop winst te behalen op het gebied van voorlichting. Nu is het zo dat het gros van de mensen niet helemaal niet weet hoe ze ontstaan en waarom ze slecht zijn. Je ziet ze en ruikt ze ook niet, terwijl je van de autobeperkende maatregelen als wel duidelijk last hebt. Het lijkt me een goed idee als Rotterdam bij het ministerie gaat vragen om een stevige landelijke voorlichtingscampagne over stikstofoxiden. Het zal geen wondermiddel zijn – sommige mensen krijg je met geen stok de auto uit – maar dan weet in ieder geval iedereen waar het over gaat.

  En chocomel is gewoon de beste sportdrank voor een duursport als politiek.

  • Op zich is de tendens dat de berekende concentraties naast de wettelijke toetsing aan de norm (beide in microgram/kub (niemand heeft een enkel gevoel bij deze getallen)), ook worden vertaald naar iets meer tastbare begrippen zoals bv DALY’s. DALY staat voor disability-adjusted life year en is een maat voor de verslechtering van de gezondheid. Het is de som van het verlies van levensjaren + het aantal jaar wat je met een handicap moet leven.

   Anderzijds wat moet men met het gegeven dat je gemiddeld 1.5 jaar korter leeft in Rotterdam dan bijvoorbeeld Oude-Pekela? Ook daar is het moeilijk een voorstelling van te maken.

   Het wordt misschien pas echt tastbaar wanneer de slachtoffers bij Overschie een gezicht krijgen. Dat men echt ziet wat de gezondheidseffecten zijn van dergelijke hoge stikstofconcentraties en fijnstof. Een kind van 6 die in het Sofia ligt omdat de longetjes nog maar op 50% werken.. Ik noem maar een dramatisch beeld.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam