Ga naar de inhoud

Onze spion op het stadhuis: week 42

Herfst op het stadhuis
Herfst op het stadhuis

Mark de Boer is onze spion op het stadhuis. Iedere vrijdag bespreekt hij de meest (sfeer)bepalende onderwerpen vanuit het epicentrum van de Rotterdamse politiek. Ditmaal was het de week waarin raadsleden zich voorbereiden op de aankomende algemene politieke beschouwingen, Leefbaar Rotterdam in Prins Alexander pijnlijk buitenspel werd gezet en Rotterdam haar relatiegeschenken in de uitverkoop zet.

In aanloop naar de algemene beschouwingen

Het was deze week buitengewoon rustig op het stadhuis. Af en toe werden partijprofiel-bevestigende proefballontjes opgelaten – zoals het pleidooi van Judith Bokhove voor waterloze urinoirs – maar het merendeel gebruikt deze en volgende week (herfstreces) om de messen te slijpen. Over twee weken wordt namelijk de begroting 2014 besproken, met als centrale vraag: waar gaat komend jaar het geld naartoe?
Voor politiek Rotterdam is dit de laatste kans om voor de verkiezingen in de raadszaal nog groots en meeslepend uit te pakken. Normaalgesproken dragen politieke partijen op constructieve wijze bij aan dit begrotingsdebat – door middel van wijzigingsvoorstellen in de vorm van moties en amendementen – maar nu zal menig politicus een voorschot nemen op de aankomende verkiezingscampagne door een visie op de stad te ventileren.
Voor eenieder die niets heeft met opdringerige flyeraars, verkiezingsdebatten en partij-gadgets is dit de uitgelezen kans voor een grondige politieke oriëntatie. Op 7 november staan vanaf 10 uur ‘s ochtends de deuren van de publieke tribune wagenwijd voor u open.

Leefbaar Rotterdam in Prins Alexander pijnlijk buitenspel gezet

Op de Coolsingel was het dan misschien rustig, het tegendeel was het geval in Rotterdam-Oost. Na politieke onrust in Feijenoord (vriendjespolitiek) en Noord (roering over declaraties van bestuurder Brammerloo) was er ditmaal politiek gerommel in deelgemeente Prins Alexander. Afgelopen maandag werd het begrotingsdebat in de deelraad namelijk overschaduwd door twee moties van wantrouwen: één tegen de slecht functionerende portefeuillehouder Meijer van Leefbaar Rotterdam, die onvoldoende resultaten heeft geboekt. Ondanks zijn portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen zou hij bij bouwwethouder Karakus zelfs geheel onbekend zijn. De ander was gericht tegen Leefbaar Rotterdam als geheel. De coalitiepartij zou door intern gedoe – drie leden scheidden zich al af, met een minderheidscoalitie als vervelend gevolg – veel te instabiel zijn.
Leefbaar deed vervolgens haar uiterste best om alsnog een meerderheid voor de begroting bij elkaar te lobbyen. Maar de partij realiseerde zich niet dat het politieke spel al was gespeeld. Coalitiepartijen VVD en D66 wilden van Leefbaar af en hadden achter de schermen de gelederen gesloten. Vanuit het stadhuis deden VVD- en D66-prominenten nog een verwoede poging een breuk te voorkomen, maar de tientallen sms’jes en gemiste oproepen aan hun collega’s in Prins Alexander mochten niet baten. Met 16 stemmen voor en 7 tegen werden beide moties van wantrouwen aangenomen, waardoor Leefbaar Rotterdam in het eigen Prins Alexander pijnlijk buitenspel werd gezet.
Pikant detail: CDA-fractievoorzitter Van Lottum zou tegen de moties van wantrouwen hebben gestemd om zijn credits bij Leefbaar niet te verspelen. Het gerucht gaat dat hij aast op een plekje op de stedelijke kandidatenlijst van Leefbaar Rotterdam.

Relatiegeschenken veiling

Sinds enkele dagen staat in de centrale hal van het stadhuis een rij vitrines met daarin een deel van de relatiegeschenkencollectie van Rotterdam. De rest staat in de werkkamers van wethouders en het overvolle geschenkendepot. Om wat ruimte te maken gaan tientallen geschenken onder de hamer. Op stadhuisveilingrotterdam.nl kunt u nog enkele dagen bieden op schilderijen, klokjes, pennen en hebbedingetjes vanuit de hele wereld. De opbrengst gaat naar het fonds bijzondere noden Rotterdam, dat huishoudens in een financiële noodsituatie ondersteunt.

Rotterdamse politici v/d week

Volgende week geen ‘spion op het stadhuis’, ook deze rubriek heeft herfstreces. Ik ben over twee weken weer terug!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures