Ga naar de inhoud

Vers Beton genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs 2013!

Met trots kan Vers Beton melden één van de vier genomineerden te zijn voor de Rotterdamse Persprijs 2013. Op 13 november maakt de organisatie bij monde van juryvoorzitter Saskia Stuiveling bekend wie de winnaar is.

Vers Beton is genomineerd voor de serie ‘Plug Rotterdam‘, gemaakt in samenwerking met AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De andere genomineerden zijn documentairemaker Hans Heijnen, fotograaf Freek van Arkel en NRC-journalisten Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg.

Het team dat is genomineerd bestaat uit schrijvers Vincent Cardinaal, Dore van Duivenbode, Eeva Liukku, Fay van der Wall en Gino van Weenen plus fotograaf Menno Bouma en eindredacteur/projectleider Hilde Westerink. De serie had niet tot stand kunnen komen zonder de samenwerking met partner AIR. We zijn hen daar zeer erkentelijk voor. Vers Beton is trots op de nominatie en ziet deze als een aanmoediging om er het komende jaar nog scherper tegenaan te gaan!

Overzicht van de vier genomineerden (uit het persbericht van organisatie):

 •  Freek van Arkel met ‘Report Rotterdam’, een boek over 25 jaar havenfotografie;
 • Hans Heijnen met ‘Lee Towers, the voice of Rotterdam’, een documentaire in opdracht van en uitgezonden door RTV Rijnmond en de NTR;
 • Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg van NRC Handelsblad met een serie artikelen over onveilige moskee-internaten;
 • Een redactieteam van Vers Beton met ‘Plug Rotterdam’, een artikelenreeks over kleinschalige bouwprojecten in Rotterdam, verschenen in/op een online tijdschrift.

De bekendmaking is op woensdag 13 november 2013 om 17:15 in het Schielandshuis te Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5000 en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen. De jury bestaat dit jaar uit Henk Brons, Henk Dam, Lida Iburg, Wim van Krimpen en voorzitter Saskia Stuiveling. Er waren 29 inzendingen. De Rotterdamse Persprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt.

Wat is Plug Rotterdam?

Waar ging de serie ook al weer over? Nu door de financiële- en bouwcrisis grote bouwprojecten nog maar moeilijk van de grond komen, wordt er in de architectuur weer gekeken naar kleine bouwprojecten. Ook kleinschalige projecten kunnen grote waarde toevoegen aan de stad, de stad verder verdichten en doodse hoeken permanent verlevendigen. Speciaal hiervoor heeft de gemeente bijvoorbeeld het Klein en Fijn programma opgezet. Directe aanleiding echter vormt het project Plug Rotterdam van AIR.

In de serie Plug Rotterdam hebben we zes locaties onderzocht. Soms staan de plannen voor de locatie nog in de conceptfase, soms zijn de bouwplannen al verder ontwikkeld. Per locatie hebben we gekeken hoe de plannen waarde toevoegen aan de omgeving, hoe het proces tot stand is gekomen en soms ook wat de buurt of toekomstige bewoners ervan vinden. Hierbij stonden telkens verleden, heden en toekomst van de locatie centraal. Elk artikel wordt ondersteund door fotografisch beeld geschoten door Menno Bouma. Bekijk hier de hele serie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures