Ga naar de inhoud

Wie maakt GroenLinks weer GroenLinks?

Afgelopen week vond het lijsttrekkersdebat van GroenLinks plaats. Maar liefst zes kandidaten doen een gooi naar de functie. Bij een kruip-in-de-huid-van-debat bleken de standpunten van Leefbaar Rotterdam echter beter aan te slaan dan die van GroenLinks zelf.

Zes maal GroenLinks
Zes maal GroenLinks

Leden van GroenLinks kunnen deze week stemmen op een nieuwe lijsttrekker voor bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De campagne voor deze lijsttrekkersverkiezing werd afgelopen week afgetrapt in Studio de Bakkerij in Rotterdam-Noord. Zes kandidaten stelden zich voor. Want, zo zegt de organisator van de avond: ‘GroenLinks mag weer van zich laten horen’,  zeker nu er in de landelijke peilingen weer een zeteltje bij is.

Even snel voorstellen…

De zes meestal niet zo nieuwe, maar enthousiaste kandidaat-lijsttrekkers  steken zo overtuigend mogelijk van wal. Kandidaat één is Judith Bokhove (45).  Al ervaring in de gemeenteraad, houdt van kunst en cultuur en wil meedoen in de coalitie. Nummer twee: Arno Bonte (35), de huidige fractievoorzitter.  Arno heeft twee speerpunten, namelijk verbetering van de luchtkwaliteit in Rotterdam en meer werkgelegenheid. De jongste kandidaat is Emile Cammeraat (23). Emile was op zijn 19e al fractievoorzitter van deelraad Centrum. Zijn leus: werkgelegenheid, sociale uitdagingen en groen in de buitenruimte.
Jos van Eijk (55) vindt het woord leiderschap het best bij zichzelf passen. Zijn doel: meedoen in de coalitie, waarbij hijzelf de beste onderhandelaar zal zijn. Ahmed Harika (46) zette – naar eigen zeggen – een ‘fantastisch resultaat’ neer in Noord. Bij de deelraadsverkiezingen met hem als lijsttrekker kreeg GroenLinks maar liefst 21,3% van de stemmen. Zijn kracht? Een groot netwerk, grote ervaring en dus de grootste partijoverwinning. En tenslotte Stephan Leewis (29): ook zijn speerpunten zijn de luchtverontreiniging en de werkeloosheid. Wat hij biedt? ‘Oplossingen en verbinding.’

Sneijder overtuigend neergezet

GroenLinks wil niet te veel onenigheid zaaien over de ‘eigen punten’, dus hebben ze het kruip-in-de-huid-van-debat bedacht. Om beurten verdedigen de kandidaten een standpunt van een politieke tegenstander, meestal Leefbaar Rotterdam. Een andere kandidaat gaat daar dan met GroenLinks-argumenten tegenin.
Ronald Sneijder van Leefbaar wordt met veel inlevingsvermogen en mimiek gepersifleerd. Zo weet Arno de oplossing voor straatvuil zó overtuigend neer te zetten, dat je er bijna aan twijfelt of hij werkelijk de voorzitter van GroenLinks is: ‘Gewoon 30.000 bijstandtrekkers van hun luie kont trekken en de straat opsturen.’ Stephan vindt het een ‘walgelijk idee’ en meent dat mensen met een uitkering hulp nodig hebben. Arno gooit er nog een schepje bovenop: ‘Het enige dat ze nodig hebben is een wekker…’
De zaal lacht hartelijk. Toch is het ook pijnlijk om te zien hoe makkelijk de Leefbaar-leuzen opgedreund worden en aanslaan. Waar de GroenLinkers zich in allerlei bochten wringen om hun standpunt te laten overkomen, weten de nep-Leefbaren zich feilloos te profileren en duidelijk te maken wat ze willen.
Zo ook bij het onderwerp veiligheid. De argumenten om tégen een wildgroei van beveiligingscamera’s te zijn, zijn er vast. Maar wat bij het publiek blijft hangen is voornamelijk het Leefbaar-standpunt: ‘Mensen voelen zich veiliger en de politie kan de beelden gebruiken.’ Met horten en stoten weten de GroenLinksers zich door de debatjes van zo’n vijf minuten heen te worstelen. Een voorbode voor de verkiezingen?

Neem eens een standpunt in!

De tijd die Groenlinks besteedt aan de interne verdeeldheid – er zijn immers zes kandidaat-lijstrekkers met min of meer overeenkomstige standpunten – zouden ze misschien beter kunnen steken in het vormen van een duidelijke visie over de toekomst van Rotterdam. Zo twijfelt Emile zeer bij de vraag wie de ideale GroenLinks-lijsttrekker zou zijn, als hij zelf niet mee zou doen. Uit de zaal klinkt geroep: ‘Neem eens een standpunt in!’ En dat is precies wat GroenLinks zou moeten doen.
Judith Bokhove wordt overigens door bijna alle anderen als ideale kandidaat gezien. Ze weet de rust te bewaren, maakt een paar rake opmerkingen en heeft al ruime politieke ervaring. Adviesje: Kies Judith en investeer met z’n allen in haar campagne. Misschien zit je dan straks met z’n zessen in de raad.
Vers Beton volgt komende maanden de verkiezingscampagne op de voet. Van SP-schuursponsjes uitdelen in Spangen tot Leefbaars ledenbijeenkomst in Lombardijen: wij zijn erbij. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam