Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Bijstand? Sporten of korten!

Wie in Rotterdam leeft van een bijstandsuitkering, wordt vroeg of laat verzocht een tegenprestatie te leveren. Wie weigert loopt het risico gekort te worden op de uitkering. Dore van Duivenbode zag dat er in Charlois wel heel opmerkelijk te werk wordt gegaan: het is sporten, of korten.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Survival of the fittest

Hoe steek je de handen uit de mouwen als je geen baan hebt? Je zou de Playstation-controller kunnen grijpen om Games of Thrones eindelijk uit te spelen, je zou geheel gestrest door het haar kunnen woelen. Een kappersbeurt zat er wegens geldgebrek toch niet in. Een derde optie: de hockeystick of voetbal ter hand nemen. Míts je in Charlois woont.
Sinds afgelopen zomer worden bijstandsgerechtigden hier niet gedwongen, maar vriendelijk doch dringend verzocht uit hun sociaal isolement te klauteren. Werd er eerder vriendelijk doch dringend verzocht vrijwilligerswerk op te pakken, deze keer staat de pijler gericht op sport. Van trimmen tot plankballen. Dat is volleyballen met een plank. “En een bal”, verzekert Rotterdam Sportsupport, mede-initiatiefnemer van het programma. Meedoen en vervolgens afhaken omdat plankballen toch niet helemaal jouw ding was, betekent het riskeren van een korting op de uitkering die kan oplopen tot 100 procent. Zover is het tot op heden niet gekomen, de deelnemers sporten graag.
Eenmaal op het veld krijgt de bijstandsgerechtigde tevens een lifestyle coach toegewezen. Want, voeding is héél belangrijk. Samen met sport zo belangrijk dat er in totaal een budget van 180.000 euro beschikbaar is. Dat is 1.800 euro per persoon. Om in aanmerking te komen dien je in isolement te leven, geen sociaal netwerk te hebben en te beschikken over een laag zelfbeeld.
Garanties dat zij hiermee daadwerkelijk aan een baan zullen komen, kunnen uiteraard niet worden gegeven. Zoals dat eveneens voor die overige zesendertigduizend Rotterdamse werklozen geldt. “Maar wie kan werken, móét werken”, aldus wethouder Florijn afgelopen woensdag in NRC Next. Het exacte aantal vacatures in de regio Rijnmond kon het UWV mij niet vertellen. Het zijn er in ieder geval geen zesendertigduizend. Het zullen er een paar duizend zijn. Of de twintig tot honderd sportende ‘Sjaarlozers’ deze Survival of the Fittest gaan winnen wordt spannend. Wellicht is het een interessant programmaformat voor RTV Rijnmond.
De concrete uitkomst van het sporten, voedingsadvies en de mentale opkikkers is nog onbekend. De deelnemers vonden het een positieve ervaring. Zodoende is het project reeds geslaagd bevonden en komt er een vervolg zodat niet alleen Charlois, maar ook de rest van Rotterdam de handen uit de mouwen kan steken. De komende tijd zijn de deelnemers twee dagdelen per week onder de pannen. Voor als ooit die ene baan om de hoek komt kijken en tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd: ‘Zeg, plankballen, is dat nou mét of zónder bal?’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bekijk alle vacatures