Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Bijstand? Sporten of korten!

Wie in Rotterdam leeft van een bijstandsuitkering, wordt vroeg of laat verzocht een tegenprestatie te leveren. Wie weigert loopt het risico gekort te worden op de uitkering. Dore van Duivenbode zag dat er in Charlois wel heel opmerkelijk te werk wordt gegaan: het is sporten, of korten.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Survival of the fittest

Hoe steek je de handen uit de mouwen als je geen baan hebt? Je zou de Playstation-controller kunnen grijpen om Games of Thrones eindelijk uit te spelen, je zou geheel gestrest door het haar kunnen woelen. Een kappersbeurt zat er wegens geldgebrek toch niet in. Een derde optie: de hockeystick of voetbal ter hand nemen. Míts je in Charlois woont.
Sinds afgelopen zomer worden bijstandsgerechtigden hier niet gedwongen, maar vriendelijk doch dringend verzocht uit hun sociaal isolement te klauteren. Werd er eerder vriendelijk doch dringend verzocht vrijwilligerswerk op te pakken, deze keer staat de pijler gericht op sport. Van trimmen tot plankballen. Dat is volleyballen met een plank. “En een bal”, verzekert Rotterdam Sportsupport, mede-initiatiefnemer van het programma. Meedoen en vervolgens afhaken omdat plankballen toch niet helemaal jouw ding was, betekent het riskeren van een korting op de uitkering die kan oplopen tot 100 procent. Zover is het tot op heden niet gekomen, de deelnemers sporten graag.
Eenmaal op het veld krijgt de bijstandsgerechtigde tevens een lifestyle coach toegewezen. Want, voeding is héél belangrijk. Samen met sport zo belangrijk dat er in totaal een budget van 180.000 euro beschikbaar is. Dat is 1.800 euro per persoon. Om in aanmerking te komen dien je in isolement te leven, geen sociaal netwerk te hebben en te beschikken over een laag zelfbeeld.
Garanties dat zij hiermee daadwerkelijk aan een baan zullen komen, kunnen uiteraard niet worden gegeven. Zoals dat eveneens voor die overige zesendertigduizend Rotterdamse werklozen geldt. “Maar wie kan werken, móét werken”, aldus wethouder Florijn afgelopen woensdag in NRC Next. Het exacte aantal vacatures in de regio Rijnmond kon het UWV mij niet vertellen. Het zijn er in ieder geval geen zesendertigduizend. Het zullen er een paar duizend zijn. Of de twintig tot honderd sportende ‘Sjaarlozers’ deze Survival of the Fittest gaan winnen wordt spannend. Wellicht is het een interessant programmaformat voor RTV Rijnmond.
De concrete uitkomst van het sporten, voedingsadvies en de mentale opkikkers is nog onbekend. De deelnemers vonden het een positieve ervaring. Zodoende is het project reeds geslaagd bevonden en komt er een vervolg zodat niet alleen Charlois, maar ook de rest van Rotterdam de handen uit de mouwen kan steken. De komende tijd zijn de deelnemers twee dagdelen per week onder de pannen. Voor als ooit die ene baan om de hoek komt kijken en tijdens het sollicitatiegesprek wordt gevraagd: ‘Zeg, plankballen, is dat nou mét of zónder bal?’

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • @ Paul
  Hoezo dwang? Zie het als een kans! deze mensen worden geholpen om uit een sleur van eenzaamheid te komen. Het lijkt me nog niet zo makkelijk, om zelf de schouders er onder te zetten wanneer je eenmaal in de onderste regionen van onze samenleving belandt.

  @ Dore
  En als dat 180.000 euro moet kosten, maar wel 10 man een tweede kans geeft en een nieuwe baan lijkt mij het geslaagd. (is er iets bekend over de doorstroom of resulatetn van de deelnemers? verder dan ‘positieve ervaring’)

 • Ha Bas,

  Het punt is nu juist dat het resultaat van het project tot op heden is ‘dat de deelnemers het een positieve ervaring vonden’. Desalniettemin wordt er vervolg aan gegeven. Ik snap dat projecten tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, maar op deze manier wordt bijstandsgerechtigden, zoals gisteravond gezegd tijdens het 010debat van Lokaal Rotterdam en het AD ‘een worst voorgehouden’. Er is nu eenmaal weinig werk. Een project als dit laat zien dat er naar het aanbod (werklozen) wordt gekeken in plaats van naar het werkelijke probleem: de vraag (weinig werk), terwijl dáár de kern van het probleem zit.

 • @Bas Sorry voor een late reactie. Maar een strafkorting als je niet meedoet, voor mensen die toch al onder het bestaansminimum zitten vind ik toch echt wel dwang.

  Het is de eerste stap op weg naar criminalisering van werkloosheid.

  @Dore Tja, als ik als deelnemer in het front van een UWV iets zou moeten vinden van de instantie die mij in de greep heeft met een uitkering zou ik ook alles prachtig vinden. Jammer dat je in je commentaar wèl aangeeft dat dit soort projecten zich op de symptomen richt, en niet op de oorzaak. Geheel terzijde: bedankt voor je prachtige serie over het Oude Noorden. Geniet er van als oud-bewoner.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures