Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Dilemma op de startersmarkt

Myrta Otten werkt als pas afgestudeerde starter op de arbeidsmarkt. Eindelijk, want de crisis maakt het allemaal niet gemakkelijk. Zij werd hierbij geholpen door een zogenaamde Startersbeurs van de gemeente. Of zijn deze beurzen juist funest voor de werkgelegenheid? Een reflectie op een moeilijk probleem.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Startersbeurs – innovatie of afbraak?

Sinds kort ben ik met een Startersbeurs* die door de Gemeente Rotterdam wordt gesubsidieerd aan het werk bij een kritische en onafhankelijke website over architectuur. Een superleuke, inhoudelijke job waarmee ik niet veel maar genoeg verdien om mezelf en m’n kippenkinderen te onderhouden en die me op meerdere manieren een stuk meer uitdaagt dan mijn drie maanden durende ‘zomervakantie’. Kortom, ik prijs mezelf gelukkig dat ik werk, ook al is dat misschien in een verkapte vorm van werkloosheid.
Maar in discussies, waaronder op Sargasso, lees en hoor ik dat ik uitgebuit wordt en de arbeidsmarkt verpest. Voor minder dan het minimumloon ‘werkervaring opdoen’ (gewoon werken dus) – je moet wel gek zijn! Ik zou mijn verantwoordelijkheid moeten nemen en weigeren genoegen te nemen met zo weinig. En de overheid, zou moeten stoppen met het op deze manier creëren van zogenaamde ‘werkende armen’.
Natuurlijk zijn er verbeterpunten voor de Startersbeurs. Zo was er een vacature van een Rotterdams architectenbureau waarin een starter gevraagd werd te beschikken over een (dure) eigen AutoCad-licentie en een auto. Tja, dan begint het wel wat mank te lopen.
Maar het is ook een kwestie van de kip of het ei. Wat prevaleert? Een slechte arbeidsmarkt die maakt dat starters met minder genoegen nemen? Of zorgen de starters die met minder genoegen nemen zélf voor een verslechtering van de arbeidsmarkt? Hoeveel afgestudeerde onbetaalde stagiaires lopen er tegenwoordig wel niet rond? Dan betaal je feitelijk om te mogen werken. Of je partner of ouders. Het is niet tof, maar misschien is de arbeidsmarkt inmiddels zo oneerlijk dat sommigen AutoCad-licenties en auto’s moeten meenemen om überhaupt werkervaring op te kunnen doen. En dat je blij mag zijn dan nog iets betaald te krijgen.
Feit is dat er door de crisis veel werkloosheid is. En dat gaat waarschijnlijk niet één, twee, drie opgelost zijn. Maar ik ben niet gek, ik ben een Rotterdammer. Liever gesubsidieerd de handen uit de mouwen steken – in mijn eigen vakgebied – dan thuis of werkend in de supermarkt wachten tot de crisis over is.
*Bedrijven kunnen zo voor een schijntje een pas-of-iets-langer afgestudeerde aannemen voor een ‘werkervaringsplek’.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De Witte de With is lang zo speciaal niet meer

    • Economie en ondernemerschap

    Van beruchte straat vol gokhuizen en bordelen naar cultuurplek met speciaalzaken—nu dreigt Addy Seuren na 25 jaar zijn danswinkel op de Witte de With kwijt te raken aan torenhoge huur en oprukkende horeca

  • “Nog meer vloeibaar gas in de Rotterdamse haven? Dacht het niet”

    • Haven

    De Rotterdamse bedrijven Vopak en Gasunie willen hun LNG-terminal Gate uitbreiden. Waanzin, betoogt Leo van Kampenhout van Fossielvrij NL in dit opiniestuk. “Dit project tegenhouden kan, maar daar hebben we de creatieve kracht van Rotterdammers voor nodig.”

  • Waarom je in Rotterdam nog steeds plastic flesjes zonder statiegeld kunt kopen

    • Economie en ondernemerschap

    In de kleine supermarkten én tussen het zwerfafval vind je in Rotterdam nog plastic flesjes zonder statiegeldlogo. Opvallend, want sinds 1 juli 2021 geldt in Nederland een statiegeldplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft, maar na twee jaar zijn er nog steeds overtreders. Hoe kan dat?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures