Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Openheid over de Luchtsingel gevraagd!

Vorig weekend werd dan eindelijk een vervolg gemaakt met de realisering van de Luchtsingel. U weet wel, het geesteskindje van architectenbureau ZUS, dat in 2012 de eerste editie van het Stadsinitiatief won. Tim de Bruijn juicht deze nieuwe stap toe, maar plaatst tegelijk grote vraagtekens bij de transparantie van het project. Hij roept ZUS onomwonden op tot openheid over de begroting.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Luchtsingel – welke euro rolt waarheen?

Afgelopen week werd eindelijk het tweede deel van de Luchtsingel geplaatst. Over het spoor, na lang gedoe. In tegenstelling tot de originele plannen helaas geen brug met zicht op skyline en treinen, maar een ‘claustrofobische luchttunnel’. En dat is niet het enige wat veranderd is aan de plannen sinds het winnen van het Stadsinitiatief in 2012.
Het lijkt zelfs alsof ZUS, initiatiefnemer van de Luchtsingel én trekker van de gebiedsontwikkeling, elke paar maanden weer met nieuwe ideeën komt voor het gebied. Een hostel en een zwembad verdwenen, een re-use park passeerde de revue en ineens was daar de Biergarten. Nu is het logisch dat de plannen voortdurend aangepast worden aan de realiteit. Maar voor de buitenwacht ontstaat ook de schijn dat men kan doen met het geld wat men wil, net zo lang tot het potje leeg is.
De enige begroting die openbaar is gemaakt, is die uit 2011. Het is de variant waarmee werd deelgenomen aan het Stadsinitiatief. Deze rept van vijf deelprojecten waaronder ook ‘platform’ I Make Rotterdam, waarvan onduidelijk is of die nog bestaat. Voor deze projecten had ZUS €410.000 euro begroot voor vage termen als ‘opzetten’ en ‘aanzwengelen’, als ook ‘in gang zetten’ en ‘coördineren’. Uiteraard ontbreekt ook ‘rendabel laten opereren’ niet.
Als klap op de vuurpijl zien we aan het einde van deze begroting een reservering van €1.000.000 voor “kosten die we nog niet kennen”. Rotterdam World Wide had er nog wat van kunnen leren zou je bijna zeggen… Deze informatie is echter achterhaald en hoe de begroting op dit moment in elkaar steekt is onduidelijk omdat recente informatie ontbreekt.
Natuurlijk gaat ook bij ZUS de zon niet voor niets op en verdienen ze een eerlijke beloning voor verrichtte werkzaamheden. Ik twijfel er verder niet aan dat er naar eer en weten gewerkt wordt. Vanuit de gemeente bestaat er een board waaraan regelmatig verantwoording moet worden afgelegd over de voortgang en de financiën. Maar dat laat niet onverlet dat dit een kostbaar ‘project van de Rotterdammers’ is. Een project waarover iedereen een mening heeft.
Daarom vind ik dat er snel meer openheid moet komen over hoe die €4.000.000 globaal besteed wordt, zonder dat de buitenwacht zich gelijk met de besteding van elke euro moet kunnen bemoeien. Die openheid zou het publiek vertrouwen geven en veel negativiteit in het debat kunnen wegnemen.
Ik roep ZUS op om snel een presentatie te organiseren. Zo kan ‘de stad’ bijgepraat worden over de (financiële) stand van zaken van de Luchtsingel. Een aanvullend debat is optioneel. Het zal het draagvlak ontzettend vergroten. Want uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: dat Rotterdam er beter van wordt!

Al 20 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam