Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Rotterdamse dialoog

Vanaf deze week gooien De Beste Stuurlui het roer grondig om. Geen wekelijkse pecha kucha van verhalen op vrijdag meer, maar elke maandag en vrijdag één uitstekende visie op de stad. We starten voortaan de week met een vlammende column (die ook in de Metro verschijnt), en sluiten de wekelijkse hectiek af met een vrijplaats voor de ziel.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Inge Spaander, kersverse stuurvrouw, bijt het spits af met een netelige kwestie: willen Rotterdammers wel écht met elkaar in gesprek? En waarom moeten varkens daar de dupe van worden?

Rotterdamse dialoog

In het Varkenshuis Rotterdam worden de twee Bonte Bentheimer biggen een jaar lang verzorgd door buurtbewoners. Het Varkenshuis is een plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen.

Zoals bultrug Johannes vorig jaar het slachtoffer werd van een landelijke Salomonsstrijd, verworden nu de varkens Blonde Arie & Slome Japie tot kostbare inzet bij een Rotterdamse dialoog waarin niemand echt meer luistert.
Stadsvarkens zijn het, de twee scharrelende dikkerdjes op Katendrecht. Goed verzorgd en volgevreten dienen ze een hoger doel. Een van de belangrijkste doelen, volgens de site van Rotterdamse Oogst, is het versterken van de lokale gemeenschap. Dit is gelukt. Een groep hulpboeren heeft gebouwd, voedselresten gedeeld en activiteiten voor buurtbewoners verzorgd. De varkens zijn aangegaapt door journalisten, buurtkinderen en toeristen en vereeuwigd in gedichten en tekeningen. Het middelpunt van de aandacht zijn ze geweest. Niet alleen in de wijk, in heel Rotterdam.
Maar zoals het kindsterretjes nu eenmaal vergaat, de jaren gaan tellen. Bij varkens nog wat sneller dan bij mensen. De slacht rest. Roemloos einde of hoogtepunt van een prachtige carrière in de spotlights? De meningen verschillen.

Kiloknallereters

De stadsboeren willen de varkens slachten. Ze hebben zich met elkaar en de varkens verbonden en onderzocht hoe je varkens houdt in een stadse omgeving. De varkens zouden vanaf het begin af aan geslacht worden en zo zal het ook geschieden.
Maar toen kwam de opstand in Rotterdam! Mensen die de varkens willen behouden, zijn een petitie begonnen, en er is een Facebook-pagina geopend. Ik lees mee en krijg medelijden met de varkens. Boze woorden en hautaine gedachten worden aan het voortbestaan van de varkens gewijd. ‘Red Arie en Japie’ wil niet in gesprek omdat een redding al wordt uitgesloten.
De brief aan de initiatiefneemster van de petitie kraakt onder de aannames en paternalistische bijwoorden. Een van de varkenshoudsters neemt bovendien stellig stelling op haar blog: kiloknallereters die hun geweten sussen, dát zijn het.

Wie weet

Het draait ondertussen niet meer om de varkens, het draait zelfs niet meer om het oorspronkelijke doel. De communicatie draait alleen nog om stellingname: wel dood – niet dood / wel goed – niet goed. Een dialoog waarvan de uitkomst voor beide partijen van te voren al vast moet staan heeft geen enkele zin.
De varkens voelen het aan. Ze zijn minder benaderbaar dan voorheen. Ik denk dat ze zich afkeren van ons. Niet omdat dat nu eenmaal hun natuur is. Nee, volgens mij willen ze niet langer onderwerp zijn van een strijd tussen twee kampen die geen duimbreed willen wijken. Het is jammer dat hun modderpoelen niet diep genoeg zijn, anders zouden ze net als Johannes kunnen kiezen voor een laatste diepe inhalering en zo de strijd beslechten.
Vandaag start De Dag van de Dialoog met als thema ‘Delen’. De dag duurt elf dagen. Wie weet is het genoeg.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • “De gemeente gelooft niet in wooncoöperaties, ze heeft meer vertrouwen in de markt”

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Bij ‘sociaal leegstandbeheer’ worden mensen tijdelijk in een gebouw gehuisvest, bijvoorbeeld omdat het op de renovatie- of slooplijst staat. Deze tijdelijke huurders vormen vaak een waardevolle gemeenschap voor de buurt. Ondanks lange renovatietrajecten, zijn in Rotterdam steeds minder van dit soort gebouwen beschikbaar. “Het wordt allemaal overgelaten aan antikraakbedrijven of ontwikkeld.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam