Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Rotterdamse dialoog

Vanaf deze week gooien De Beste Stuurlui het roer grondig om. Geen wekelijkse pecha kucha van verhalen op vrijdag meer, maar elke maandag en vrijdag één uitstekende visie op de stad. We starten voortaan de week met een vlammende column (die ook in de Metro verschijnt), en sluiten de wekelijkse hectiek af met een vrijplaats voor de ziel.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Inge Spaander, kersverse stuurvrouw, bijt het spits af met een netelige kwestie: willen Rotterdammers wel écht met elkaar in gesprek? En waarom moeten varkens daar de dupe van worden?

Rotterdamse dialoog

In het Varkenshuis Rotterdam worden de twee Bonte Bentheimer biggen een jaar lang verzorgd door buurtbewoners. Het Varkenshuis is een plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen.

Zoals bultrug Johannes vorig jaar het slachtoffer werd van een landelijke Salomonsstrijd, verworden nu de varkens Blonde Arie & Slome Japie tot kostbare inzet bij een Rotterdamse dialoog waarin niemand echt meer luistert.
Stadsvarkens zijn het, de twee scharrelende dikkerdjes op Katendrecht. Goed verzorgd en volgevreten dienen ze een hoger doel. Een van de belangrijkste doelen, volgens de site van Rotterdamse Oogst, is het versterken van de lokale gemeenschap. Dit is gelukt. Een groep hulpboeren heeft gebouwd, voedselresten gedeeld en activiteiten voor buurtbewoners verzorgd. De varkens zijn aangegaapt door journalisten, buurtkinderen en toeristen en vereeuwigd in gedichten en tekeningen. Het middelpunt van de aandacht zijn ze geweest. Niet alleen in de wijk, in heel Rotterdam.
Maar zoals het kindsterretjes nu eenmaal vergaat, de jaren gaan tellen. Bij varkens nog wat sneller dan bij mensen. De slacht rest. Roemloos einde of hoogtepunt van een prachtige carrière in de spotlights? De meningen verschillen.

Kiloknallereters

De stadsboeren willen de varkens slachten. Ze hebben zich met elkaar en de varkens verbonden en onderzocht hoe je varkens houdt in een stadse omgeving. De varkens zouden vanaf het begin af aan geslacht worden en zo zal het ook geschieden.
Maar toen kwam de opstand in Rotterdam! Mensen die de varkens willen behouden, zijn een petitie begonnen, en er is een Facebook-pagina geopend. Ik lees mee en krijg medelijden met de varkens. Boze woorden en hautaine gedachten worden aan het voortbestaan van de varkens gewijd. ‘Red Arie en Japie’ wil niet in gesprek omdat een redding al wordt uitgesloten.
De brief aan de initiatiefneemster van de petitie kraakt onder de aannames en paternalistische bijwoorden. Een van de varkenshoudsters neemt bovendien stellig stelling op haar blog: kiloknallereters die hun geweten sussen, dát zijn het.

Wie weet

Het draait ondertussen niet meer om de varkens, het draait zelfs niet meer om het oorspronkelijke doel. De communicatie draait alleen nog om stellingname: wel dood – niet dood / wel goed – niet goed. Een dialoog waarvan de uitkomst voor beide partijen van te voren al vast moet staan heeft geen enkele zin.
De varkens voelen het aan. Ze zijn minder benaderbaar dan voorheen. Ik denk dat ze zich afkeren van ons. Niet omdat dat nu eenmaal hun natuur is. Nee, volgens mij willen ze niet langer onderwerp zijn van een strijd tussen twee kampen die geen duimbreed willen wijken. Het is jammer dat hun modderpoelen niet diep genoeg zijn, anders zouden ze net als Johannes kunnen kiezen voor een laatste diepe inhalering en zo de strijd beslechten.
Vandaag start De Dag van de Dialoog met als thema ‘Delen’. De dag duurt elf dagen. Wie weet is het genoeg.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures