Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Het is alweer een tijd geleden dat burgemeester Aboutaleb een proefballon over legale wietteelt door gemeenten opliet. Hoon was zijn deel, maar ook bijval. Deze week stemde de Tweede Kamer over een motie aangaande de materie. Deze is verworpen. Een grote vergissing, aldus Fay van der Wall.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Sta wietteelt door gemeenten toe!

In Rotterdam worden er iedere week wel een paar illegale hennepplantages opgerold. Mede daarom sloot de stad onder leiding van Burgemeester Aboutaleb zich in april van dit jaar aan bij een initiatief van onder andere de gemeenten Heerlen, Amsterdam en Utrecht, dat de mogelijkheid wil onderzoeken om legaal, gecontroleerd en naar vraag ‘gemeentewiet’ te telen.
Vorige week diende de SP, met steun van D66 en PvdA, in de Tweede Kamer een motie in om met ‘een open blik’ naar deze plannen te kijken. De signalen vanuit de gemeenten serieus te nemen en inhoudelijk te overwegen, in plaats van regulering per definitie uit te sluiten. Het mocht niet baten. Afgelopen dinsdag werd de motie verworpen.
Onze oud-burgemeester en huidige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is faliekant tegen, omdat het juridisch en in Europese context niet haalbaar zou zijn. De argumenten vóór een dergelijk plan zijn helder: Het huidige beleid is volkomen scheef, met zijn legale voorkant en illegale achterkant. Het levert criminaliteit op, brandgevaar in huizen, en neemt politiecapaciteit in beslag die nuttiger ingezet zou kunnen worden. Bij het reguleren van de teelt kan er net als op drank en sigaretten accijns geheven worden, wat de staatskas zal spekken. Bij regulering kan ook de kwaliteit van het spul gecontroleerd worden, wat weer gezonder voor de gebruikers is.
De illegale wietteelt zit als een pest in ons land en lijkt juist de arme en kwetsbare mensen te benadelen. Diegenen die wat proberen bij te beunen met een kweekinstallatie in een bezemkast of kruipruimte doen dat zelden in een kapitale villa, en des te meer in achterstandswijken. Het aantal bekenden dat onder, boven of naast een kwekerij bleek te wonen kan ik al niet meer op twee handen tellen. De Tweede Kamer zou dolblij moeten zijn met de welwillendheid van de gemeenten om te zoeken naar structurele oplossingen voor deze problemen. Maar in plaats daar van krijgen ze nul op het rekest. Heel erg zonde.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina