Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Wietteelt? Ivo, luister naar Ahmed!

Het is alweer een tijd geleden dat burgemeester Aboutaleb een proefballon over legale wietteelt door gemeenten opliet. Hoon was zijn deel, maar ook bijval. Deze week stemde de Tweede Kamer over een motie aangaande de materie. Deze is verworpen. Een grote vergissing, aldus Fay van der Wall.

De Beste Stuurlui - november 2013
De Beste Stuurlui – november 2013

Sta wietteelt door gemeenten toe!

In Rotterdam worden er iedere week wel een paar illegale hennepplantages opgerold. Mede daarom sloot de stad onder leiding van Burgemeester Aboutaleb zich in april van dit jaar aan bij een initiatief van onder andere de gemeenten Heerlen, Amsterdam en Utrecht, dat de mogelijkheid wil onderzoeken om legaal, gecontroleerd en naar vraag ‘gemeentewiet’ te telen.
Vorige week diende de SP, met steun van D66 en PvdA, in de Tweede Kamer een motie in om met ‘een open blik’ naar deze plannen te kijken. De signalen vanuit de gemeenten serieus te nemen en inhoudelijk te overwegen, in plaats van regulering per definitie uit te sluiten. Het mocht niet baten. Afgelopen dinsdag werd de motie verworpen.
Onze oud-burgemeester en huidige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is faliekant tegen, omdat het juridisch en in Europese context niet haalbaar zou zijn. De argumenten vóór een dergelijk plan zijn helder: Het huidige beleid is volkomen scheef, met zijn legale voorkant en illegale achterkant. Het levert criminaliteit op, brandgevaar in huizen, en neemt politiecapaciteit in beslag die nuttiger ingezet zou kunnen worden. Bij het reguleren van de teelt kan er net als op drank en sigaretten accijns geheven worden, wat de staatskas zal spekken. Bij regulering kan ook de kwaliteit van het spul gecontroleerd worden, wat weer gezonder voor de gebruikers is.
De illegale wietteelt zit als een pest in ons land en lijkt juist de arme en kwetsbare mensen te benadelen. Diegenen die wat proberen bij te beunen met een kweekinstallatie in een bezemkast of kruipruimte doen dat zelden in een kapitale villa, en des te meer in achterstandswijken. Het aantal bekenden dat onder, boven of naast een kwekerij bleek te wonen kan ik al niet meer op twee handen tellen. De Tweede Kamer zou dolblij moeten zijn met de welwillendheid van de gemeenten om te zoeken naar structurele oplossingen voor deze problemen. Maar in plaats daar van krijgen ze nul op het rekest. Heel erg zonde.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam